Betöltés

A Te hiteledre járhat-e visszatérítés?

szerző: Bankmonitor.hu
2014. 11. 20.

Kinek jár, és kinek nem jár visszatérítés? Milyen időszakra jár a visszatérítés? Mi alapján kapnak az adósok pénzt a banktól? Milyen tételek csökkentik a visszatéríthető összeget? A leggyakoribb kérdések és válaszok egy helyen a banki visszatérítéssel kapcsolatban.

Mely hitelekre vonatkozik a visszatérítés?

 • 2004. május 1-jén vagy azt követően 2014. július 26-ig megkötött szerződésekre
 • Ezek lehetnek magánszemély által felvett deviza, deviza alapú, vagy forint alapú személyi kölcsönökre, áruhitelekre, gépjármű hitelekre, jelzáloghitelekre (akár lakáshitel, akár szabadfelhasználású hitel), pénzügyi lízingre.

Milyen hitelekre NEM vonatkozik a visszatérítés?

 • vállalkozások által felvett hitelekre (pl. Kft, Bt, őstermelő, egyéni vállalkozó),
 • folyószámla hitelkeretre,
 • hitelkártyára,
 • állami kamattámogatással nyújtott lakáscélú forint alapú hitelre
 • 2009. július 26-a előtt megszűnt hitelekre

A lezárt (már megszűnt, visszafizetett) hitelekre is vonatkozik?

Igen, amennyiben a hitel 2009. július 26-án vagy azt követően szűnt meg, akkor a bankkal szembeni követelés még nem évült el.

Ha lezárták a szerződést, akkor csak 5 évre jár a visszatérítés?

Nem. Ebben a kérdésben több szakértővel is történt egyeztetés, és a legutóbbi álláspont szerint a lezárt szerződések esetén is a teljes futamidőt fogják alapul venni (bizonyos kivételekkel, amelyet később fejtünk ki).

A végtörlesztéssel lezárt hitelekre is vonatkozik?

Igen. Ha piaci árfolyamon történt a végtörlesztés, akkor automatikusan készíti el a bank az elszámolást.

Külön szabály vonatkozik a kedvezményes árfolyamon végtörlesztett hitelekre

A kedvezményes árfolyamon törlesztettek számára is jár a „tisztességtelen” banki magatartás miatti visszatérítés. A visszatérítés összegét azonban csökkenti a kedvezményes végtörlesztés pillanatában elért pénzügyi előny (piaci árfolyam és a kedvezményes árfolyam közötti különbségből adódó előny). Ennek a végeredménye pedig az, hogy ugyan jár a visszatérítés, de a legtöbbek számára ez 0 Ft-ot fog jelenteni, mivel a kedvezményes végtörlesztés jelentősebb pénzügyi előnyt adott, mint a jelenlegi visszatérítés.

Amennyiben 2011 év végén, 2012 év elején kedvezményes árfolyamon lett lezárva a hitel, úgy az adós 2015. március 1. és 2015. március 31. között kérheti a bankjától az elszámolás elkészítését, tehát nincs automatikus elszámolás. Ha a lezárt hitelt egy másik forint hitelből fizette ki az adós, akkor az ügyintézésnek nincs díja. Eltérő esetben 10 000 Ft az elszámolás elkészítésének költsége, amely csak akkor jár vissza, ha van visszatéríthető összeg.

A visszatérítés a teljes futamidőre jár?

Ez elég nehéz kérdés, és több tényezőtől is függ. Itt érdemes szétválasztani az árfolyamrésre, valamint az egyoldalú kamat-/költség-/díjemelésre visszajáró összeget.

1. ÁRFOLYAMRÉS

A futamidő azon időszakára jár, amely időszak alatt az adós a deviza alapú hitelének (nem értendő ide a devizában felvett és devizában törlesztett hitel!!) törlesztőrészletét a bank által alkalmazott eladási árfolyamon fizette meg.

Ez lakáscélú jelzáloghiteleknél 2012. december 12. után nem lehetséges, egyéb célú jelzáloghiteleknél pedig 2014. július 1.óta, ugyanis ezen dátumoktól kezdődően kötelező a banki közép-, vagy MNB középárfolyam alkalmazása. Ez azt jelenti, hogy legkésőbb ezektől a dátumoktól teljesített törlesztőrészletekre nincs árfolyamrés visszatérítés.

2. EGYOLDALÚ KAMAT-/KÖLTSÉG-/DÍJEMELÉS

A törvény szerint az egyoldalú emeléseket lehetővé tevő kikötések tisztességtelenek. Azonban a forint alapú, vagy deviza (devizában felvett és devizában törlesztett) hitelek vonatkozásában nem vélelmezik tisztességtelennek a 2010. november 26-át követően közzétett/módosított szerződéses rendelkezéseket (hivatalos megfogalmazásban Általános Szerződési Feltételek, amely minden kölcsönszerződés mellékletét képezi).

Ez a következőt jelenti:

Ha valaki például 2008-ban vette fel a forint, vagy devizahitelét (devizában is törleszt), és az ő szerződésére érvényes rendelkezéseket 2010. november 26-át követően módosították, akkor csak a módosítás napjáig terjedő időszakra járhat a visszatérítés.

A Te hiteledre vonatkozó információkat a visszatérítéssel kapcsolatban az alábbi kalkulátorból megtudhatod!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Lakáshitel
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

DE!

A 2010. november 26-át követően közzétett, tisztességesnek vélelmezett szerződéses rendelkezéseket a Magyar Állam közérdekű keresettel indított perben vitathatja.

Milyen formában kapom meg a visszatérítést?

 • Lezárt hitelek esetében vagy az érintett banknál vezetett számlára utalják, vagy az adós által megjelölt más banki számlára (amennyiben az érintett banknál már nincs bankszámlánk), vagy a bankfiókban veheti fel készpénzben (amennyiben az érintett banknál már nincs bankszámlánk).
 • Még élő hitelek esetében a fennálló tartozás összegét csökkenti.

Ha valakinek megszűnt hitelre jár a visszatérítés, de azt a hitelt ugyanannál a banknál egy másik hitelből váltotta ki, és ez utóbbi még élő hitel, akkor az utóbb felvett hitel fennálló tartozását csökkenti.

Mikor kapom meg a visszatérített összeget?

Az esetek túlnyomó többségénél várhatóan 2015. február 28-ig kell megküldeni az elszámolást az ügyfeleknek, így a visszatérítés tavasszal realizálódhat.

Mi az összefüggés a visszatérítés és a forintosítás között?

Semmi: először a visszatérítés történik meg, ez csökkenti a hitelállományt és a törlesztőrészletet, majd ezt követően valósul meg a forintosítás. A devizahitel forintosítás után még érdemes lesz szétnézni, hogy kedvezőbbre cserélhető-e a kölcsönünk.

Ha az aktuális forint lakáshitel kamatok érdekelnek, töltsd ki az alábbi adatlapot és kollégánk visszahív!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A Nemzeti Eszközkezelő által átvett ügyletekre vonatkozik-e a törvény?

Igen, de az elszámolás az ügyfelet nem érinti, mert az a bank és az Állam között történik. Tehát az ügyfél a visszatérítésből nem részesül, azt a Nemzeti Eszközkezelő fogja megkapni.

Mi csökkentheti a visszatérítés összegét?

 • az ügyfélnek egyedileg elengedett kamat-, költség-, díjelemek,
 • ha a bank kedvezményes árfolyamot alkalmazott,
 • árfolyamgátba belépett adósok számára, azaz a jelenleg svájci frank hitel esetén 180 forintos fix árfolyamon törlesztők esetében, a speciális megállapodás keretében a bank és az állam által átvállalt pénzügyi teher 50%-a,
 • kedvezményes végtörlesztés esetén az árfolyamból adódó kedvezmény mértéke (lásd fentebb).

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

0 Hozzászólás

 1. Váczi Ernőné

  Köszönöm a részletes tájékoztatást!
  Arra viszont nem kaptam választ, mi van akkor ha az a Bank ahol felvettem a devizahitelt és már visszafizettem /Volksbank/ közbe eladta a bankját a Sberbanknak??? Ott kihez kell majd fordulnom??? Az új bank jogutód ebben az esetben???

  2014.11.21.15:35

 2. Zsoka51

  Nagyon bízom abban, hogy ez igaz lesz….

  2014.11.25.16:43

 3. Bálint András

  Kell nekem értesíteni a bankot vagy rákérdeznem hogy jár-e nekem is visszatérítés?,?már lejárt a szerződés és nem annál a banknál vagyok csak a törlesztés ment onnan.

  2014.12.27.13:34

 4. bankmonitor.hu

  @Bálint András: Igen, a banknál jelezni kell az aktuális adatokat, levelezési címet, egyéb elérhetőséget, valamint, hogy bankszámlára vagy készpénzben szeretné majd megkapni a visszatérítés összegét.

  2015.01.13.09:44

 5. Barty

  Nagyon régóta mem beszélnek erről semmit! Lehet , higy mégsem lesz belőle semmi???

  2015.01.13.17:23

 6. samson1985

  Üdv! Hitel visszatérítés ügyben írok!
  2005. szeptember hónapban vettem fel (K&H) 10 millió forintot Svájc Frank (160 ft) alapon 20 évre.
  2011. április hónapban végtörleszetettem, azaz a teljes tartozást egyösszegben visszafizettem (10 millió 500 ezret).
  A kérdésem annyi lenne hogy ez esetben jár e hitel visszatérítés, és ha igen akkor kb mennyi lenne az a összeg amit esetlegesen a bank kiszámolhat.

  2015.03.03.20:20

 7. samson1985

  Üdv! Hitel visszatérítés ügyben írok!
  2005. szeptember hónapban vettem fel (K&H) 10 millió forintot Svájc Frank (160 ft) alapon 20 évre.
  2011. április hónapban végtörleszetettem, azaz a teljes tartozást egyösszegben visszafizettem (10 millió 500 ezret).
  A kérdésem annyi lenne hogy ez esetben jár e hitel visszatérítés, és ha igen akkor kb mennyi lenne az a összeg amit esetlegesen a bank kiszámolhat.

  2015.03.03.20:21

 8. samson1985

  és ez a hitel lakásvásárlásra volt felvéve.

  2015.03.04.08:29

 9. akatinka

  Bank által árverezett házat vettem meg, vagyis a követelést vettem meg, 2010. augusztusában. Ez egy svájci frank alapú hitel volt. Nem tudom pontosan de az adósok a kölcsönt kb. 2006-ban vették fel. Talán semmit, de lehet hogy néhány részletet törlesztettek, majd a bank a követelést eladta egy hitelkezelőnek akitől én engedményezési szerződéssel megvettem a követelést. Kérdésem, hogy akkor most a hitelkezelőnek vagy nekem vagy az adósnak jár visszatérités? Ha nekem jár vissza valami akkor hogy járhatok utána?

  2015.03.06.09:21

 10. bankmonitor.hu

  @samson1985: Az alábbi cikkben elhelyezett kalkulátorral tudja megnézni, számíthat-e visszatérítésre: link to bankmonitor.hu

  A visszatérítés összegét pedig az elszámolást tartalmazó levél fogja tartalmazni.

  2015.03.06.10:17

 11. viola3

  Tanácsot szeretnék kérni. A kalkulátor szerint jár visszatérítés az autóhitelemre, 2008. október – 2013.szeptember között fizettem,CHF alapú hitelemet.
  Mi a teendőm, hova forduljak, ha az alábbi kicsit kacifántos történet az enyém?
  C.S. Zrt-től kaptuk az autóhitelt, mely az egyik nagy bank XX. partnere volt. A hitel lejárata előtt 5 hónappal kaptunk az “anya” XX banktól értesítést, hogy a C.S. Zrt – XX bankra engedményezte a szerződésemből eredő fennálló követelést, ugyanakkor XX bank arról tájékoztatott, hogy S. Zrt-re tovább engedményezte a teljes követelést. Így az utolsó 5 havi részletet már S. Zrt-nek fizettük ki.
  Természetesen akkor megtudtuk, hogy C.S. Zrt tönkrement, ezért volt a váltás.

  2015.03.06.20:49

 12. Molli01

  lejárt szerződéssel hová forduljak?Hová menjek ?Mit csináljak ezt mondja meg valaki kérem!!

  2015.03.08.20:59

 13. bankmonitor.hu

  @Molli01: Ha az adataiban (név, azonosító okmányok, lakcím, levelezési cím) változás következett be, akkor ezt az érintett banknál jelezzük. Ha az adott banknál még mindig rendelkezünk folyószámlával, akkor nincs további teendőnk. Ha az érintett banknál már nem vezetünk számlát, akkor az adott bank felé jeleznünk kell, hogy a bankfiókban készpénzben vesszük fel az összeget, vagy más banknál vezetett számlánkra kérjük utalni. Ez utóbbi esetben a számlaszámot is meg kell adni.

  2015.03.10.10:40

 14. bankmonitor.hu

  @viola: Az elszámolást tartalmazó tájékoztatót március-április folyamán automatikusan meg fogja kapni .

  2015.03.11.09:47

 15. Sz-es

  Ha vissza térítést szeretnék kapni akkor kihez forduljak, merre induljak? Elég a bankhoz bemenni, vagy más jogi úton induljak el?

  2015.03.12.22:54

 16. luigi

  Üdv!
  Ha nekem elejétől fogva “tisztességtelen” a (CHF alapú) gépjárműhitel kamata (11%), akkor is jár kamat-visszatérítés, vagy kizárólag csak futamidő alatti emelés esetén?
  Köszi,jghjghj,Üdv!
  Autóhiteleknél csak akkor jár vissza, ha futamidő közben emeltek egyoldalúan kamatot?
  Az én autóhitelem kezdettől fogva 11%-os, de nem emelték közben. Viszont egy cikkben azt olvastam, 4,5% felett már tisztességtelen.
  Köszi

  2015.03.13.12:28

 17. luigi

  Hopp, egy kicsit összetorlódtak a hozzászólások 🙂
  Pedig kétszer küldtem…na nem baj, remélem, érthető.

  2015.03.13.12:29

 18. bankmonitor.hu

  @Sz-es: Akkor kaphat visszatérítést, ha a hitel adatai alapján jogosult rá. Ezt a cikkben szereplő kalkulátorral megnézheti.

  2015.03.13.13:49

 19. bankmonitor.hu

  @luigi: Csak a futamidő alatti egyoldalú kamat-, költség-, és díjemeléseket mondták ki tisztességtelennek.

  2015.03.13.13:56

 20. beke7

  Nekem a törvényben meghatározott időpont előtt 18 nappal előbb járt le a hitelem, vagyis 2009. július 8-án, azomban én mégis szeretném ha bankom elszámolna velem. Nem akar. Szeretnék egy külön kérelmet benyújtani, vagy méltányosságot élvenzi, vagy valami hasonlót mert súrolja a dátum nagyon a törvényi meghatározást. Kérem segítsenek, lehetséges ez?

  2015.04.22.17:46

 21. Eruthalion

  Én 2008-ban vettem fel Sváci Frank alapú, Forintban fix kölcsönt 800.000 Ft értékben. Rendesen végig fizettem a teljes futamidőt, azonban lejáratkor ( 2014 Január ) több, mint 800.000 forint maradt a maradék tőketartozás, melyet a bank követelt rajtam. Más megoldás nem lévén, Forint alapú személyi hitellel kellett kiváltanom a fennáló tartozást. Azonban a bank az elszámoltatáskor azt küldte, hogy nulla forint a visszatérítendő összeg. Lehet tenni még valamit az ügy érdekében?

  2015.05.13.17:10

 22. Mart652

  Én eddig az OTP-től kaptam levelet, melyben korrekt módon tájékoztattak, 66 ezer forintot jóváírnak ezt írják.
  Na most várom még a jelenleg is fizetett hitelelszámolást az ERSTE Banktól, valamint felmondott de a követeléskezelőnek fizetett hitelemről is.
  Engem az érdekelne nagyon, hogy pl. az agyonreklámozott COFIDIS aki annak idejét több mint 38,5 THM-et számolt mikor fog elszámoni?
  Vagy vannak ilyenek mint a Provident, vagy ezek nem minősülnek bankoknak?

  2015.09.16.16:31

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Megindultak a kamatok, mi lesz a hitelemmel?

2018. 07. 12.

A lakáshitelek törlesztői az utóbbi két hónapban emelkedésnek indultak, ami azért érdekes jelenség egy laikus számára, mert a jegybanki alapkamat eközben egy tapodtat sem mozdult. Joggal tehetné fel egy hitelesben...

Sürgős felújítás fillérekből lakástakarékkal

Érdekes kérdés merült fel egy érdeklődőben, azt akarta ugyanis tudni, hogy a közeljövőben (szinte azonnal) esedékes közel 3 millió Ft-os felújításához egyáltalán fel tud-e használni lakástakarékot. Egyébként lakásfelújítási hitelben gondolkozott,...

A lakáshitelek is a forint sorsára jutnak?

2018. 07. 11.

Nagyot fordult a világ a lakáshitelt igénylőkkel, a hozamok emelkedése magával húzta a hitelkamatokat is felfelé május és július között. Gyűjtésünkben azt néztük meg, mekkora érvágásról van szó. Mint kiderül,...

Blogajánló

 • alapblog

  Van hova feküdni

  Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.