Betöltés
loading

A Mol erősíti piacvezető helyzetét

Nemrég szólt arról a hír, hogy a Mol két üzemanyagtöltő állomást vett át a Lukoiltól. Hogy mégis miért fontos ez a hír? Természetesen szimbolikus jelentőséggel bír, hiszen a világ egyik legnagyobb olajtársasága, a Lukoil ezzel kivonul az országból. Már nem az első szereplő, aki ezt megteszi. Az előző másfél évtizedben az Esso, a Total, a Q8, az Aral, az Avanti, a Jet és az Agip is elhagyta az országot. A magyar piacon a Mol mellett már csak a Shell és az OMV a nagy szereplők. Az Alapblogon Firkász írt a témáról.

Az olajvállalatok szerint csak olyan piacra érdemes betörni és ott jelen lenni, ahol legalább 10 százalékos piaci részesedés érhető el. Néhány évvel ezelőtt itthon komoly verseny volt a nagy kúthálózatok és a független kutak között. Utóbbiakból fejlődött ki az Oil és az Avia. Az Aviának már 100 töltőállomása van itthon. A válság után a bevásárlóközpontok is üzemanyagtöltő állomásokat indítottak. Az Auchan és a Tesco után az ENVI volt az, amelyik a bevásárlóközpontok mellé benzinkutakat telepített. A Tesco pedig a Shellt választotta együttműködő partnernek.

A legfontosabb szempont, hogy az értékesítési számok egyre csak emelkednek, 2015-ben az értékesített mennyiség 11%-kal növekedett, azóta pedig évi 4%-kal több fogy az üzemanyagokból. Épp ezért érdekes, hogy kevesebb szereplő osztozik ezen a bevételen. Azt is érdemes azonban megemlíteni, hogy míg Német- és Franciaországban átlagosan 10-11 százalékos a haszonkulcs, addig nálunk az adók és költségek levonása után mindössze 3-4%-os árréssel dolgoznak.

Akkor mégis min keresnek pénzt a benzinkutak? A benzinkutakon megtalálható shopban eladott termékek felelnek a nyereség nagyobbik részéért. Az itt értékesített áruk már általában 25-30%-os haszonkulcsot jelentenek a cégnek. A Mol, a Shell és az OMV pedig akár 100-150%-os árréssel is értékesítenek egyes termékeket. Ebből van a profit, kérem szépen! Észre is vette a lehetőséget a Tesco és a Spar is. Előbbi a Shell-el, míg utóbbi az OMV-vel állt össze. Elég eredményt termelnek ahhoz, hogy a nyereségen osztozhassanak. A fentiek fényében éppen ezért érdekes, hogy miért nem nő, hanem csökken a verseny. Olvasd el a részleteket Firkász „Kettő” című bejegyzésében!

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
befektetés

Az USA és Kína közötti kereskedelmi háború hatásai

Az USA és Kína között zajló kereskedelmi háború miatt körülbelül 2,9 milliárd dollárt veszíthet a két ország gazdasága. A kialakult helyzetről Wally Tyner, a Purdue Egyetem mezőgazdasági közgazdásza mondta el...

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban,...

Egytized százalékponton múlik 2,5 milliárd forint sorsa

A Központi Statisztikai Hivatal néhány napja tette közzé a 2018-ra vonatkozó inflációs adatokat. A havi adatok alapján 2,8 százalék átlagos inflációt állapítottak meg a 2018-as esztendőre. Vajon helyes-e az adat...

Blogajánló
  • alapblog Dollár vs euró

    (egyik se jobb a másiknál) Önmaga alatt vágja a fát mind Amerika, mind Európa, ha hagyja, hogy értelmetlen globális, részben öncélú spekulációs harc színterévé váljanak... The post Dollár vs euró appeared first on alapblog.