A nagy dobás Brad Pitt nagy tévedése?

szerző: Bankmonitor.hu
2016. 02. 13.

A tőzsdéről és bankokról szóló filmeket szinte mindig megnézem. A Wall Street farkasa szerencsétlen kis nyávogás volt, amiből a tömegek csak a fényűzést érthették meg. „A nagy dobás” viszont a legjobbak egyike, melyből – némi megerőltetés árán – mindenki valós betekintést kaphat a 2008-ban kipattant hatalmas válság hátterébe. Egyetlen kérdésem van a filmmel kapcsolatban: én értem félre, vagy mindenki más?

(Sándorfi Balázs írása)

A film arról szól, hogy az amerikai bankok ész nélkül adtak hiteleket mindenkinek ingatlanvásárlásra. Hatalmas csalást építettek a hitelezés mögé létrehozott kötvény kibocsátásokból. Majd jött az összeomlás, 2008.09.15-én csődbe ment a Lehman Brothers és 80 éve nem látott világgazdasági reccsenés a nyomában…

A filmmel kapcsolatban megjelent cikkek állítása szerint pozitív karakterek nélküli sztorit nézhetünk, szurkolva az összeomlás bekövetkezéséért… A filmben ugyanis néhány befektető arra tesz nagy pénzeket, hogy a kártyavár összeomlik (és ők ezen nyerni fognak).

A sejtésem az, hogy az emberi természet a tőzsde megjelenését követően néhány generációval sem tudja feldolgozni: nem erkölcstelen, nem elítélendő, ha az árfolyamok csökkenéséből valaki profitál.

Fordítsuk ugyanis meg a képletet: ha a film olyan befektetőkről szól, akik sikeresen találják meg minek az árfolyama fog emelkedni, akkor pozitív karakterré válnak. Való igaz, hogy ebben az esetben nincs olyan mellékhatás, hogy emberek vesztik el a munkájukat és ingatlanjukat. Normális piaci körülmények között azonban az árfolyamcsökkenésre fogadók mérséklik az irracionális áremelkedéseket, fékezhetik a későbbi összeomlás mértékét.

Megítélésem szerint a legkisebb probléma sincs azzal, hogy az intézményesen idiotizmus szintjére emelt hitelválság jeleit értelmes befektetők kiszúrják és abból profitálnak. A válság semmivel nem lett volna kisebb, ha ők ezt nem teszik meg. Ennek ellenére negatív figurák maradnak az általános megítélés szerint. Érdemes azért észrevenni a képkockák között, hogy ezek az emberek is befektetési alapot menedzseltek. Arra vállalkoztak, hogy másoknak hozamot termelnek. Gyakorlatilag kötelességük volt az összeomlásra játszani, ha azonosították a kártyavárat.

Nem mellesleg némi észre és nem kevés bátorságra is szükség van ahhoz, hogy befektetőként valaki egy ilyen folyamatot végigcsináljon. A befektetési alapkezelők 99%-a a világon mindig az általános trendeket fogja követni és első számú célja saját állásának megőrzése lesz a nyugdíjig… Az utolsó képkockák egyikén, Doki felírja a falra a hozamot: 495%… (és ezt megkapták a befektetői).

Brad Pitt a film végén tudatosítja, hogy „ha Ti nyertek, akkor sokaknak nagyon rossz lesz”. De nem a néhány okos befektető profitja miatt vesznek el állások és költöznek ki emberek korábbi lakásaikból, hanem az irracionális pénzügyi légvár megépítése miatt. A rendszer bűncselekmények sorozatával épül: a bank értelmetlenül ad hitelt, a hitelminősítő nem tölti be a szerepét, a pénzügyi felügyelet vakegérként asszisztál, a jegybank elnöke pedig kezdő óvódásként vigyorog a szemétdomb tetején.

Egyes értelmezések szerint Brad Pitt filmbeli alakja a lelkiismeretet képviseli. Viszonylag egyszerűen igazolható, hogy ez nem így van. A megtörtént esetet feldolgozó filmben ugyanis Pitt egy olyan figurát játszik, aki megundorodva a bankoktól kilépett a szektorból. Amikor a kezdő befektetők megkeresik, akkor segít nekik „a rendszer ellen fogadni”. Ha valaki erkölcsi okok miatt száll ki, akkor nem fogja támogatni saját kapcsolatrendszerének felhasználásával erkölcstelen kezdők törekvéseit… Megnyilvánulása nem a lelkiismeret hangja, hanem egy addicionális összefüggés objektív láttatása a kezdőkkel.

És álljon itt a végén egy kis összefüggés napjaink pénzügyeivel: a mai nagyon alacsony kamatszint az egész világon még mindig a 2008-as összeomlás következménye. A világ még mindig nem heverte ki a történteket, ennek köszönhető, hogy ma Magyarországon 1,35% az alapkamat. Olcsó a hitel mindenhol, mely nem kevés veszélyt rejt magában.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

2018. 06. 18.

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Nyugdíj: az nyerte a legtöbbet, aki a legkevesebbet vesztette

2018. 06. 17.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak tagjai jobb, ha felkészülnek: a tavalyi bődületes 10% feletti teljesítmény után, idén sokkal szerényebb teljesítménnyel kell majd beérniük. Sőt, ha minden így marad, akkor veszteséget fognak elkönyvelni...

Emelkedni fog a nyugdíjkorhatár? Megmutattuk a héten!

Pénzügyi döntések a hitelfelvétel után, elszálló nyugdíjkorhatár. Többek között ezekkel a témákkal foglalkoztunk a héten és most egy kis ízelítőt is adunk belőlük. Heti összefoglalónk következik! Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk, és megtudhatod,...

Mutatjuk a 8 legjobban kereső focistát!

2018. 06. 16.

Nagy üzlet a sport és azon belül is a labdarúgás, hatalmas összegek fordulnak meg a sportágban és ebből persze nagyon sokat profitálnak a top játékosok. A Forbes összegyűjtötte, hogy ki...

Blogajánló

  • alapblog

    Független-e a magyar jegybank?

    Természetesen nem az a kérdés, hogy politikailag vagy törvényileg független-e, hiszen ez nem kérdés, hanem az, hogy a nemzetközi folyamatoktól független-e? Erre pedig az az...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.