A skótok még akkor is a szakításra voksolnának, ha ebbe belerokkannak

 • 2017.03.18.
 • szerző: bankmonitor.hu

A tavaly nyári Brexit népszavazás az országhoz tartozó Skóciát is érzékenyen érintette, hiszen az ország már régóta küzd saját függetlenségéért. Úgy tűnik a skótok a britektől való elszakadást is megreszkíroznák annak érdekében, hogy az Európai Unió tagjai maradhassanak továbbra is. Viszont, ha racionális érvekre támaszkodunk, az látszik, hogy jobban járna Skócia, ha továbbra is az Egyesült Királyság része maradna. Az Alapblog írásában éppen a skót helyzettel foglalkozik.

A skótok már 2014-ben is szavaztak a függetlenségük érdekében, azonban ekkor megbukott a kezdeményezés. A tavalyi EU tagságról szóló brit népszavazás azonban a skótoknál is újból kicsapta a biztosítékot, hiszen úgy tűnik, hogy ők nem szívesen hagynák el az európai integrációt. Ennek érdekében még egy újabb népszavazástól sem riadnának vissza, ami ismét az Egyesült Királyságtól való elszakadásról szólna.

Mindazonáltal nincsenek egyszerű helyzetben a skótok. Drámai mértékben függnek az Egyesült Királyságtól gazdasági értelemben, így az elszakadás nagy érvágást jelentene számukra. Például az igen jelentős északi-tengeri olajkitermelés is szorongatott helyzetbe kerülne, de az angol bankok jelenléte is meghatározónak számít Skóciában. Ráadásul az export nagy része is az Egyesült Királysága irányul, miközben az Európai Unió országai kevésbé számítanak fontos gazdasági partnernek. Emellett az Európai Unió választásával a skótoknak mélyen zsebbe is kéne nyúlnia és befizetnie az EU közös költségvetésébe. Az Alapblog „Skót helyszíni tudósítónk jelenti” című írásában bővebben is foglalkozik a témával.

1 Hozzászólás

 • Emma Galgóczi 2017-03-20 09:53:03 - Válasz

  “megreckíroznák”= megreszkíroznák

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Deglobalizáció működésben

  A 2015-ös csúcshoz képest 2017-re 40%-kal (!) esett az USA-ban tanulni kívánó diákoknak kiadott vízumtömeg – szoros összefüggésben a bevándorlást korlátozni kívánó Trump-elnökséggel és azzal...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.