Betöltés

A török igazság

szerző: Singer Zoltán
2018-08-25

Az egyensúlytalanságok nem maradtak következmények nélkül a török gazdaságban. Megmutatkoznak a gazdaság túlfűtésének és a fékek lebontásának következményei. A törökök importja átlagosan évente a GDP 5 százalékával volt több az exportjuknál az elmúlt másfél évtizedben. Ez az államadósság növekedésével járt. Az Alapblogon olvashatjuk a részleteket.

Devizakérdés

Ha egy országnak a külföldi befektetőkkel szemben van adóssága – ahogy a törököknél is megfigyelhető – akkor a végkimenetelt nem, hanem csak az időpontot befolyásolja a deviza. Ha dollárban adósodunk el, akkor a helyi deviza gyengülésével megemelkednek a törlesztőrészletek. A helyi devizatartozásnak viszont nincs azonnali hatása a törlesztőrészletekre, hanem a külföldi befektetők pénze bánja. Emiatt jó esetben is csak magasabb kamat mellett szeretnének kölcsönadni. Mindkét eset véget vet a túlzott fogyasztásnak.

Külföldi erők

A török kormányzati retorika szerint minden rendben van, mindössze külföldi spekulánsok játszottak közre a török líra gyengülésében. Erdogan elnök még fel is szólította a törököket, hogy devizájuk vagy aranytartalékaik átváltásával védjék meg a török lírát. A törököknek legalább 400 milliárd dolláros külső adósságuk van, melyből 160 milliárd az egy éven belüli. 11,6 milliárd dollár hiányzik ahhoz, hogy a 160 milliárdot ki tudják fizetni. Kérdés, hogy ki fogja finanszírozni.

Eredmény

A török gazdaságra megszorítások várnak. Könnyen eszkalálódhat a probléma, ha a Törökországban lévő menekültpolitikára is hatással lesz, az európai menekültpolitikára is hatással lehet. A belső piacra termelők lehetnek a nyertesek, mivel az import eltűnésével csökkenhet a belső verseny. A részletekért olvasd el Suszter „Török szabadságharc” című bejegyzését az Alapblogon!

 

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mi a baj az óriásberuházásokkal?

2018. 11. 17.

Egyáltalán nem véletlen, hogy a legnagyobb, leglátványosabb és persze legdrágább megaprojekteknél szinte mindig elszállnak a költségek, csúsznak a határidők, ráadásul végül még az előre kalkulált hozamok sem teljesülnek. De akkor...

A Mol erősíti piacvezető helyzetét

2018. 10. 20.

Nemrég szólt arról a hír, hogy a Mol két üzemanyagtöltő állomást vett át a Lukoiltól. Hogy mégis miért fontos ez a hír? Természetesen szimbolikus jelentőséggel bír, hiszen a világ egyik...

Blogajánló

  • alapblog

    Rágógumitól az egészségközpontig

    Kilencévesen már rágógumival üzletelt, aztán az NSZK-ban mérnökként dolgozott. Ausztriában szállodákat vett, itthon pedig sok évvel ezelőtt klinikát indított. Rudas László most egy olyan workshopot...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.