Betöltés

A törlesztőrészlet kiszámításának megértése befolyásolhatja milyen hitelt választunk!

szerző: Argyelán József
2019-05-10

Ha megértjük a havi törlesztések számításának alapelvét, akkor esetleg másképp döntünk majd a hitel kiválasztásakor!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Logikusan azt gondolhatnánk, ha letelik a hitel futamidejének fele, akkor tőketartozásunk is a felére csökken. Ez azonban egyáltalán nem így működik. A jelenleg a banki hitelkonstrukcióknál ugyanis fontosabb szempont, hogy a havi fizetendő összeg kiszámítható, hónapról hónapra azonos nagyságú legyen. A havi fizetési kötelezettségünk két részből tevődik össze: a kamatból, amelyet a még fennálló tartozásunkra kell fizetnünk, valamint a tőkerészből, mellyel ténylegesen csökken a tartozásunk az esedékességet követően.

Mivel a kamatot a tényleges tartozásra fizetjük, ezért ennek összege a futamidő elején magasabb, hiszen akkor legnagyobb a kintlévőségünk. Ez természetesen egyben azt is jelenti, hogy kezdetben a havi penzum kisebb része megy a tőketartozásra! 

A kamat és a tőke aránya azonban nem azonos mértékben változik a futamidő alatt. Fennálló tartozásunk a futamidő végén jóval nagyobb mértékben csökken, mint a kezdeti időszakban. Emiatt érezhetjük azt a futamidő első pár évében, hogy fizetjük a hitelünket, mégsem csökken a tartozásunk. Ez még kellemetlenebb, ha előtörlesztést tervezünk, akkor ugyanis a pénztárcánk is megsínyli ezt a dolgot.

Mitől függ, hogy mennyi tőkét és mennyi kamatot fizetek havonta?

Havi kötelezettségeink nagysága függ a felvett hitelösszegtől, a kamat mértékétől és a futamidőtől. A törlesztőrészletben foglalt kamat és tőke aránya a futamidő és a kamat módosulása esetén megváltozik.

Jól látható, hogy hosszabb futamidő esetében a teljes visszafizetendő összeg emelkedik. Ez logikus is, hiszen a bank pénzét tovább használom. Ugyanakkor az is kiderül, hogy nem csak tovább használom ezt a pénzt, de időarányosan nagyobb része után kell kamatot fizetnem, ennek is köszönhető a visszafizetendő összeg növekedése.

Alacsonyabb kamatnál természetesen kisebb a teljes visszafizetendő összeg, azonban ez a csökkenés részben annak is köszönhető, hogy a kamatot kisebb tőke után fizetem. Hogyan tudnánk ezt számszerűsíteni? Ha azt feltételezzük, hogy hónapól hónapra ugyanannyi tőketartozásom lenne mindkét konstrukció esetében, akkor kicsivel több, mint 70 ezer forint volna a teljes kamatösszeg között a különbség 20 év alatt. Ez a differencia abból ered, hogy az alacsonyabb kamatot kisebb tőkére kell megfizetnem.

A felvett hitelösszegtől nem függ a törlesztőrészlet összetétele. Ezt úgy lehet a legjobban szemléltetni, ha megnézzük a teljes visszafizetendő összeget. 10 millió forintra 20 éves futamidő és 4,15%-os kamatszint esetén összesen 14 733 923 forintot kell visszafizetnünk, ez az felvett hitelösszeg 147%-a. Ha csak a kölcsön nagyságát változtatjuk meg, mondjuk 5 millió forintra, akkor a visszafizetendő összeg ugyanúgy 47%-val lesz több a felvett összegnél.

Mire érdemes figyelni amikor hitelt választunk?

A legfontosabb, hogy megkeressük a kiválasztott kamatperiódus szerinti lehető legkedvezőbb kamatozású kölcsönt. (Hiába olcsó ugyanis egy kölcsön induláskor, ha a kamat rövid időn belül megemelkedhet.) Ha kiválasztottuk a számunkra megfelelő kamatperiódust, akkor érdemes a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorában a bankok különböző ajánlatait összehasonlítani, majd a számunkra legkedvezőbbet kiválasztani.

Érdemes rövidebb futamidőre igényelni hitelünket, azaz nagyobb törlesztőrészletet vállalnunk. Természetesen figyelembe kell vennünk a háztartásunk teherbíró képességét, hogy mekkora havi kötelezettséget tudunk biztonságosan kifizetni. Sokszor hallani, hogy inkább hosszabb futamidőt válasszunk, a kisebb törlesztőrészletből származó havi összeget pedig majd egy összegben előtörlesztésként fizessük be. Ha ugyanolyan feltételekkel vennénk fel 10 millió forintot 10 és 20 éves futamidőre a törlesztőrészletek különbözetét pedig a 120. hónapban előtörlesztenénk a hosszabb futamidejű hitelbe, akkor csalódnánk, ugyanis önmagában ettől még nem járunk jobban.

A hosszabb futamidő miatt ugyanis tovább használjuk a bank pénzét, ennek költségét önmagában pedig nem ellensúlyozza az előtörlesztés. Számszerűsítve: 20 éves futamidő esetében az első 120 hónapban közel 3,4 millió forint kamatot fizetünk ki, a 10 éves futamidejű hitel esetében pedig kicsivel több mint 2,2 millió forintot.

Akkor érheti meg az előtörlesztés bekalkulálása, ha a teljes fennálló tartozás kifizetésre kerül, és legalább az eddigi költségek különbözete megmarad nekünk pluszban. Azaz, egy olyan befektetést kellene találnunk, ami esetében a havi részletekben befizetett közel 4,9 millió forint a 10. év végén legalább 7,2 millió forintot ér. Amennyiben ilyet nem tudunk, mégpedig minimális kockázati szint mellett, akkor érdemes a rövidebb futamidőt választani.

Személyi hitel kalkulátor
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
A megadott adatok alapján eddig ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:
Ft
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb szabad felhasználású hitelek:
Badge @
havi törlesztő
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
  • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

A Bankmonitor segítségét kérem Személyi kölcsön vonatkozásában:
Ft
Ft
Ft
Összes jövedelem:
0 Ft
Bankba érkezik:
0 Ft
Szerepelsz KHR/BAR listán?
Próbaidős munkaviszonyod van?
Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Mennyit fizetünk az államnak?

    A gazdasági válságból valló kilábalás óta kedvezően alakult a magyar költségvetés bevételi oldala, az erős munkaerőpiacnak, magas fogyasztásnak és a dinamikus béremelkedésnek köszönhetően. A 2008-2009-es... The post Mennyit fizetünk az államnak? appeared first on alapblog.

  • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.