Amikor milliók kellenek, ennyit akaszt le rólad a bank!

Amikor milliók kellenek, ennyit akaszt le rólad a bank!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-02-26 Frissítve: 2021-08-06
 

A legtöbbünk életében adódik olyan szituáció, amikor nagyobb összegű készpénzre lesz szükségünk. Például egy autó vagy ingatlan vásárlásnál, akár több millió forintot is készpénzben kell kiadni a kezünkből foglaló, vagy vételár címén. Ilyenkor bármennyibe is kerüljön, készpénzhez kell jutni. De mekkora díjat fogsz ezért fizetni? 1

Bankszámlaválasztás

A bankszámlaválasztás vezérfonala a legritkább esetben a készpénzfelvételi díj mértéke. Hiába olcsó valahol a készpénzfelvétel, ha szökő évente szükséges nagyobb összegű készpénzhez jutnod. Sokkal inkább a bankhasználati szokásodnak a legjobban megfelelő számlára kell koncentrálni. Így éves szinten több ezer forintot is spórolhatsz!

Ha mégis kell egy nagyobb összeg

Amennyiben valamilyen oknál fogva mégis szükséged lesz egy nagyobb összegre, akkor első körben az ATM automaták ugranak be mindenkinek. Ám ezekből a legtöbb esetben nem lehet egyszerre nagyobb összeget kivenni: néhány százezer forintnál egyszerűen fizikailag nem fér ki több a gépből. Márpedig több milliót így kivenni nagyon körülményes, és rendkívül drága tud lenni. Nem marad más választás, be kell fáradni a bankfiók pénztárába.

Hirdetés

Hirdetés

3 – 10 millió forint készpénzfelvételi díja

52 mindenki számára elérhető bankszámla alapdíjait vizsgáltunk. Ebből több, mint 20-nál egyáltalán nem találunk semmiféle maximális díjterhelési korlátot. Tehát, ahogyan növeljük a készpénzfelvétel nagyságát, arányosan úgy nő a díjterhelés. Határ a csillagos ég… Szerencsére az esetek 60%-ban található valamekkora korlát, ami felett már mindegy mekkora összeget veszünk fel, a díjtétel egy bizonyos összegnél nem lesz nagyobb. Ennek a maximumnak köszönhető, hogy a díjtételek minden felvételnél 20 ezer forintról indulnak.

Az átlagértékek azonban kitartóan emelkednek, és nem kirívó eset, amikor a felvenni kívánt összegnek, több mint egy százalékát hagyjuk a pénztárnál.

Ennek az összegnek egy része indokolható:

  • 0,6% (maximum 6 ezer forint) tranzakciós illetéket kell fizetni
  • a pénzlogisztika, tárolás, őrzés díja
  • pénztáros bére
  • egyéb közvetlen költség (pl. kasszagép amortizáció)

Amennyiben viszont úgy érezed, hogy ez a szolgáltatás valószínűleg túlárazott, akkor jó nyomon jársz.

Konkrét banki árazás

Mindenkit a saját bankja érdekel. Ugyanis legritkább esetben éri meg egy másik banknál számlát nyitni és ott pénzt felvenni. Ennek is több oka van:

  • a saját banktól át kell utalni a pénzt, ami költséges tud lenni
  • az új banknál mindenféle számla-fenntartási díjat kell fizetni (számlavezetési díj, kötelező kártya díja)
  • amennyiben csak a készpénzfelvétel miatt nyitottad a számlát, akkor felmerülhet az éven belüli számlazárásnak a díja

Ezekkel a többletköltségekkel már lehet, hogy ugyanott jársz, mintha a saját bankodnál vettél volna fel pénzt. És akkor jöjjenek a bankok tényleges díjterhelése 5 millió forintra vetítve:

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés