Betöltés
loading

Akár 62 millió Ft lakáshitelt is kaphat az, aki teljesen kihasználja a katát!

Egy friss felmérés szerint a katás adózók 12 százaléka használja ki az évi 12 millió forintos bevételi keretet, amihez átlagosan havi 1 millió forintot kell számlázni. De vajon milyen összegű lakáshitelt lehet felveni ekkora bevétellel? Megmutatjuk!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A Számlázz.hu felmérése szerint százból 12 katás használja csak ki a rendelkezésre álló évi 12 millió forintos keretet, minden negyedik 2-5 millió Ft-ot számláz, míg minden ötödik kevesebb mint 2 millió forintos bevétellel bír éves szinten. Ugyanakkor hitelezési szempontból fontos, hogy a katások 35 százaléka nem főállású katás, vagyis rendelkezik egyéb bejelentett munkaviszonnyal.

De milyen hitelösszegre elegendő jelenleg a katás 12 millió forintos bevétel, és miért fontos az, hogy sok kisadózónak van mellette bejelentett állása? Először is tudni kell, hogy a katázóknak NAV jövedelemigazolással kell igazolniuk a bevételüket, amin a számlázott összeg 60%-a szerepel majd. (A NAV jövedelemigazolás beszerzésésről itt olvashatsz részletesen.)

Eszerint egy olyan vállalkozó jövedelemigazolásán, aki 12 millió forintos bevételre tesz szert, 7,2 millió Ft jövedelem szerepel majd, ami havi szinten 600 ezer forintos nettó bérnek felel meg. Ez azért lényeges, mert a bankok az igazolt nettó jövedelem meghatározott százalékáig engedhetik csak elmenni a havi hiteltörlesztőket (ez az úgynevezett JTM korlát). Ez legalább 500 ezer forint nettó jövedelem esetén egy 10 éves kamatperiódusú lakáshitelnél 60 százalék. (500 ezer Ft nettó alatt 50% a plafon.)

Eltérően számolnak a bankok a katások bevételével

Eszerint egy a katázást kimaxoló adós 10 éves kamatperiódusú lakáshitelnél maximum 360 ezer forintos havi törlesztőt vállalhat be. Igen ám, de a banki gyakorlat kicsit más.

1. Vannak bankok (ők a leginkább engedékenyek), amelyek a NAV jövedelemigazoláson szereplő összeget elosztják a hónapok számával, és ez alapján hiteleznek. Esetünkben ez 600 ezer forintos jövedelmet és maximum 360 ezer forint hiteltörlesztőt jelent.

2. Mások ebből levonják még a kata adót (vagyis 25, 50 vagy 75 ezer forintot), és az így csökkentett összeg alapján állapítják meg a hiteltörlesztők felső határát. 50 ezer forintos kata adónál ez azt jelenti, hogy a 7,2 millió forintból levonnak 600 ezer forintot (12*50 000 forint), azaz a havi nettó 550 ezer forintra jön ki végül. Ez pedig esetünkben legfeljebb 330 ezer forint havi törlesztőre elegendő.

4. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy néhány bank a kata adóval csökkentett bevételt egy saját – és nem publikus – képlet alapján még tovább faragja, ami miatt az elérhető havi törlesztő, ezzel pedig a felvehető hitel összege még alacsonyabb lesz.

Mekkora hitelt lehet felvenni havi 360 ezer forintos havi törlesztővel?

A 13 bank lakáshiteleit összehasonlító Bankmonitor lakáshitel kalkulátor szerint ez a hiteltörlesztő akár egy 62 millió forintos lakáshitelre is elegendő lehet (20 éves futamidővel, 10 éves kamatperiódussal, aktív számla- és kártyahasználat vállalásával). Persze ez csak akkor igaz, ha sikerül a legkedvezőbb hitelt felkutatni, ugyanis ennek a 62 millió forintos hitelnek 357 ezer Ft és 442 ezer Ft is lehet a havi törlesztője, attól függően, hogy a legolcsóbb vagyx a legdrágább bankot választja az igénylő.

Természetesen, ha a kisadózónak van bejelentett munkaviszonya, akkor a katás jövedelemhez ezt is hozzá kell számolni, így a maximálisan felvehető hitelösszeg még magasabb lehet.

Bankmonitor tipp: Katás adózóként a 2019-es bevételed 60%-ához add hozzá egyéb igazolt jövedelmeidet (feltéve, hogy van ilyen), majd ezt írd be a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorban családi jövedelemként. Így azonnal láthatod, hogy jövedelmed elbírja-e a szükséges hitelösszeget. Ha szakértői segítséget szeretnél (például azért, hogy a számodra legkedvezőbben számoló bankot megkeresse neked), akkor a kalkulációt követően megadhatod az elérhetőségedet, így a Bankmonitor hitelszakértője felveszi veled a kapcsolatot és segít a hitelügylet lebonyolításában egészen a szerződéskötésig. Teszi ezt teljesen ingyenesen, ugyanis a szakértő a sikeres szerződéskötést követően a banktól kap jutalékot.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló