Betöltés

A megvásárolható pénzgyár (FXrobotok)

szerző: Bankmonitor.hu
2013-08-21

Az internetet lassan elárasztják a devizakereskedelmi hirdetések. Egy részük automata kereskedést is kínál, azaz kaphatunk hozzá egy kereskedési robotot, ami helyettünk köti az ügyleteket. De valóban megfogtuk az Isten lábát, egy ilyen programmal? Finoman fogalmazva is csak a pénzünket pazaroltuk…

Az FX azaz a foreign exchage deviza kereskedelmet jelent. Manapság már mindenki úgy gondolja, hogy sikeres lehet egy olyan piacon, ahol országok buktak el a spekulánsokkal szemben. Interneten keresztül akár munka mellett is kereskedhetünk, ígérik a hirdetések. Sőt elég néhány dollárral beszállnunk és több száz, akár több ezer dollárral kereskedhetünk. Ebben a tőkeáttétel, a letétes (margin-os) kereskedés segít. Ahhoz, hogy 4.000.000 forint értékben kereskedjünk, egyes cégeknél elég csak 10.000 forinttal rendelkeznünk. De ilyenkor egy kis elmozdulás is a pénzünk teljes elvesztéséhez vezethet! Nézzünk egy egyszerű példát!

Vegyük a fönti esetet, hogy van 10.000 forintunk, aminek a négyszázszorosával tudunk ügyletet kötni.  Az egyszerűség kedvéért, tételezzük fel azt, hogy 300 forintért kapunk egy eurót. Ekkor a 10.000 forintért letéttel elérthető 4.000.000 forint  13.333 eurót (és még 33 eurócent) ér. Ha az árfolyam kedvezőtlenül alakul, akkor elég csak 75 filléres elmozdulás (299,25), ahhoz, hogy a teljes letétünket (10.000 forintot) elveszítsünk… (13.333,33 EUR x 299,25 = 3.990.000 HUF)

Ha nem érezzük magunkban azt a tudást, ami ehhez a fajta spekulációhoz szükségeltetik, akkor vannak cégek, akik hajlandóak átadni az erre a célra fejlesztett szoftvert. Ezek az ígéretek szerint nekünk sok-sok nyereséget hoznak természetesen úgy, hogy nekünk a fülünk botját sem kell mozdítanunk. De miért lennének ilyen jóságosak a cégek? Ha találtak egy olyan szisztémát, ami működik, miért nem használnák ki ők a lehetőséget, és miért váltják aprópénzre?

A megoldás természetesen abban áll, hogy nem működnek ezek a szoftverek hosszú távon. Rövidtávon még előfordulnak nyerseséges pozíciók, de hosszú távon működőképes robottal még nem találkoztunk. Ez már önmagában a robotok működéséből is következik. Az ilyen robotok csak és kizárólag az úgynevezett technikai elemzésen alapulnak. A technikai elemzés hívei úgy gondolják, hogy az árak már minden információt tartalmaznak és múltbeli alakulásukból következtetést tudnak levonni a jövőbeni árak alakulására. Elemzik a devizák ármozgásait. Különböző statisztikai műveleteket végeznek az árfolyamokkal, az árfolyamot ábrázoló diagramokban (chartokban) alakzatokat keresnek, ami alapján megjósolják a jövőt.

Sokan már emiatt elvetnék a robotokat, de nézzük meg, hogy miből is van jövedelmük a devizakereskedelmi cégnek. Ugyanabból, mint a brókercégeknek: a kötések után kapnak jutalékot. Tehát minél többet kötünk, annál több pénz üti az fx szolgáltató markát. És mit csinálnak a robotok? Helyettünk kötnek. Ezek után kitalálható, hogy milyen gyakran kötnek a robotok. Vannak olyanok, amik akár óránként nyitnak pozíciót, de legalább hetente néhány üzletet. A szisztéma lényege, hogy az ügyfél minél tovább használja a robotot. Azaz a legtöbb robot lezárja kis veszteségben, vagy kis nyereségben az üzletet.

Természetesen vannak olyan robotok, amik ideig-óráig nyereségesek. De valahogy mindig adódik egy-egy rosszul kezelt időszak. Ilyenkor kétféleképpen szoktak elvérezni a devizarobotok: vagy egy hosszabb időszak alatt sorra kötik a veszteséges pozíciókat, vagy pedig néhány nagy veszteségben lévő ügyletet addig görgetnek maguk előtt, amíg elfogy a fedezet a számlán. Ettől függetlenül természetesen (szigorúan elméleti síkon) létezhet olyan kereskedési robot, ami folyamatosan nyereséges. De az nem lenne más, mint egy pénzügyi perpetuum mobile.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankmonitor
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Olcsó bankszámla megoldás egyéni vállalkozóknak

2018. 07. 17.

Amikor egyéni vállalkozóvá válunk, fontos dolgoknak kell utánajárnunk. Sokan azt hiszik, hogy kötelező vállalkozói számlát nyitniuk, pedig ez sok esetben nincs így. Számos esetben elegendő a már meglévő lakossági számlánk...

Elemző munkatársat keresünk!

Elemzőt keresünk, aki napi szinten a pénzügyi összefüggéseket kutatja és tárja közérthető nyelven (lebontva a felesleges misztikumot a pénzügyekről) a nagyközönség elé. A munka elsődleges célja, hogy a piaci változásokat...

Akár százezreket is megspórolhatsz a meglévő hiteleden!

Mikor éri meg elgondolkozni a hitelkiváltáson, azaz a meglévőhitelünk helyett olcsóbbat keresni? Praktikus információk és a leggyakoribb hibák.  A számunkra elérhető hitel kamatszintjét és egyéb kondícióit alapvetően az igazolt jövedelem...

Blogajánló

  • alapblog

    FANG: az évtized sztárbefektetései

    Legyőzhetetlen technológiai részvények? Bár az amerikai részvények általánosságban is szárnyalnak az elmúlt években, a FANG-részvények kiemelkednek a piacon. Bátran állíthatjuk, hogy a FANG-részvények, vagyis a...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.