Betöltés

A nagy dobás Brad Pitt nagy tévedése?

szerző: Bankmonitor.hu
2016-02-13

A tőzsdéről és bankokról szóló filmeket szinte mindig megnézem. A Wall Street farkasa szerencsétlen kis nyávogás volt, amiből a tömegek csak a fényűzést érthették meg. „A nagy dobás” viszont a legjobbak egyike, melyből – némi megerőltetés árán – mindenki valós betekintést kaphat a 2008-ban kipattant hatalmas válság hátterébe. Egyetlen kérdésem van a filmmel kapcsolatban: én értem félre, vagy mindenki más?

(Sándorfi Balázs írása)

A film arról szól, hogy az amerikai bankok ész nélkül adtak hiteleket mindenkinek ingatlanvásárlásra. Hatalmas csalást építettek a hitelezés mögé létrehozott kötvény kibocsátásokból. Majd jött az összeomlás, 2008.09.15-én csődbe ment a Lehman Brothers és 80 éve nem látott világgazdasági reccsenés a nyomában…

A filmmel kapcsolatban megjelent cikkek állítása szerint pozitív karakterek nélküli sztorit nézhetünk, szurkolva az összeomlás bekövetkezéséért… A filmben ugyanis néhány befektető arra tesz nagy pénzeket, hogy a kártyavár összeomlik (és ők ezen nyerni fognak).

A sejtésem az, hogy az emberi természet a tőzsde megjelenését követően néhány generációval sem tudja feldolgozni: nem erkölcstelen, nem elítélendő, ha az árfolyamok csökkenéséből valaki profitál.

Fordítsuk ugyanis meg a képletet: ha a film olyan befektetőkről szól, akik sikeresen találják meg minek az árfolyama fog emelkedni, akkor pozitív karakterré válnak. Való igaz, hogy ebben az esetben nincs olyan mellékhatás, hogy emberek vesztik el a munkájukat és ingatlanjukat. Normális piaci körülmények között azonban az árfolyamcsökkenésre fogadók mérséklik az irracionális áremelkedéseket, fékezhetik a későbbi összeomlás mértékét.

Megítélésem szerint a legkisebb probléma sincs azzal, hogy az intézményesen idiotizmus szintjére emelt hitelválság jeleit értelmes befektetők kiszúrják és abból profitálnak. A válság semmivel nem lett volna kisebb, ha ők ezt nem teszik meg. Ennek ellenére negatív figurák maradnak az általános megítélés szerint. Érdemes azért észrevenni a képkockák között, hogy ezek az emberek is befektetési alapot menedzseltek. Arra vállalkoztak, hogy másoknak hozamot termelnek. Gyakorlatilag kötelességük volt az összeomlásra játszani, ha azonosították a kártyavárat.

Nem mellesleg némi észre és nem kevés bátorságra is szükség van ahhoz, hogy befektetőként valaki egy ilyen folyamatot végigcsináljon. A befektetési alapkezelők 99%-a a világon mindig az általános trendeket fogja követni és első számú célja saját állásának megőrzése lesz a nyugdíjig… Az utolsó képkockák egyikén, Doki felírja a falra a hozamot: 495%… (és ezt megkapták a befektetői).

Brad Pitt a film végén tudatosítja, hogy „ha Ti nyertek, akkor sokaknak nagyon rossz lesz”. De nem a néhány okos befektető profitja miatt vesznek el állások és költöznek ki emberek korábbi lakásaikból, hanem az irracionális pénzügyi légvár megépítése miatt. A rendszer bűncselekmények sorozatával épül: a bank értelmetlenül ad hitelt, a hitelminősítő nem tölti be a szerepét, a pénzügyi felügyelet vakegérként asszisztál, a jegybank elnöke pedig kezdő óvódásként vigyorog a szemétdomb tetején.

Egyes értelmezések szerint Brad Pitt filmbeli alakja a lelkiismeretet képviseli. Viszonylag egyszerűen igazolható, hogy ez nem így van. A megtörtént esetet feldolgozó filmben ugyanis Pitt egy olyan figurát játszik, aki megundorodva a bankoktól kilépett a szektorból. Amikor a kezdő befektetők megkeresik, akkor segít nekik „a rendszer ellen fogadni”. Ha valaki erkölcsi okok miatt száll ki, akkor nem fogja támogatni saját kapcsolatrendszerének felhasználásával erkölcstelen kezdők törekvéseit… Megnyilvánulása nem a lelkiismeret hangja, hanem egy addicionális összefüggés objektív láttatása a kezdőkkel.

És álljon itt a végén egy kis összefüggés napjaink pénzügyeivel: a mai nagyon alacsony kamatszint az egész világon még mindig a 2008-as összeomlás következménye. A világ még mindig nem heverte ki a történteket, ennek köszönhető, hogy ma Magyarországon 1,35% az alapkamat. Olcsó a hitel mindenhol, mely nem kevés veszélyt rejt magában.

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mibe fektess havi 50-60 ezer forintot, ha van lakáshiteled?

2018. 12. 12.

Félre tudsz tenni a havi munkabéredből, és betörlesztenéd a lakáshiteledbe? Az előtörlesztés jó megoldás, de mutatunk két másik lehetőséget is! Ha futamidő végéig fix kamatozású, de legalábbis 5-10 éves kamatperiódusú...

Már nem divat szerelemből házasodni?

Általános jelenség a tehetősebb társadalmakban, hogy az emberek mind idősebb korban köteleződnek el, úgymond szerint szeretik „kitombolni” magukat, így persze a házasság és a gyerekvállalás is mind későbbre tolódik. Magyarországon...

Blogajánló

  • alapblog

    Armstrong és az Uber

    Gondolom, még a profi kerékpársport iránt nem érdeklődő olvasónk is hallott már Lance Armstrong-ról. Armstrong először a rákból való felgyógyulásáról, majd az ezt követő fantasztikus...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.