Betöltés

Akiken az elszámolás sem segített: hova lett 7 év törlesztése?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-05-13

Pontosan fizeted hiteled, de mégis többel tartozol, mint amennyit felvettél? Nem vagy egyedül. Az elszámolás után számos lakástakarékkal vagy biztosítással kombinált deviza alapú lakáshitel adósa magasabb fennálló tőketartozást talált az értesítő levélben, mint a kezdeti forint hitelösszeg. Hogyan lehetséges mindez? Hova lett az eddig befizetett törlesztő? Uzsorakamat? Mutatjuk a válaszokat!

Hogyan lehetséges mindez?

Tegyük fel, hogy B. Ödön 2008-ban egy lakástakarékkal kombinált svájci frank alapú hitelt vett fel. A hitelösszeg 7 millió forint, a futamidő 20 év. A hitelhez kötött lakáskasszába havonta 20 ezer forintot fizet be és a megtakarítási időszak végén az összegyűjtött pénz automatikusan a hitel tartozását csökkenti.

Miért választott B. Ödön kombinált hitelt?

Az alapgondolat a kombinált hitel mögött az, hogy a lakás-takarékpénztári megtakarítással magasabb hozamot tudunk elérni, mint amennyi kamatot a hitelre kifizetünk. Ez úgy lehetséges, hogy a lakástakarékba tett pénzünk után nem csak kamatot, de 30% állami támogatást is zsebre vághatunk (éves szinten maximum 72 ezer forintot). Így összességében egy 8 éves megtakarítással, havi 20 ezer forint befizetése mellett nagyságrendileg 2,8 millió forintot tudunk összegyűjteni.

Viszont azért cserébe, hogy a hitel törlesztőrészlete és a megtakarítás egyidejű befizetése ne jelentsen túl nagy terhet az adósnak, a lakáskassza futamideje alatt a felvett hitelösszeg után csak kamatot fizetünk, a tőkét nem. Ez azt eredményezi, hogy az első 8 évben egy fillérrel sem csökken a hitel tőketartozása! Azonban aggodalomra nincs ok, a lakáskassza lejártával a teljes megtakarítás a fennálló tartozást csökkenti, ez a betörlesztés hivatott ellensúlyozni a korábban „elmaradt” tőketörlesztést.

Akkor az elszámolás után miért tartozok többel, mint amennyi hitelt felvettem?

Van egy feloldhatatlan probléma a kölcsön és a megtakarítás devizaneme között. Míg a hitel svájci frank alapú, addig a megtakarítás forintban halmozódik. Ez az ellentét pedig azt eredményezi, hogy az árfolyam gyengülése egyszerre növeli meg a hitel törlesztőrészletét valamint a forintban kimutatott tőketartozást, amivel egyidejűleg elértéktelenedik a lakás-takarékpénztári megtakarítás.

Tehát a tőketörlesztési moratórium (azaz a futamidő első felében csak kamatot fizetünk) és a forint gyengülése a svájci frankkal szemben együttesen azt a szerencsétlen kombinációt eredményezte, hogy az elszámolás után többel tartozunk, mint amennyi hitelt felvettünk. Sovány vigasz, de egy évvel később a lakáskassza betörlesztése után közel harmadával csökken a tartozás, így már „csak” a kezdeti 7 millió forintos hitelt kell majd rendezni a hátralevő 12 év folyamán…

Készítettünk neked egy kalkulátort, hogy megtudd, mennyivel csökkentheted a törlesztődet!


Bankmonitor

Keress a legjobb
Lakáshitel
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz
Uzsorakamat, avagy hova lett az eddig befizetett törlesztő?

Az elszámolásig befizetett törlesztőrészlet csak kamatfizetésből állt, tehát tőketörlesztést nem tartalmazott, de így is 7,5 millió forintot tett ki. A forintosítást követően pedig további 11,1 millió forintot követel a bank a futamidő hátralévő részében (ami a lakáskassza kifutása után már tőkerészt is magában foglal).

Mindez összefoglalva azt jelenti, hogy a felvett 7 millió forintos hitelre már 7,5 millió befizetésre került, de további 11,1 millió még kifizetésre vár. Így jelen állapot szerint a teljes visszafizetés eléri 18,6 millió forintot, ami a felvett hitel 266%-a!

Még mielőtt bárki uzsorakamatra gyanakodna, szeretnénk leszögezni, hogy a kamatot nem a fenti képlet alapján kell kiszámolni! A kamatot éves százalékban fejezik ki, így ha példa hitelünk kamata valóban 266% lenne, akkor a törlesztőrészlet hozzávetőleg 1 500 000 Ft-ot, az összes visszafizetés pedig több, mint 372 000 000 Ft-ot tenne ki! Ebben az esetben 5 hónap alatt többet fizetnénk vissza, mint amennyit felvettünk. Na, ez az uzsorakamat!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

0 Hozzászólás

 1. fanyul

  2007-ben vettünk fel 10 millió Ft CHF alapú
  hitelt. Nem volt semmilyen kombináció (életbiztosítás vagy lakástakarék) nem volt tőketörlesztési moratórium, mindig rendesen fizettünk, és most 14 millióval tartozunk.
  Hogyan tudnék reklamálni?
  fanyul@gmail.hu,2007 novemberben vettünk fel 10 millió Ft CHF alapú devizahitelt. Nem volt tőketörlesztési moratórium, nem volt semmiféle kombináció (életbiztosítás vagy lakástakarék), mindig rendesen fizettünk, nincs hátralékunk, mégis most 14 millióval tartozunk. Jól van ez így? Hogyan tudnánk reklamálni?
  fanyul@gmail.hu

 2. kukkben

  Amikor pártunk , és kormányunk, belekezdett a választási kampányába, már sejtette, tudta az ember , hogy nem sok jó származik belőle, hiszen a forint bedöntése áldásos tevékenységük következménye volt!
  amikor eredményesen 2/3-t elérve megnyerték a választást, majd kijött, hogy csak a devizaárfolyam, és eladási, közép árfolyam lesz elszámolva, meg, csak az úgymond tisztességtelen kamatemelések, már tudhatta az ember, hogy humbug, hazug propaganda volt az egész!Arról ugyanis egy rohadt szó nem esett, szemérmesen, nehogy túl nagy legyen a botrány, hogy látott -e devizát a devizahitel, mint tudjuk, nem!
  Hogy a bankok költségei, devizában keletkeznek-e, idehaza, vagy forintban! Mint mindenki tudja forintban!
  Hogy pártunk és kormányunk, lepaktált -e a bankokkal, hát tudjuk, igen, lepaktált!
  Amikor már tudta az ember, hogy 256,47Ft/CHF, árfolyamon fognak forintosítani, már a OV. hívőknek is tudniuk kellett, hogy átbaszás az egész!
  Hiszen az alapvető dolgokkal, kezdettől sem foglalkoztak, sem kormány-fidesz, sem kúria szinten! Derék bíróink, nem szólva az alkotmánybíróknak nevezett, nem is tudom minek nevezhető, fideszesekről, bedugták a fejüket a béka segge alá, hogy ott tartsák a népet!
  Tehát mit vártunk?:D Nem emelkedik a törlesztőrészlet, hanem csökken, vagy szinten maradsz, tehát nem dőlsz be azonnal!
  Ha kibírod még 100 évig, tuti, hogy 100 évig fogsz törleszteni, hiszen, igaz, hogy most csak néhány évvel, és pár millióval emelték a törlesztésedet, de majd következő körben gondoskodnak róla, hogy azért 100 évig minimum el legyél adósodva!

  Szerintem köszönjük meg nekik OV-nak, derék atyánknak, aki, ha kérdez, akkor is hazudik, Rogán Tóninak, a legnagyobb hazudozók egyikének, a forint kiváló bedöntőinek, a félhülye, Kósa pajtásnak, és a nála is szemetebb szélhámosnak, Szíjjártó uraknak!

  Gratula urak, bár inkább a féreg lenne a helyes kifejezés!
  A bankár uraknak hölgyeknek további jó kézdörzsölgetést kívánok, ügyesek voltatok megint szélhámosok!:D

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Anyuka esernyőt tart a kislánya felett

Lakáshitel: kivételek az új jövedelmi szabályok alól

2018. 10. 10.

Lakáshitel igénylésekor sok szempontot figyelembe kell vennünk. Könnyen előfordulhat, hogy az új jövedelem terhelhetőségi szabályokról hallva kihagyunk a számításból olyan lehetőségeket, melyekkel ezután is élhetnénk, holott ezt nem is feltételezzük....

Blogajánló

 • alapblog

  Hírcsokor

  1.Számomra a hét, sőt a hónap legfontosabb híre az, hogy Kínában esnek az autóeladások, 1992 óta először (negyedéves alapon). Illetve az okostelefon-eladások is esnek. Ez...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.