A spekulánsok nyomában – Kiderült mit is tett Soros Angliában

 • 2017.05.06.
 • szerző: bankmonitor.hu

Nem olyan egyértelmű, hogy mi a különbség a befektetők és a spekulánsok között. A spekulációt hajlamosak vagyunk kapásból elítélni, ugyanakkor koránt sem ilyen egyértelmű a kép. Az Alapblog írásában éppen a spekuláció témakörét járja körül, ráadásul tárgyalja a híres spekuláns, Soros György esetét is az angol fonttal.

Sokszor előítéletesen viszonyulunk, ha befektetéseknél a spekulálásról esik szó. Lelki szemeink előtt kénytelenül is az jelenhet meg, hogy ezek a szereplők kárt okoznak a gazdaságban, esetleg eleve azért fektetnek be vagy vonulnak ki az adott országból, mert annak romlását akarják.

Azonban erről nincs szó, amit Zsiday Viktor befektetési szakember is rendkívül találóan közelít meg. A spekulánsokat is ugyanúgy a várakozásaik mozgatják, és mindösszesen ott igyekeznek befektetni, ahol a lehető legnagyobb hozamra tehetnek szert. Ugyanakkor a gazdaság olajozott működése szempontjából kívánatos is a spekulánsok működése, hiszen egyrészről megteremtik a kellő likviditást, másrészről pedig tevékenységük figyelmeztet arra, ha rossz irányban haladnak a folyamatok.

Ebből kifolyólag Soros György sokat emlegetett 1992-es angliai tevékenységét sem lehet egyértelműen elítélni – hívja fel a figyelmet Zsiday Viktor. A híres spekuláns egy olyan időszakban fogadott az angol fizetőeszköz ellen, amikor a lehangoló gazdaság folyamatokból kiindulva már nagyon is indokolt volt a változás. Miután a britek ténylegesen reagáltak a problémára a gazdaság újból növekedési pályára került, és még versenyképesebbé is tudott válni az ország. A részletekről bővebben is olvashatunk az Alapblog „A gonosz spekulánsok és a jó befektetők” című írásában.

5 Hozzászólás

 • Juliusz48 2017-05-06 22:29:22 - Válasz

  A befektető az aki lát lehetőséget valamiben és azt a pénzével is támogatja. A spekuláns pedig az, aki úgy próbál meg haszonra szert tenni, hogy bennfentes információval visszaélve fektet be, vagy esetleg bármilyen ráhatással, az óhajtott haszon megszerzéséhez, megpróbálja megváltoztatni, az éppen aktuális piaci mozgásokat. A Soros oktatási támogatásokat, pont olyan szívességi kapcsolatok építésére használja, amit ha az ellenfélnél tapasztal, azonnal korrupciót kiáltanak az érdekkörében lévők.

 • Tükrös 2017-05-07 06:46:23 - Válasz

  “Ugyanakkor a gazdaság olajozott működése szempontjából kívánatos is a spekulánsok működése, hiszen egyrészről megteremtik a kellő likviditást, másrészről pedig tevékenységük figyelmeztet arra, ha rossz irányban haladnak a folyamatok.”

  A kellő likviditást mások is meg tudják teremteni, tisztességesebb úton, az pedig egészen sajátos logika, hogy a gonosz is jó, mert legalább jelzi, hogy a dolgok rossz irányban haladnak. Tessék megmondani, hogy miért kell így pénzt szerezni? Miért nem lett Soros mondjuk ingatlanvállalkozó, olajkitermelő, vagy szállodalánc-tulajdonos, gyémántkereskedő, aranybánya-üzemeltető? Nem. Ő éppen nemzetközi spekuláns lett, mégpedig egy olyan közösség tagjaként, amelynek tragédiájában éppen az ilyen és ehhez hasonló jellemző tevékenységekhez fűződő ellenszenv és megtorlás játszott meghatározó szerepet. Erre sem figyelt, pedig kellett volna. Ehelyett irritáló módon lényegében azt üzeni: én mindent megtehetek. Hát a nagy büdös túrót!

 • Baksa László 2017-05-07 09:43:03 - Válasz

  A betörő ezek szerint f@sza gyerek, mert felhívja a figyelmem a házam védelmi gyengeségeire! – Ez aztán a logika !

 • Csaba Szikora 2017-05-07 10:56:54 - Válasz

  Akkor most az következik,hogy szenté avatják Sorost?

 • sanbank 2017-05-07 13:23:26 - Válasz

  Az előbb olvastam ezt a cikküket: “Óriási kockázatot jelentenek az álhírek, emberek milliói állnak a hatásuk alatt”. Tudják miről beszélnek! Hisz ők is ezt teszik.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Párbeszéd a gazdaságról

  Az Inforádió, az MNB és a HOLD Alapkezelő koprodukciójában megvalósuló sorozat* mai, második adásában Balatoni András, az MNB vezető elemzője és Szabó László a HOLD...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.