A profi befektetők és a frank

A profi befektetők és a frank
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-01-18
 

2015.01.15. Ez az a nap, ami úgy kerül be a történelemkönyvekbe, hogy a nap, amikor a Svájci Jegybank (SNB) elengedte a frank kezét. Ennek hatására 30%-ot erősödött a svájci fizetőeszköz. Hogy látták ezt a pénzügyi szakemberek? Van, akit nem lepett meg a lépés (bár az időzítése valószínűleg igen). Hogyan tovább 2015-ben? Többek között a Platina Pí alapkezelőjétől is megkapjuk a választ!

Vakmajom véleménye szerint a pénzpiacok legnagyobb működési zavarait mindig a szabályzói beavatkozás okozza. Mint ismeretes, most is erről volt szó: a Svájci Jegybank mesterségesen az 1,20-as árfolyamot védte az euróval szemben. Ám amikor elengedte az árfolyamot az euróval szemben, kis időre erősebb lett a svájci fizetőeszköz az eurónál is.

Ennél még markánsabb véleményt képvisel az Ahol a svájci jegybanki elefánt dübörög, ott fű nem terem blogbejegyzés. A szerző szerint minden idők egyik legelhibázottabb jegybanki döntése volt, hogy szabadjára engedték a frankot. Ezzel gyakorlatilag egy eddigi aranyszabályt rúgott fel a SNB: „Ne harcolj a jegybankok ellen!”

Zsiday Viktor részletesebben is elemzi a kialakult helyzetet, amit egy diszkótűzhöz hasonlít, amikor egyetlen ajtón akarnak kijutni a bennlévők. Sorra veszi az SNB lépés lehetséges motivációit, illetve a következményeket is górcső alá veszi. Ez utóbbi a svájci frank hitelesek helyzetének romlása és bizonyos brókercégek (sok százszoros tőkeáttételt kínáló online devizakereskedők) csődje. Viszont hosszú távon az alapkezelő szerint komolyabb frankgyengülés sem kizárt. 

Alan Zlatart, a patinás svájci vagyonkezelő Vontobel stratégáját valószínűleg csak a SNB döntés időzítése lepte meg. Hiszen az Alapblognak adott interjújában kifejtette, hogy másfél év múlva szerinte az SNB lazít a szabályozáson, és elengedi a frank kezét. Ha más előrejelzése is ilyen jól alakul, akkor érdemes Japánba, Európába, Kínába és Amerikába fektetni. Ráadásul az eddigi 50-50%-os részvény kötvény arányt módosították 55-45%-ra. Érdemes elolvasni a teljes interjút a részletekért! 

Ugyancsak az Alapblogon olvasható Szabó Lászlóval, a Platina Pí alapkezelőjével készült interjú. Az alap a korábbi két számjegyű hozamok után 2% körüli hozamot ért el 2014-ben. Ennek hátteréről, és a jövőbeni kilátásokról is nyilatkozott. Az interjú végét érdemes szó szerint idézni: „…német kisbefektető dilemmája” nevet adtam: Korábban a kötvény kamatokon biztosan kerestem, a részvényeken sajnos csak talán. Ma, a negatív kamatok világában a kötvényeken biztosan veszítek. A részvényeken szerencsére csak talán…”

Hirdetés
Hirdetés