Betöltés

A párnacihánál biztosabb helyet is találhatsz a pénzednek!

szerző: Bankmonitor
2018-04-26

Az alacsony kamatok következtében sokan döntenek úgy, hogy a bankszámlájukon hagyják a felhasználatlan pénzösszegeket, vagy éppen készpénzben tartják azt. Ennek nyilvánvalóan megvannak a biztonsági kockázatai, ráadásul nem feledkezhetünk meg a feláldozott hozamról és az infláció hatásáról sem. Márpedig ez veszteségekkel is jár, aminél sokkal jobb megoldás, ha olyan alternatíva felé mozdulunk, ami legalább kamatot hoz a konyhára.

Nézz utána kalkulátorunkkal a legjobb kockázatmentes befektetési lehetőségeknek!

Biztos, hogy jó ötlet a folyószáma és a készpénz?

A kamatok mélyrepülésének köszönhetően ma a bankbetét már senki számára sem vonzó, ugyanakkor nagyon figyelni kell a felhasználatlanul hagyott pénzekre. A jegybank statisztikái alapján egyre nagyobb mennyiségű pénzt hagyunk a folyószámlánkon lekötetlenül, ráadásul rekord mennyiségű készpénzt is tartanak a háztartások. Csak hogy képet kapjunk 2017 végén 5200 milliárd forint hevert a folyószámlákon, míg 4200 milliárd forint készpénzt tartott magánál a lakosság, miközben a lekötött betétállomány 3300 milliárd forintra csökkent.

Vagyis egy felnőtt lakos vetítve ez azt jelenti, hogy nagyságrendileg 804 ezer forint volt a bankszámlán lekötetlenül, míg 652 ezer forint készpénzben. A következő ábrán a folyamatok is nagyon jól látszanak.

Az alacsony kamat érthető módon nem motivál a pénz lekötésére, ugyanakkor a folyószámla betéteknek és a növekvő készpénztartásnak és a párnacihába tartott megtakarításnak is megvannak a kockázatai.

Amiről mindenképp szólni kell az a biztonsági kockázat. Nagy mennyiségű készpénzt nem egészséges magunknál tartani, de az sem garantálható teljesen, hogy az otthon tartott készpénz biztonságban lesz. A bankkártyák esetében is hallani visszaélésről, lopásról, így nyilván nem a legjobb megoldás, ha nagyobb összegeket halmozunk fel a bankszámlánkon.

Másrészről ott az elmulasztott kamat, amit megnyerhetnénk illetve az infláció, ami veszteség okoz számunkra. Még 2%-os kamat mellett is jobb befektetni a megtakarításokat, mintha szabadon hagynánk, hiszen ezzel hozamot áldozunk fel, ráadásul az infláció is kíméletlenül nyirbálja a pénzünk értékét. A készpénz és a folyószámlán hagyott pénzt semmilyen kamatot nem termel számunkra, így még csak mérsékelni sem tudjuk az infláció hatását.

Kezdjünk valamit az elfekvőben lévő pénzekkel

A matrac helyett nyilvánvalóan találhatunk jobb helyet a pénzünknek, ahol alacsony kockázattal fektethetünk be, viszont valamekkora kamat mégis üti a markunk.

 • A biztonsági kockázatokat kiküszöbölendő, még néhány hónapos betétben, vagy megtakarítási számlán is célszerű lehet elhelyezni a pénzt, habár ez esetben nagy jussra nem számíthatunk. Ilyenkor inkább a biztonságra megyünk, ráadásul inkább azoknál az összegeknél érdemes így eljárni, amelyekről tudjuk, hogy hamarosan felhasználásra kerülhetnek (például az átmeneti pénzzavarok fedezetésére szolgáló összegek).
 • Ha legalább fél egy évet tudunk várni, akkor a lakossági állampapírok tehetnek jó szolgálatot, gyakorlatilag ezek vették át a hagyományos bankbetétek szerepét. A fél- és egyéves állampapírral a kamatunk 1,5-2%-os lehet, ráadásul, ha a Magyar Államkincstárnál nyitunk számlát, akkor a számlavezetési költségeket is megússzuk (az utalásnak, készpénzfelvétel költsége felmerül).
 • Az inflációt is leküzdhetjük egy prémium állampapír segítségével. Ez egy változó kamatozású papír, ami jelenleg 3,5-3,8%-ot hoz, viszont a kamatbázisa az inflációhoz igazodik. Ezáltal már reálhozamot is bezsebelhetünk, viszont 3-5 évre kell elköteleződnünk az állampapír mellett. Ugyanakkor az állampapíron túl lehet adni időközben 1%-os elvonás mellett, de emellett is néhány hónap alatt hozammal jövünk ki az ügyletből.

A Bankmonitor kalkulátora segít a számodra legjobb állampapírt kiválasztani!

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

kalkuláció

Végre rövid távra is jár majd a kamatadó-mentesség!

2019. 03. 14.

Nem kell kamatadót fizetni a június 1. után kibocsátott lakossági állampapírok kamatai után. Kiszámoltuk, hogy az aktuális kamatok alapján mennyivel meg ez az elérhető hozamokat. Jelenleg 15%-os kamatadó terheli a...

Hogyan használd a hitelkártyádat?

2019. 02. 19.

A fejlett Nyugaton, mind Amerikában, mind Nyugat-Európában elterjedt a hitelkártyák használata. Vajon valaha idehaza is utolérjük őket ebben? Mégis mire lehet jó, ha lesz hitelkártyád? Kinek lehet érdemes használnia? Mik...

Blogajánló

 • alapblog

  Altruizmus haszna

  „Sok korrelációs kutatás kimutatta, hogy a mások megsegítésére fordított idő érzelmi előnyökkel jár az adományozó számára. A kutatási eredmények igen szoros kapcsolatot fedeztek fel az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.