loading

Aggasztó méreteket ölt a kivándorlás

Bankmonitor
szerző: Bankmonitor

Jelentős tömegek vándorolnak el Kelet-Európából, köztük Magyarországról is. Egy friss kutatás szerint 1990 óta összességében a térségünkből 20 millió ember ment a jobb élet reményében a fejlettebb országokba. Nagy fájdalom, de éppen azokat veszítik el az országok, akik fiatalok és képzettek, vagyis akikre lehetne építeni a jövőt.

Saját környezetünkben is tapasztalhatjuk, hogy az utóbbi években sokan hagyták itt – átmenetileg vagy tartósan – Magyarországot és mentek külföldre a jobb életkörülmények reményében. Egy friss elemzés szerint 1990 óta a kelet-európai lakosság 5,5 százaléka kerekedett fel és ment döntő többségében Nyugat-Európába.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy éppen azok mennek el, akikre a jövő gazdaságát építeni lehetne. A Nemzetközi Valutaalap szerint főként a képzettek és a fiatalok merészkednek külföldre. Az ördögi körből a térség országai közül csak egyetlen egy tudott kikerülni. Az, hogy pontosan melyik országról van szó, az kiderül az Alapblog Vakmajom bejegyzéséből.

17 Hozzászólás
 1. kukabulvar

  Még lehet, most menjen, aki akar…

 2. kisdobos

  Köszönjük a kormánynak! A kiváló adó és bérpolitika. Én 65 éves vagyok, ha 10 évvel fiatalabb lennék én menekülnék innen.

 3. Qr kapta

  Majd ha itt is olyan munkabérek és megélhetés lesz mint Nyugat Európában akkor nem vándorolnak külföldre,minek is mennének akinek sok pénze van nálunk is megvásárolhat bármit.Egyenlőre sajnos még erre várni kell és vannak olyanok akiknek már elfogyott a türelmük.

 4. János Márton

  1.60 éve nem volt háború az országban, mégis egyre szegényebbek az emberek.
  2. Az uniós pénzt ha leejtik, nem koppan, mert már röptében lenyúlják.
  3. A fiatalok jól tudják, hogy kilóghat belük a munkában, akkor sem lesz normális megélhetésük, sem nyugdíjuk.
  4. Több mint 45 év munka után (és van még hátra elég) már most azon gondolkodhatok, hogy télen megfagyjak, vagy éhen haljak. Ezt is jól tudja minden fiatal.
  5. Nem a nyugdíjak kifizetése dönti hanyatt az országot, hanem azok, akik életükben 2 hetet nem dolgoztak, de jogaik azok vannak. Aki meg dolgozik annak törvény által előírt kötelessége megtermelni a segélyüket. Plusz a politikai hulladék, akit a sok lökött azért választ meg, hogy az ország szekerét tolják előre. Mert ami az országnak jó, az nekünk is jó.-Lenne, ha így lenne.
  Lehetne még sorolni jócskán, de felesleges. Aki normálisan akar élni a munkájából, az nagyon gyorsan meneküljön innen.

 5. Bakó Róbert

  Az utolsó kapcsolja le a villanyt!

 6. a Befejező

  Ha megfizetnék az alkalmazottakat nem lenne ilyen gond, vagy legalább is jóval kisebb.
  1. A Balatonon sopánkodnak a tulajok, hogy nincs munkás, de egy fillérrel nem hajlandó többet fizetni, akkor dolgozzon Ő…
  2 Hipermarketek (pl, az itteni Angol), panaszkodik hogy kevés az árú-rakodó 90k-ért, akkor ennyiért hívják a részvényeseket pakolni, vagy FIZESSENEK többet….
  Nem a munkaerő kevés, hanem a fizetés….. és ez csak egyféleképpen orvosolható, mert a migránsok a Németeknél ottani bérért sem akarnak dolgozni, elhihetik, hogy itteni bérért sem fognak.

 7. kukkben

  Micsoda cikk? Lehet hogy pártjaink és kormányunk ezt nem veszi észre?
  Nem érdekli őket, vagy totál károsak?
  No meg hazudnak is orrba-szájba a probléma elkendőzése céljából?
  Akkor mit vagyunk meglepve?!
  Tudjuk, ők leszarrják, ha csődbe megy az ország, annyi a lényeg, hogy kitömték a zsebeket, és sok bajuk már nem lehet, nem?

 8. xy

  az kivándorlás

 9. Henrik

  Én úgy hallottam, ezek csak kalandvágyó fiatalok!

 10. Orsi

  Bárhová mennek csak jobb lehet mint itt!

 11. Bazsik János

  Ez a fiatalok természetes védekező képessége az itthon kialakult viszonyok miatt.Jól teszik,sok sikert nekik.A baj az ,hogy itthon lassan nem marad majd orvos,ápoló,szakmunkások,stb.Ennek viszont Mi,itthon maradók látjuk majd a kárát.Sajnos”kukkben”-nek igaza van.

 12. Litvai János

  Az objektivitás kedvéért azt is érdemes megemlíteni, hogy az Y és Z generáció vállalkozókedve, illetve a világ közvetlen megismerése utáni vágya nagyságrendekkel nagyobb, mint a korábbi generációké volt. Ezen felül az ország EU belépése után – az egyes országokban e téren fenntartott derogáció leteltét követően – az EU munkaerőpiaca liberalizálódott.
  Az sem elhanyagolható szempont, hogy a fapados légitársaságok világában London szerencsés esetben csak pár tízezer forint “távolságra” van. A nyolcvanas-kilencvenes években ez azért húzósabb volt.
  Végül, de nem utolsó sorban az internet világában nagyságrenddel egyszerűbbé vált a külföldi utazás, munkavállalás megszervezése.
  A már említett Y és Z generáció sajátja, hogy mindent azonnal akarnak, értve ezalatt az előmenetelt és a több jövedelmet is. Ezek is szempontok.
  Természetesen ettől függetlenül igaz, hogy ma Magyarországon nagyon alacsony a bérszínvonal, illetve ezen a téren a kilátások is igen gyengék.

 13. zpatriot

  Nem értem… pedig a múltkor – alig 5-6 éve milyen szépen megemelték a minimálbért… meg is adóztatták izibe’. 🙂
  Magyarország jobban teljesít! (de, hogy ennyire…)

 14. Jegesmaci

  “Ha bárhová”, akkor javaslom pl. Afrikát, Dél-kelet Európát, vagy a most annyira felkapott Irakot és Szíriát.
  Milyen könnyű hülyeségeket beszélni!
  Mi mindig a világ leggazdagabb országaihoz akarjuk hasonlítani az itthoni életszínvonalat. Többnyire egykori gyarmattartó országok azok, s most ők a legnagyobb demokraták! Amikor pedig ott vagyunk, szó nélkül, kussolva teszünk meg olyan dolgokat, amit itthon sohasem tennénk, mert ha tennénk, már talán nem is kellene ki kívánkoznunk külföldre. Itthon antidemokratikus az, amit kint meg sem mernénk megkérdőjelezni. Persze, ha csak azoknak hiszünk akik dicsérik a kint létet…. Akik szívesen hazajönnének, csak nem tudnak, vagy már szégyellenék azt, azok nem beszélnek!
  Próbáljátok meg milyen kint. Milyen kussolni olyanért is amiért igazad van, de nem vagy közülük való.
  Kanadát dicsérik, mert toleráns a migránsokkal. A mi cigányainkkal miért nem toleránsak? Miért toloncolták őket haza? Gondolják, hogy ezek jobbak? A mi cigányaink legalább nem gyilkolásztak és robbantgattak kint. Majd ezeket is kitoloncolnák, de nincs már hová!

 15. HONFI

  A mindenkori pozicióban levő elit felelőssége nem megkerülhető, mert számukra az ithon maradottak politikai gazdasági konkurenciát képeznek.
  Tehát nekik előnyösebb ha mind kevesebbek tolakodnak a kondérnál.
  Szembeötlő és tettenérhető a hatalom kettős mellébeszélése e tekintetben.
  A szavak és tettek közötti ellentmondás mármár orditó..
  pl. mikor hoznak egy intézkedést nagy csinnadrattával egy probléma kezelésére, csak azért, hogy a szavazóbázist altatott üzemmódban tarthassák..
  Mikor az intézkedés tartalma bepróbálásrakerül kiderül hogy valójában jelentéktelen a hatása olyan kis (legfeljebb belső) kört érint ill. költsége alig van, köszönet a beépitett korlátozó kitételek sokságának.
  A hatalom holdudvarában sütkérező pozicióféltékeny bürokrácia sikkasztja el az ügyet már az első körben a politika esetleges jószándéka ellenére gyakran.
  Lásd a CSOK-körül duzzadó bonyodalmkat, életszerütlen szabályokat..stb..

 16. HONFI

  Aztán meg az is egy tragikumba illő, hogy ami véletlenül jól megy, úgy azt karhatalommal, adóhivatallal, sajtóval, rágalommal, helikopteres adókommandóval, lerohanjuk, leraboljuk,…. majd később pályázatokkal agyon támogatjuk mert kiderül persze, hogy nélküle nincs is miről beszélni..
  Pl: —-a vidéki állattartás szisztematikus leépitése
  —–a jól működő TSZ háztáji rendszer szétverése
  —–cukoriparunk likvidálása
  —–szellemi tőkénk elüldözése
  —–orvosaink disszidáltatása
  —–vagy éppen az egyik legnagyobb adófizető és munkaadó GATTYÁN birodalom offsore ba kergetése, hogy az csakazért se haza fizesse az adót, mert a mindenható szabályaink szerint magyar agynak ennyi pénzt nem lehet keresni (legalábbis magyarországon semmiképpen).
  Inkább menjen börtönbe, de legalábbis hagyja el az országot minden pénzével, márhogy az se csiphesse a vakságig besárgult szemünket

 17. HONFI

  Ha pedig eléggé bele gondolunk nem nehéz felismerni a kamatos kamatrendszer csapdáit, amely terhes ballanszként huzza le, tartja, taszitja kiszolgáltatott helyzetbe a jólbepalizott konzumiidóta fogyaztót.

  Egy ránkerőszakolt kereskedelmi kultura csapdájában vergődünk, érzékeink fogjaként.

  (ja persze tisztelet a kivételeknek)

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!