Alkotmánybíróság: módosíthatóak a devizahitel szerződések

szerző: Bankmonitor.hu
2014. 03. 17.

Kivételes esetben jogszabállyal módosíthatóak a devizahitel szerződések – mondta ki ma az Alkotmánybíróság. De erre csak oly módon kerülhet sor, hogy az adósok és a bankok érdekét egyaránt figyelembe veszik. Fontos döntésről van szó, hiszen a kormány erre, valamint az Európai Bíróság döntésére alapozva dönthet a devizahitelesek helyzetét rendező lépésekről. A törvény aligha születhet meg május előtt.

Mit kérdezett a kormány az Alkotmánybíróságtól?

 1. Az Alkotmányból levezethető-e olyan konkrét fogyasztóvédelmi rendelkezés, amely szerződési feltétel, bírósági ítélet vagy jogszabály alaptörvény ellenességét okozná?
 2. A devizahitel szerződések milyen keretek között módosíthatók jogszabállyal?

Mit válaszolt az Alkotmánybíróság a kormány kérdéseire?

 1. Az Alkotmánybíróságnak nem feladata a fogyasztóvédelmi szabályok alkotmányos vizsgálata. A független bíróságoknak kell megállapítania, hogy egy adott ügyben betartották-e a fogyasztóvédelmi szabályokat vagy sem. Ha bírósági döntés megszületése után valaki kételkedik a döntés alkotmányosságában, akkor lehet az Alkotmánybírósághoz fordulni, de a meglevő szerződéseket az Alkotmánybíróság sem semmisítheti meg.
 2. Jogszabállyal KIVÉTELES esetben meg lehet változtatni a korábban kötött szerződéseket. Erre azonban csak akkor van mód, ha valamely körülmény a szerződő felek jogos érdekét sérti, nem volt előrelátható és túlmegy a normális változás kockázatán. Mindezeken túl a lényeges körülményváltozásnak tömeges társadalmi méretűnek is kell lennie. Az Alkotmánybíróság szerint ezen feltételek teljesülése esetén a független bíróságok ma is átírhatják a szerződéseket.

  Ha az Országgyűlés át szeretné írni a devizahitel szerződéseket, akkor köteles bizonyítani, hogy ezek a feltételek fennállnak. Az Alkotmánybíróság ugyanakkor kimondta: a leendő törvényben érdekegyensúlyra kell törekedni, mindkét szerződő fél (tehát a bankok és az ügyfelek  A szerk.) érdekét figyelembe kell venni.

Miért kért állásfoglalást a kormány az Alkotmánybíróságtól?

A törlesztőrészletek drasztikus növekedése miatt egyre több devizahiteles indított pert hitelt folyósító bankja ellen. A becslések szerint
3 ezer per van folyamatban. A perekben változatos döntések születtek:
sok esetben a bankok nyertek, de volt olyan jogerős döntés is, amely semmissé nyilvánított egy devizahiteles szerződést. A jogbizonytalanság miatt nő a bedőlő devizahitelek aránya, legutóbb a 90 napon túli tartozások aránya 18,8 százalékos, a 90 napon belülieké pedig 14,4 százalékos volt.

Mit mondott a Kúria a devizahitelekről?

Az ellentmondásos jogi helyzetet a
Kúria is érzékelte, ezért tavaly novemberben úgy döntött
jogegységi eljárást kezdeményez a devizahiteles ügyben, hogy rendezze az eltérő joggyakorlatot.  A Kúria
megállapításai a következőek voltak:

 • A devizaalapú kölcsönszerződéseknél az adós a kedvezőbb kamat miatt devizában adósodott el, ezért ő viseli az árfolyamkockázatot.

 • A szerződés nem uzsorás szerződés, nem színlelt szerződés, nem ütközik a jó erkölcsbe, és önmagában az árfolyamváltozás miatt nem ütközik jogszabályba.
 • A bankot terhelő tájékoztatási kötelezettségnek ki kellett terjednie az árfolyamváltozásra, és arra, hogy ez hogyan befolyásolja a törlesztőrészleteket.
 • Ha a bíróság szerint érvénytelen a szerződés, arra kell törekednie, hogy érvényessé nyilvánítsa, ha kiküszöbölhető az érvénytelenség oka.
 • Ha csak valamely pontja érvénytelen, de a szerződés e nélkül is teljesíthető, akkor az érvénytelen ponton kívül változatlanul él.
 • Az egyoldalú szerződésmódosítás kérdéséről nem döntött a Kúria. A döntés halasztását azzal magyarázták, hogy megvárja az Európai Unió Bíróságának határozatát.
 • A bírói szerződésmódosítás eszköze nem alkalmas arra, hogy társadalmi méretű gazdasági változások következményeit orvosolja.

Mit mond az Európai Bíróság?

A Kúria két dologban kéri az Európai Bíróság állásfoglalását:

 1. A devizahitelek esetében az átváltási árfolyamra vonatkozó feltétel mikor tekinthető világosnak és érthetőnek?
 2. Ha a szerződés tisztességtelen feltétel miatt nem teljesíthető, akkor a magyar bíróságnak joga van-e azt kiegészíteni?

Az ügyben
dönteni várhatóan csak májusban fog. Eddig a
főtanácsnok tett javaslatot az ügyben, ám ez nem kötelező az Európai Bíróságra. A főtanácsnok szerint:

 • a devizahitelek esetében az árfolyamot meghatározó feltételek a szerződés elsődleges tárgyának számítanak. Ha ezek nincsenek meghatározva, a szerződés nem teljesíthető.
 • ahhoz, hogy az árfolyamot meghatározó feltételek világosak és érthetőek legyenek, a fogyasztónak rendelkeznie kell azokkal az az információkkal, amelyek segítségével meg tudja ítélni az adott szerződés megkötésének előnyeit, hátrányait és az abból eredő kockázatokat.
 • a devizahitelek törlesztésekor alkalmazott átváltási árfolyamokra vonatkozott szabályok világosnak tűnnek. Ám kétségek merülnek fel, hogy a fogyasztó megértette-e, hogy a vételi és az eladási árfolyam közötti különbség (azaz az árfolyamrés A szerk.) többletterhet róhat rá. A Kúriának ezt a körülményt vizsgálnia kell. 
 • ha a tisztességtelen feltétel miatt a szerződés nem teljesíthető, akkor a Kúria „belenyúlhat” a megállapodásba, de úgy hogy a „lehető legnagyobb mértékben fenntartsa a szerződést”. Ha ugyanis a bíróságnak nem lenne módja a kiegészítésre, a szerződést meg kéne semmisíteni, így pedig a fogyasztónak a teljes hátralékot vissza kéne fizetnie. Ez a körülmény pedig valószínűleg jobban büntetné őt, mint a hitelezőt.

Jelenleg a magyar piacon csak forint alapú jelzáloghitelek érhetőek el, amelyeknél árfolyamkockázattal már nem kell számolnod. Ha kíváncsi vagy, milyen feltételekkel kaphatsz most lakáshitelt, használd kalkulátorunkat!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

2018. 06. 18.

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Emelkedni fog a nyugdíjkorhatár? Megmutattuk a héten!

2018. 06. 17.

Pénzügyi döntések a hitelfelvétel után, elszálló nyugdíjkorhatár. Többek között ezekkel a témákkal foglalkoztunk a héten és most egy kis ízelítőt is adunk belőlük. Heti összefoglalónk következik! Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk, és megtudhatod,...

Emelkedni kezdtek a lakáshitel kamatok – Mi az oka?

2018. 06. 13.

A nyár kezdetével a fogyasztóbarát lakáshiteleknél megindult a kamatok emelkedése, ami nem is meglepő annak fényében, hogy az állampapír hozamok már az év eleje óta emelkednek. Várhatóan a kamatok jövőben...

Blogajánló

 • alapblog

  Független-e a magyar jegybank?

  Természetesen nem az a kérdés, hogy politikailag vagy törvényileg független-e, hiszen ez nem kérdés, hanem az, hogy a nemzetközi folyamatoktól független-e? Erre pedig az az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.