Betöltés

A török igazság

szerző: Singer Zoltán
2018-08-25

Az egyensúlytalanságok nem maradtak következmények nélkül a török gazdaságban. Megmutatkoznak a gazdaság túlfűtésének és a fékek lebontásának következményei. A törökök importja átlagosan évente a GDP 5 százalékával volt több az exportjuknál az elmúlt másfél évtizedben. Ez az államadósság növekedésével járt. Az Alapblogon olvashatjuk a részleteket.

Devizakérdés

Ha egy országnak a külföldi befektetőkkel szemben van adóssága – ahogy a törököknél is megfigyelhető – akkor a végkimenetelt nem, hanem csak az időpontot befolyásolja a deviza. Ha dollárban adósodunk el, akkor a helyi deviza gyengülésével megemelkednek a törlesztőrészletek. A helyi devizatartozásnak viszont nincs azonnali hatása a törlesztőrészletekre, hanem a külföldi befektetők pénze bánja. Emiatt jó esetben is csak magasabb kamat mellett szeretnének kölcsönadni. Mindkét eset véget vet a túlzott fogyasztásnak.

Külföldi erők

A török kormányzati retorika szerint minden rendben van, mindössze külföldi spekulánsok játszottak közre a török líra gyengülésében. Erdogan elnök még fel is szólította a törököket, hogy devizájuk vagy aranytartalékaik átváltásával védjék meg a török lírát. A törököknek legalább 400 milliárd dolláros külső adósságuk van, melyből 160 milliárd az egy éven belüli. 11,6 milliárd dollár hiányzik ahhoz, hogy a 160 milliárdot ki tudják fizetni. Kérdés, hogy ki fogja finanszírozni.

Eredmény

A török gazdaságra megszorítások várnak. Könnyen eszkalálódhat a probléma, ha a Törökországban lévő menekültpolitikára is hatással lesz, az európai menekültpolitikára is hatással lehet. A belső piacra termelők lehetnek a nyertesek, mivel az import eltűnésével csökkenhet a belső verseny. A részletekért olvasd el Suszter „Török szabadságharc” című bejegyzését az Alapblogon!

 

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

befektetés

Az USA és Kína közötti kereskedelmi háború hatásai

2019. 02. 23.

Az USA és Kína között zajló kereskedelmi háború miatt körülbelül 2,9 milliárd dollárt veszíthet a két ország gazdasága. A kialakult helyzetről Wally Tyner, a Purdue Egyetem mezőgazdasági közgazdásza mondta el...

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

2019. 01. 26.

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban,...

Egytized százalékponton múlik 2,5 milliárd forint sorsa

2019. 01. 19.

A Központi Statisztikai Hivatal néhány napja tette közzé a 2018-ra vonatkozó inflációs adatokat. A havi adatok alapján 2,8 százalék átlagos inflációt állapítottak meg a 2018-as esztendőre. Vajon helyes-e az adat...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.