loading

Alig marad pénzünk szórakozásra, hát még megtakarításokra…

Jelentős terhet jelent a lakhatás, a rezsi és az ételhez köthető kiadások azok számára, akik 5 jövedelmi csoport közül a legkevesebb jövedelemmel rendelkeznek. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) rendszeresen közzé teszi a háztartások havi fogyasztásait, ez alapján jelentős különbség van a szabadon felhasználható jövedelemben: a legkisebb jövedelemmel rendelkezők jövedelmük 30,7%-át, míg a legnagyobb jövedelemmel rendelkezők 43,2%-át „költhetik el szabadon”.

A gazdagabbak arányaiban jóval kevesebben költenek olyan fix kiadásokra, mint a lakhatás és az élelmiszer. Ez azért is nagyon fontos, mert a „kötelező” kiadásokon kívüli összeget fordíthatjuk szórakozásra vagy éppen megtakarításra. A legkisebb jövedelemmel rendelkezők jövedelmük közel 70%-át költik ilyen biztosan felmerülő tételekre. Ezzel szemben, a legnagyobb jövedelemmel rendelkezőknél ugyanez az arány közel van a 60%-hoz, így ezekben a családokban több marad akár szórakozásra, vagy megtakarításra.

Fogyasztási_szerkezet_2013.05.21

A különbség nem csak innen nézve fontos: ha változik ezeknek a fix kiadásoknak az ára, az a szegényebbeket sokkal érzékenyebben érinti, mint a nagyobb jövedelemmel rendelkezőket. 2011-ről 2012-re ilyen drágulás következett be, ugyanis havonta átlagosan mindenki 2 ezer forinttal többet fordít ilyen kiadásokra. Ez egy négytagú család számára havi 8 ezer forint plusz kiadást jelent tehát. Mindez azt is jelenti, hogy olyan kiadásainkat is csökkentjük, amit rugalmasabban tudunk kezelni. 2012-ben jelentősen kevesebbet költöttünk szórakozásra és ruházatra például.

Több jut szórakozásra, ott ahol van jövedelem

Többet költenek szórakozásra azok, akik aktívan dolgoznak, és sokat számít a végzettség is. 5%ponttal kevesebbet költ el fizetéséből lakhatásra, étkezésre és közlekedésre az, aki dolgozik, mint aki nem visz haza pénzt. A végzettség még erősebb hatással van a kiadásokra: közel kétszer annyit költ az, aki felsőfokú végzettséggel rendelkezik, mint az, aki alapfokú tanulmányokat végzett.

Kiadások_munkaállapot_szerint_2013.05.21

A plazma se ugyanakkora mindenütt

Jelentős különbség van a plazma tv-ben, a digitális fényképezőben, a laptopban és az autóban is. Ezekkel cikkekkel, a legkisebb jövedelemmel rendelkezők átlagosan 22%-a rendelkezik, míg a leggazdagabbak 51%-a.

Luxuscikkek_2013.05.21

Érdekes ugyanakkor, hogy a magasabb jövedelemmel rendelkezők jelentősen többet költenek luxuscikkekre, mint azok, akiknek relatív alacsony a jövedelme. Bár magasabb jövedelemnél több lehetőség lenne félretenni, gyakori, hogy a „felesleges” jövedelem inkább szórakozásra, vagy drágább cikkekre megy el.

A megtakarításra is fontos „költeni”

A megtakarítás is lehet olyan kiadás, amit fontosnak tartunk, hiszen ez segít átvészelni a nehezebb időszakokat. Akár rövidebb munkanélküliségre vagy hirtelen kiadásokra is felkészülhetünk és hitelt se feltétlenül kell igénybe vennünk. Érdemes végiggondolni, hogy mennyit adunk ki szórakozásra vagy éppen milyen luxuscikkekkel rendelkezünk. Nem biztos, hogy szükség van egy újabb tévére, helyette lehet, hogy érdemes előre gondolkozni és félretenni az összeget.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankbetét
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

A megtakarításokra jó lehetőség a „kezdők” számára a megtakarítási számla. Kicsivel nagyobb összeg esetén ott van a bankbetét, vagy befektetési alap. Magyarországon a jó kamatok ellenére is csak az emberek 34%-a rendelkezik megtakarítással, ezen pedig érdemes változtatni, ezt már csak a hitelválságból is beláthatjuk.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Kapcsolódó tartalmak
A három leggyakoribb tévhit a céges hitelekről

A köztudatban számos tévhit él a céges hitelekkel kapcsolatban, a tulajdonosok és a vezetők fejében. A Bankmonitor szakértői ezekből szedtek néhányat csokorba. 1. A támogatott hitelek "alanyi jogon" járnak Az...

Megőrült, aki a jelenlegi helyzetben vesz fel lakáshitelt?

Megéri hitelt felvenni ilyen bizonytalan gazdasági környezetben? Az olcsó kamatok vonzereje nagyobb, mint a hiteligénylésben rejlő veszélyek? Mire érdemes figyelni, milyen kockázatokat lehet csökkenteni? A Bankmonitor szakértői ezekre a kérdésekre...

Sokan meglepődnek, amikor előtörlesztenék a moratóriumos hitelüket

Számos hírt, érdekességet lehetett az utóbbi napokban olvasni a hitelmoratóriummal kapcsolatban. Relatív kevés szó esett ugyanakkor a törlesztés szüneteltetéssel érintett kölcsönök előtörlesztéséről: a moratórium ugyanis nem csak a teljes visszafizetendő...

Blogajánló
  • alapblog Forgatókönyvek egy témára: sorsunk a következő húsz esztendőben

    Visszafogottan szólva is nem sok jó vár az emberiségre a következő két évtizedben. Leegyszerűsítetten ez a mondanivalója az amerikai hírszerzőügynökségek összesített jelentésének, amit négy évente...

  • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

    Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

  • Haszon.hu Itt nyitja meg a negyedik hazai átvételi pontját az IKEA

    Győr, Veszprém és Hajdúdorog után már Szegeden is kézhez vehetik az interneten megrendelt termékeiket az IKEA vásárlói, miután a vállalat újabb átvételi pontot nyit a Csongrád megyei településen. Az érdeklődők április 14-től tudják erre az átvételi pontra kérni rendelésük kézbesítését, az első termékek pedig április 20-tól lesznek átvehetők. Az IKEA célja, hogy termékeik az ország déli régiójában is minél több...