A tőzsde olyan, mint a szépségverseny – A Bitcoin a legjobb példa rá?

A tőzsde olyan, mint a szépségverseny – A Bitcoin a legjobb példa rá?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-01-27 Frissítve: 2021-08-06
 

A híres közgazdásztól, Keynes-től származik a mondás, hogy a tőzsde tulajdonképpen úgy működik, mint egy szépségverseny: akkor tudod eltalálni, hogy ki lesz a győztes, ha jól sejted, hogy a többiek melyik indulóra szavaznak. Ebben sok igazság van, ráadásul egész jól lekövethető a jelenség a most sokak által nyertesnek tartott befektetések körében is. Ilyen például a Bitocoin illetve az összes többi kriptodeviza, vagy, hogy ne menjünk messzire hazánkban a hatalmas szárnyaláson túl lévő kisrészvények esete is. Az Alapblog egyik írásában éppen ezt a témát vesézgeti.

A befektetések világában viszonylag gyakori, hogy egy adott eszközt nem a valós értéke miatt vásárolnak, hanem éppen spekuláció adja a legfőbb motivációt. Rövidtávon valóban óriási szerepe van a tőzsdén rózsaszín ködnek és a pszichológiának, és kevésbé számít, hogy valójában mi a fundamentális érték. Erre utal a Keynes-nek tulajdonított mondás is.

Amennyiben megnézed a kriptodeviza őrület körül is hasonló zajlik le, hiszen az elérhető nyereség miatt épült ki ekkora felhajtás . Senki sem szeretne igazán kimaradni a buliból, habár amiért valós értéke lehetne ennek a befektetésnek (a blokklánc, mint forradalmi fizetési technológia), annak jelenleg még számos akadálya van. Ahogy a dotcom lufi idején az internet volt a hívószó, most is elég egy részvény árfolyamának felrobbanásához a blokklánc technológia megemlítése.

A befektetők hazánkban sem akarnak lemaradni a nagy nyerési lehetőségekről, nem véletlen, hogy a csak „Mészáros papíroknak” nevezett részvények is mennyit szárnyaltak. Ebből is látszik, hogy buborékok nagyon könnyen létrejönnek, ugyanakkor hosszú távon jobban kifizetődő lehet, ha mégis az általunk győztesnek vélt jelöltre szavazunk a szépségversenyen. Igaz Keynes másik híres mondása szerint hosszú távon mindenki halott… Az Alapblog „Mészáros & Keynes” című írásában részletesebben is olvashatsz erről a témáról.

Hirdetés
Hirdetés