Akár évi egymilliót is spórolhatsz a rezsin, ha felújítod az otthonod

Akár évi egymilliót is spórolhatsz a rezsin, ha felújítod az otthonod
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-01-18
 

Egy lakóingatlan korszerűsítése akár évi egymillió forintos, csaknem 90 százalékos megtakarítást is hozhat egy friss elemzés szerint. A Bankmonitor szakértői megnézték, hogy egy ilyen típusú ingatlan felújításának hitelből történő finanszírozása milyen feltételekkel lenne megvalósítható. 

 A magyar lakásállomány állapotát, és az ezzel kapcsolatos tennivalókat a Takarék Index háromrészes elemzésben értékelte az elmúlt időszakban. A vizsgálat megállapításai szerint az energiahatékonyság javulását főként a felújításokkal lehetne elérni.

A szakértők számításai szerint a magyarországi lakásállomány költségoptimum szintű energetikai felújítása csaknem 20 ezer milliárd forintba kerülne (ez az éves hazai össztermék harmadához közeli összeg). Az energiahatékonyság növelése ugyanakkor több szempontból is előnnyel járna: a megtakarítás mellett jelentős prémiumot jelenthet az ingatlanok értékében, ráadásul szemléletváltáshoz is vezethet a fenntarthatósági szempontok előtérbe kerülésével. Nemzetgazdasági szinten pedig nagymértékben csökkentené az energiakitettséget, és ugyancsak jelentős megtakarítással járna.

Hirdetés

Hirdetés

Tizedére mérsékelhető egy-egy ingatlan energiafelhasználása

Az elemzés harmadik, most megjelent részében azt vizsgálták, hogy a magyarországi lakásállomány különböző típusainál milyen mértékű felújítási munkák elvégzése lenne optimális, és ez lakástípusonként mennyibe kerülne. Az optimális megoldást illetően figyelembe vették a felújítás várható költségei mellett többek között a megspórolható energiamennyiséget, a korszerűsítés értéknövelő hatását és az energiafogyasztás csökkenését. (A elemzők a Nemzeti Épületenergetikai Stratégiában szereplő kategóriák alapján kiválasztott 40 példaingatlanon vizsgálták az építés ideje, a fűtési rendszer és a fogyasztás kapcsolatát becsléseik elvégzéséhez.)

A szakértők a mintaként vizsgált különböző energiabesorolású ingatlanok felújításának várható eredményeit elemezve megállapították, hogy a legnagyobb megtakarítást a jelenlegi árstruktúra alapján a kiemelkedően rossz (JJ), a rossz (II) és a gyenge (HH) kategóriába tartozó ingatlanoknál lehetne elérni.

Abban az esetben, ha ezeknél az ingatlanoknál a korszerűsítés eredményeként legalább a DD szintre változna a besorolás az energiaköltség a korábbi töredékére, 7-12 százalékára csökkenhetne, de a reális felújítási szint elérésével is a jelenleg fizetett összeg 16-35 százalékára mérséklődhetne.

A megtakarított összegeket a becsült felújítási költségekkel összevetve kiderült: a vizsgált HH-JJ ingatlanok esetében a DD szint elérésénél a felújítás 6,4-10,2 év alatt térülhet meg saját forrásból, míg a reális felújítási szintek esetén 5,3-8,8 év közötti megtérülési idő volt kalkulálható a példaként vizsgált otthonoknál. A felújított ingatlanok értéke ráadásul növekszik a munkálatok hatására, ami szintén pozitívum lehet a tulajdonosok számára.

A Takarék Index elemzésében található példák közül a Bankmonitor elemzői egy konkrét esetre kiszámolták, hogy a munkálatok finanszírozása hitelből jelenleg milyen feltétellel lenne megoldható.

Mit, mire, mennyiből?

Az egyik legrosszabb, de Magyarországon gyakori példát választottunk ehhez az elemzésből: egy 1950-ben épült 74 négyzetméteres családi házat, amely a kiemelkedően rossz (JJ) energiaosztályba tartozik.

Ennek a háznak az éves energiaköltsége ebben az állapotban 1,218 millió forint. Az ingatlant 10 millió forintból lehetne úgy felújítani, hogy besorolása elérje a korszerűt megközelítő (DD) szintet. Ebben az esetben az éves energiaköltség 100 ezer forintra lenne mérsékelhető. Éves szinten tehát 1,118 millió forintot megtakaríthat az ingatlan tulajdonosa.

Ha kompromisszumos megoldást keres az ingatlan tulajdonosa (a felújítás révén a ház gyenge (HH) energiabesorolásba kerül) a korszerűsítés 4,8 millió forintból valósítható meg. Ennek révén az éves rezsi 423 ezer forintra mérsékelhető. Az energiaköltségeken éves szinten 794 ezer forintot lehetne spórolni.

Mennyi idő alatt térülnek meg a költségek?

Azt, hogy ebben a konkrét esetben mennyi idő alatt térül meg a korszerűsítés, ha valaki rendelkezik az ahhoz szükséges pénzzel, egyszerűen ki lehet számolni

  • a korszerűt közelítő szint eléréséhez szükséges 10 millió forint összeg 8,9 év alatt térül meg a rezsi csökkenésével,
  • a gyenge (HH) energiabesorolás eléréséhez szükséges korszerűsítésre fordított 4,6 millió forint 5,8 év alatt jön vissza az energiaköltségek csökkenése révén.
Jó tudni
Persze ennél jóval többet nyer az az ingatlantulajdonos, aki elvégzi a felújítást, hisz az ingatlan értéke számottevően emelkedik a korszerűsítés révén. Ennek mértéke ugyanakkor számos tényezőtől függ, így ennek hatását nem számszerűsítjük.

A számpélda impozáns, de pontosan tudjuk, hogy sokan azért nem vágtak bele felújításba a rezsiköltségek emelkedésével, mert nincs meg az ehhez szükséges pénzük. Megéri hitelből nekivágni a mostani magas kamatok mellett – merülhet fel a kérdés azt látva, hogy milyen jelentős összeget lehet megspórolni.

Megéri még hitelt felvenni a jelenlegi magas kamatok mellett?

Otthonfelújításra támogatott hitel januártól már nem vehető fel. A példában szereplő ház felújításához szükséges 10, illetve 4,6 millió forint finanszírozására több forma is rendelkezésre állhat, kérhető

is. Arról, hogy otthonfelújításra mikor, melyiket érdemes választani, részletesen írtunk korábbi összefoglalónkban. Most a szabad felhasználású jelzáloghitelre vonatkozóan nézzük meg, hogy milyen feltételekkel kaphatnánk meg a példában szereplő ház felújításához a szükséges pénzt hitelként. (A hitel igénybevételének feltételeiről innen tájékozódhatsz bővebben.)

Olyan hitelt kerestünk, amely havi törlesztőrészlete nagyjából megfelel annak az összegnek, amelyet a korszerűsítés révén a családi ház tulajdonosa az energián megspórol. Ez a 10 millió forintos felújításnál havi 93 166, a 4,6 milliósnál 66 166 forint.

A legkedvezőbb ajánlat 10 millió forintos szabad felhasználású jelzáloghitelre (400 ezer forintos jövedelemmel, 20 évre) jelenleg 10,68 százalékos teljes hiteldíj mutatóval (THM) érhető el. Ennek havi törlesztőrészlete 97 964 forint jelenleg. A teljes futamidő alatt 23 464 447 forintot kell visszafizetni.

A 4,6 millió forintos szabad felhasználású jelzáloghitel esetén a legkedvezőbb ajánlatnál (400 ezer forintos jövedelemmel, 10 évre) a THM jelenleg 10,9 százalék. A havi törlesztőrészlete ennek a hitelnek 61 787 forint. A teljes futamidő alatt 7 414 453 millió forintot kell visszafizetni.

Előbbi esetben tehát kicsivel többet kellene havonta kifizetnünk a felújítást követően, ugyanakkor lakásunk értéknövekedése bőven kompenzálhatja ezt az extra kiadást. Utóbbi esetben pedig a havi költségeink ténylegesen csökkennének is a munkálatok elvégzését követően.

Jelzáloghitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Jelzáloghitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz jelzáloghitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés