Betöltés
loading

A számlanyitás nem egy házasság, mégis sokaknak egy életre szól

Sokan úgy nyitnak bankszámlát, mintha egy életre szóló elköteleződés lenne, pedig egy számlanyitás nem egy házasságkötés. De ha a pénzügyi döntések területén szeretnénk maradni, akkor egy lakásvásárláshoz vagy éppen egy autó megvételéhez sem lehet hasonlítani. Éppen ezért összeszedtük, milyen költségekkel járhat egy számla megnyitása, a számlavezetés, vagy éppen a bankváltás.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Éves szinten a magyarok csupán 5 százaléka vált bankszámlát, vagyis hosszú évekig, évtizedekig ugyanazt a számlát használjuk. Ami nem is lenne baj, ha ugyanaz a konstrukció lenne végig a legkedvezőbb számunkra, a legtöbb esetben azonban nem ez a helyzet. Nem is foglalkozunk a számlanyitást követően a kapcsolódó díjakkal, vagy épp a többi bank ajánlatával: úgy viselkedünk, mintha a bank- és számlaválasztás egy hosszú távú, végleges pénzügyi döntés volna.

Pedig korántsem ez a helyzet. Hasonlítsuk össze a számlanyitást például a lakásvásárlással, amelynél egészen más a döntésünk anyagi vonzata és életminőségünkre gyakorolt hatása, mégis sokan gyakrabban cserélnek lakást, mint bankszámlát. Éppen ezért a Bankmonitor szakértői összeszedték milyen pénzügyi hatása, költsége lehet egy bankszámlának.

Mennyibe kerül a számlanyitás?

Egy bankszámla megnyitásának a legtöbb esetben nincs semmilyen költsége. A kapcsolódó bankkártyának lehet pár ezer forintos kibocsátási díja, azonban számos bank ettől is eltekint, így sok esetben tényleg díjmentesen lehet a szolgáltatást megigényelni.

Ettől függetlenül kijelenthető, hogy a számlanyitásnak is vannak nem pénzben kifejezhető költségei. Be kell menni a bankfiókba, ott ki kell várni a sort. Ezt követően kezdődik maga a számlanyitás, ami megint akár fél órát – szélsőséges esetben egy órát – is igénybe vehet. (Lehetőség van online is számlát nyitni, ebben az esetben a folyamat lényegesen egyszerűbb lenne.)

Milyen költsége van egy bankszámlának hónapról hónapra?

A számla havi költsége nagy mértékben függ attól, hogy milyen csomagunk van és azt mire használjuk.

 • Vannak alapdíjak, amelyeket minden esetben meg kell fizetnünk;
 • vannak az egyes megbízásokhoz és tranzakciókhoz kapcsolódó díjak;
 • valamint kapcsolódhatnak az igénybe vett plusz szolgáltatásokhoz is költségek.

A számlavezetés díj tekinthető egy bankszámla alapdíjának, amit minden esetben ki kell fizetnünk. Számos pénzintézetnél azonban díja van például már annak is, ha netbankunk vagy mobilbanki szolgáltatásunk van. Ezek mellett természetesen sok esetben az egyes megbízásokért is fizetni szükséges.

Általában a drágább alapdíjú számlák esetében az egyes megbízások és kiegészítő szolgáltatások jóval olcsóbbak. Éppen ezért érdemes a saját bankolási szokásainknak megfelelő csomagot választanunk, mert egyáltalán nem biztos, hogy a legolcsóbb alapdíjú számla lesz a megfelelő számunkra.

Példaként vegyünk egy 200 ezer forintos jövedelemmel rendelkező számlatulajdonost, aki havonta 2 alkalommal összesen 100 ezer forint összegben vesz fel készpénzt bankautomatából, 30 ezer forintért vásárol bankkártyával és havi 2 csoportos beszedési megbízása és két netbankos átutalása van összesen 20-20 ezer forint összegben.

Az 5 legolcsóbb bankszámla éves költsége átlagos számlahasználat mellett

Létezik azonban olyan bankszámla, amelynél az olcsó alapdíj igen kedvező megbízási költségekkel párosul. Sőt, a CIB ECO bankszámla esetén – melyet ilyen kedvezményekkel kizárólag a Bankmonitoron keresztül lehet igényelni – 2 évig teljesen ingyenes lehet a számlánk.

Mennyit kell fizetni a számlaváltásért?

A számlaváltás vagy épp bankváltás gyakorlatilag azt jelenti, hogy meglévő bankszámládat lezárod és nyitsz egy újabbat. Vagyis kapcsolódhat hozzá egy számlazárási költség és egy számlanyitási díj: jellemzően ezekért nem kell fizetnünk, vagyis maga a bankváltás ingyenes. 

Természetesen annak már lehet költsége, hogy az egyik bankszámlán lévő pénzünk áthelyezzük az új szolgáltatóhoz. Felvehetjük készpénzben az összeget, vagy akár át is utalhatjuk: mindkét esetben a régi számlánkhoz kapcsolódó megbízási díjat szükséges megfizetnünk.

Amennyiben hitelünk is van a régi banknál – személyi kölcsön, lakáshitel -, akkor a váltás sokkal érdekesebb kérdés, hiszen sok esetben a kölcsönhöz kapcsolódó kedvezmények feltétele a korábban meglévő bankszámlánk fenntartása és aktív használata. Ebben a helyzetben valóban egy sokkal hosszabb és nehezebben változtatható elköteleződést jelent a megfelelő bank kiválasztása.

Sokakat az rettent el a bankváltástól, hogy az nagyon macerás. Nem elég megnyitni az új számlát, be kell mennünk a régi számlavezetőnkhöz is, ráadásul az egyes állandó megbízásainkat újra kell indítanunk, emiatt pedig sok esetben fel kell venni a kapcsolatot a közüzemi szolgáltatókkal, biztosítókkal is. Szerencsére létezik az egyszerűsített bankváltási folyamat, amelynél elég az új bankhoz bemennünk, ott elintéznek szinte mindent helyettünk. Ezzel rengeteg időt spórolhatunk meg.

Megéri egyáltalán bankszámlát nyitni?

Azt már láthatjuk, hogy ingyen nyithatunk számlát, illetve válthatunk bankot. Emellett a havi költségek is igen alacsonyak lehetnek, ha jól választunk és jól is használunk egy számlacsomagot. Ugyanakkor joggal merülhet fel a kérdés, hogy milyen előnnyel jár egy számlanyitás, érdemes akár a minimális díjakat is megfizetnünk miatta?

Igen, megérheti számlát nyitni, sőt sok esetben ez elkerülhetetlen jelenleg Magyarországon:

 1. Sok munkáltató kizárólag bankszámlára hajlandó a fizetésünk utalni. Ebben a helyzetben csupán az a kérdés, hogy hol nyitjuk meg a kérdéses számlacsomagot.
 2. Nem szükséges, hogy nagy mennyiségű készpénz legyen nálunk. Egyre több helyen lehet bankkártyával vásárolni – ami nagyon ritka kivételektől eltekintve ingyenes számukra -, így elég a kártyát magunkkal vinnünk a boltba. Ez biztonságosabb is: ha ellopják pénztárcánkat, akkor a bankkártyát letiltva megakadályozhatjuk, hogy a pénzünkhöz hozzáférjenek.
 3. Sokkal kényelmesebb otthonról intézni az ügyeinket: nem szükséges a postán sorban állni a sárga csekkel, számláinkat online is be tudjuk fizetni. Ezzel rengeteg időt spórolhatunk meg havonta, ráadásul a megbízásokat akár este, vagy hétvégén is megadhatjuk, nem vagyunk hozzákötve a postafiókok nyitvatartási idejéhez.
 4. Akár olcsóbbak is lehetnek a közüzemi számláink azért, mert nem kérünk csekket. Hiszen ez költséget jelent a szolgáltatóknak, melyet valamilyen formában áthárítanak ránk. Az is előfordulhat, hogy egy kedvező akció feltétele az, hogy online kérjük a számlalevelet, ennek pedig előfeltétele, hogy ki is tudjuk fizetni elektronikus módon a kapott “csekket”.

Bankmonitor tipp: érdemes időszakonként megnézni, hogy mit ajánlanak a bankok, melyik számlacsomag a legkedvezőbb számunkra. Bankot váltani kvázi ingyen lehet, éppen ezért minden megtakarított forint nyereségnek tekinthető.

 

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 leggyakoribb ellenérv a bankszámlával szemben

Tele vagyunk negatív élményekkel a bankszámlákkal kapcsolatban. Van, aki a havi díjat drágállja, más az utalási költségeket sokallja, de olyan történetet is hallani, amikor az elutalt pénz csak késve ért...

Blogajánló
 • alapblog Szerencsejáték őrület

  Sokat foglalkozunk azzal, hogy mekkora részt játszott az opciós piac az augusztusi technológiai emelkedésben, pedig talán nem kéne, hiszen a szeptember azzal indult, hogy ez az... The post Szerencsejáték őrület appeared first on alapblog.

 • KonyhaKontrolling Ez a működő költségvetés titka!

  Ahogy a címből is látszik, sajnos nem minden költségkövetés működik. A mai, első részben felvázolom a működő költségvetés alapelveit. Sajnos a személyes pénzügyek kezelése sokkal jobban hasonlít egy maratonhoz, mint egy sprinthez. Idő kell ahhoz, hogy kialakuljon, és még több idő kell ahhoz, hogy nyerj vele. Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj Tovább olvasom "Ez a működő költségvetés titka!" → The post Ez a működő költségvetés titka! appeared first on KonyhaKontrolling.