Állampapírt kell eladnom: hogyan járok a legjobban?

Állampapírt kell eladnom: hogyan járok a legjobban?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-09-10
 

Az új típusú hosszú lakossági állampapírokat (Prémium illetve Bónusz Magyar Államkötvényeket) általában azzal a szándékkel vásárolták meg a tulajdonosaik, hogy lejáratig megtartják azokat. De adódhat olyan szituáció, amikor értékesíteni szeretnék, vagy kényszerülnek ezeket az értékpapírokat. Hogyan tehetik ezt meg a lejárat előtt? Milyen következményekkel jár mindez? Hol éri meg ez nekik? Több tízezer forintot is spórolhat egy trükkel!

Magyar állampapírt több helyen is vásárolhatunk: egyik például az a forgalmazó, ahol alapból van értékpapír számlánk, vagy a Magyar Államkincstár is szóba kerülhet. Vásárláskor milyen előnyöket és hátrányokat kell mérlegelnünk?

Vásárlás a Magyar Államkincstárnál

Előny:

  • ingyenes számlavezetés
  • ingyenes állampapír vétel
  • korlátlan állami garancia az ott tartott állampapírokra

Hátrány:

  • külön számla megnyitását igényli (nehézkes, ráadásul távol eshet tőlünk az ügyintézés helyszíne)
  • kétszer merül fel utalási költség (odautalás és elutalás)
  • külön odafigyelést igényel a kamatok elhelyezése

Vásárlás saját szolgáltatónál (bank/brókercég)

Előny:

  • mindent egy helyen lehet intézni, kamatokról is nehezebben feledkezünk meg
  • esetlegesen meglévő számla mellé nem kell addicionális értékpapírszámlát nyitni
  • általában saját számlák között kell csak átvezetni a pénzt
  • általában ingyenes az állampapír vétele (de lehet akár 1-3% is)

Hátrány:

  • számlavezetés általában nem ingyenes
  • 20 ezer euróig él a BEVA garancia
  • Prémium Euró Államkötvényt csak a Magyar Államkincstárban lehet vásárolni
  • más típusok is hiányozhatnak a palettáról

Természetesen a fenti listát még ki lehetne egészíteni más, egyéni szempontokkal is, ám ezek talán a leggyakoribb szempontok vásárlás esetén. De mi a helyzet, ha értékesíteni kívánjuk a papírokat?

Nem tudod mekkora hozamot kínálnak az állampapírok? Segítünk!

1

Állampapír eladás

Alapvetően, ha állampapírt értékesítünk, akkor azt egy bizonyos árfolyamon (hozamon) tudjuk megtenni. Ha minden egyebet változatlannak veszünk, akkor eladáskor az időarányos hozamról sem kell lemondani. Költségektől és egyéb árazási sajátosságtól eltekintve, ha 3%-ot fizet egy évre egy papír, akkor fél év utáni eladáskor 1,5% kamattal számolhatunk. (Ha időközben nőttek az elérhető kamatok, akkor kevesebb hozammal számolhatunk, míg ha idő közben csökkentek az elérhető kamatok, akkor nagyobb hozammal számolhatunk, mint 3%.)

Ám jelenlegi kincstári árfolyamjegyzésből az derül ki, hogy a Prémium illetve Bónusz Magyar Államkötvény értékesítésénél mindenképpen 2%pontot vonnak le az árfolyamából. Tehát 1 millió forintnál 20 ezer forinttal kevesebb pénzt kapunk a papírunkért cserébe. Hogyan lehet ezt kicselezni?

Máshol adjuk el az állampapírt, mint ahol vettük!

Tovább maradva az államkincstári példánál: körbe kell kérdeznünk más bankokat, brókercégeket, hogy mennyiért vásárolnák meg tőlünk a papírunkat (vagy közvetítenének egy olyan befektetőt, aki állampapírt szeretne venni). Elképzelhető, hogy 2% helyett akár levonás nélkül el tudjuk adni a papírunkat. Ilyenkor nincs más teendő, mint az adott állampapírt átküldeni (transzferálni) az új pénzintézethez (ennek a műveletnek a díja jelenleg a Magyar Államkincstárnál ezer forint). Így nyerhetünk majdnem 2%-ot az eladásnál!

Árnyoldalak

Természetesen, mint oly sok dolognak az életben, ennek sem csak napos oldala van: ha nincs még számlánk, akkor kell egy számlát nyitnunk az új pénzintézetnél. Ráadásul – a példánknál maradva – nehezen múlható felül a Magyar Államkincstár utalási költsége (0 Ft + 0,3% max. 6 ezer forint), így elképzelhető, hogy az új pénzintézettől drágább elutalni az összeget. Tehát mint minden pénzügyi döntést, ezt is az informálódás és számolás kell, hogy megelőzze!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés