Betöltés

Alig marad pénzünk szórakozásra, hát még megtakarításokra…

szerző: Bankmonitor.hu
2013-05-21

Jelentős terhet jelent a lakhatás, a rezsi és az ételhez köthető kiadások azok számára, akik 5 jövedelmi csoport közül a legkevesebb jövedelemmel rendelkeznek. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) rendszeresen közzé teszi a háztartások havi fogyasztásait, ez alapján jelentős különbség van a szabadon felhasználható jövedelemben: a legkisebb jövedelemmel rendelkezők jövedelmük 30,7%-át, míg a legnagyobb jövedelemmel rendelkezők 43,2%-át „költhetik el szabadon”.

A gazdagabbak arányaiban jóval kevesebben költenek olyan fix kiadásokra, mint a lakhatás és az élelmiszer. Ez azért is nagyon fontos, mert a „kötelező” kiadásokon kívüli összeget fordíthatjuk szórakozásra vagy éppen megtakarításra. A legkisebb jövedelemmel rendelkezők jövedelmük közel 70%-át költik ilyen biztosan felmerülő tételekre. Ezzel szemben, a legnagyobb jövedelemmel rendelkezőknél ugyanez az arány közel van a 60%-hoz, így ezekben a családokban több marad akár szórakozásra, vagy megtakarításra.

Fogyasztási_szerkezet_2013.05.21

A különbség nem csak innen nézve fontos: ha változik ezeknek a fix kiadásoknak az ára, az a szegényebbeket sokkal érzékenyebben érinti, mint a nagyobb jövedelemmel rendelkezőket. 2011-ről 2012-re ilyen drágulás következett be, ugyanis havonta átlagosan mindenki 2 ezer forinttal többet fordít ilyen kiadásokra. Ez egy négytagú család számára havi 8 ezer forint plusz kiadást jelent tehát. Mindez azt is jelenti, hogy olyan kiadásainkat is csökkentjük, amit rugalmasabban tudunk kezelni. 2012-ben jelentősen kevesebbet költöttünk szórakozásra és ruházatra például.

Több jut szórakozásra, ott ahol van jövedelem

Többet költenek szórakozásra azok, akik aktívan dolgoznak, és sokat számít a végzettség is. 5%ponttal kevesebbet költ el fizetéséből lakhatásra, étkezésre és közlekedésre az, aki dolgozik, mint aki nem visz haza pénzt. A végzettség még erősebb hatással van a kiadásokra: közel kétszer annyit költ az, aki felsőfokú végzettséggel rendelkezik, mint az, aki alapfokú tanulmányokat végzett.

Kiadások_munkaállapot_szerint_2013.05.21

A plazma se ugyanakkora mindenütt

Jelentős különbség van a plazma tv-ben, a digitális fényképezőben, a laptopban és az autóban is. Ezekkel cikkekkel, a legkisebb jövedelemmel rendelkezők átlagosan 22%-a rendelkezik, míg a leggazdagabbak 51%-a.

Luxuscikkek_2013.05.21

Érdekes ugyanakkor, hogy a magasabb jövedelemmel rendelkezők jelentősen többet költenek luxuscikkekre, mint azok, akiknek relatív alacsony a jövedelme. Bár magasabb jövedelemnél több lehetőség lenne félretenni, gyakori, hogy a „felesleges” jövedelem inkább szórakozásra, vagy drágább cikkekre megy el.

A megtakarításra is fontos „költeni”

A megtakarítás is lehet olyan kiadás, amit fontosnak tartunk, hiszen ez segít átvészelni a nehezebb időszakokat. Akár rövidebb munkanélküliségre vagy hirtelen kiadásokra is felkészülhetünk és hitelt se feltétlenül kell igénybe vennünk. Érdemes végiggondolni, hogy mennyit adunk ki szórakozásra vagy éppen milyen luxuscikkekkel rendelkezünk. Nem biztos, hogy szükség van egy újabb tévére, helyette lehet, hogy érdemes előre gondolkozni és félretenni az összeget.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankbetét
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

A megtakarításokra jó lehetőség a „kezdők” számára a megtakarítási számla. Kicsivel nagyobb összeg esetén ott van a bankbetét, vagy befektetési alap. Magyarországon a jó kamatok ellenére is csak az emberek 34%-a rendelkezik megtakarítással, ezen pedig érdemes változtatni, ezt már csak a hitelválságból is beláthatjuk.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

Lakáshitelek – Mitől függ a törlesztőrészletek alakulása?

Mitől függ a törlesztőrészletek alakulása? Miért gondoljuk, hogy az „alapkamat halott” a jelzáloghitelek szempontjából? Milyen összefüggés van az infláció és a jelzáloghitel kamatok között? Miért érdemes egy hosszútávra felvett lakáshitelnél...

Blogajánló

  • alapblog

    A menetrendszerű Brexit-pofon

    Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.