Betöltés

Amit egy lakáshitel felvétele előtt tudni érdemes

szerző: Bankmonitor.hu
2013-11-07

Ma már számos kedvező ajánlat közül válogathatunk, ha hitelfelvételre szánjuk el magunkat. Az államilag támogatott hitelek esetében 5 vagy 20 évig is élvezhetjük az alacsonyabb törlesztőrészlet előnyeit, de bankunktól kaphatunk kedvezményt a kamatból akár a futamidő végéig. A helyes döntés meghozatala azonban nehéznek bizonyulhat, pláne, ha a felét sem értjük annak, amit az ügyintéző felvázol, mert nem vagyunk jártasak ezen a téren.

Azzal többnyire mindenki tisztában van, hogy a jelzáloghitel mögött ingatlan fedezet áll a bank biztosítékaként arra az esetre, ha az adós nem fizetne. Ez azt jelenti, hogy ha a kölcsönt felmondják, az ingatlan értékesítésre kerül, amelyből a fennálló hiteltartozást kiegyenlítik. A fedezetként felajánlott ingatlan lehet akár a megvásárolandó ingatlan, akár egyéb, például szülői ház. Jellegét tekintve a bankok elsősorban lakóingatlanokat fogadnak el (családi ház, lakás), de felvehető hitel akár építési telekre, termőföldre, üzletre, de még a garázs is szóba jöhet kiegészítő fedezetként. Az elfogadható ingatlanok körét és szerkezetét (vályog, könnyűszerkezetes, stb.) a bankok határozzák meg.

Mennyi hitelt kaphatok?

A hitel összegét egyrészt az ingatlan értéke határozza meg, amelyhez értékbecslést végeznek. A jelenlegi szabályok szerint
maximum a forgalmi, azaz a piaci érték 80%-a (egyes államilag támogatott hitelcéloknál 75%-a) lehet a kölcsön összege. Emellett jövedelemvizsgálat történik, amely során megállapítják a háztartás szabad jövedelmét (a háztartás kiadásaival és az egyéb hiteltörlesztéseivel csökkentett jövedelem értendő alatta). Mivel hosszú távú hitelről beszélünk, számolni kell a futamidő alatt bekövetkező, esetleges negatív változásokkal is (jövedelem csökkenése), így a szabad jövedelem sem terhelhető teljes mértékben a törlesztőrészlettel.

Milyen kedvezményeket kaphatok a kamatból?

Mivel a jelzáloghitelek mögött ingatlan biztosíték áll, ezért kedvezőbb kamattal érhetők el, mint a fedezet nélküli társaik (személyi kölcsön, folyószámlahitel, hitelkártya). A lakáscélú hitelek jelentős részénél (új lakás vásárlás és építés, használt lakás vásárlás, bővítés, korszerűsítés) hozzájuthatunk olyan hitelekhez is, amelyeknél az állam támogatást nyújt a fizetendő kamat mértékére a jogszabályban előírt feltételek teljesítése esetén. Ezáltal alacsonyabb a havi törlesztés, de nem a teljes futamidő alatt. A jelenleg érvényben lévő két támogatott hitel az Otthonteremtési kamattámogatás, amelynél a futamidő első 5 évében, valamint a Fiatalok és többgyermekesek kamattámogatása, amelynél a futamidő első 20 évében élvezhetjük az alacsonyabb törlesztőrészleteket.

Ezen túlmenően a bankok is ajánlanak kamatkedvezményeket, amelyek már a teljes futamidőre szólnak és ezek is feltételhez kötöttek. A teljesség igénye nélkül ez lehet egy magasabb jövedelem, aktív számlahasználat (jövedelem érkeztetés, csoportos beszedés megadása, bankkártyás tranzakciók), adott biztosítás megkötése (pl. lakásbiztosítás, életbiztosítás), vagy egy meghatározott szint feletti hitelösszeg. A feltételek folyamatos teljesítését a futamidő alatt vizsgálják, és amennyiben nem teljesülnek az előírtak, a kamatkedvezménytől eleshetünk, amelyet a későbbiekben már jellemzően nem kapunk meg újra.

Mikor változhat a törlesztőrészletem? – a kamatperiódus jelentősége

Jelenleg csak forint alapú jelzáloghitelhez juthatunk, így az árfolyam változásától nem kell tartanunk. Ettől függetlenül sajnos nem dőlhetünk hátra, ugyanis a kamat mértéke, ezáltal a törelsztőrészlet is kamatperiódusonként változhat. A kamatperiódus az az időszak a futamidőn belül, amely alatt a kamat mértéke állandó. Ez az időintervallum lehet 3, 6 hónap, de akár 1, 3, 5, vagy 10 év is. Így minél hosszabb kamatperiódust választunk, annál hosszabb ideig tervezhetünk előre a törlesztőrészlettel. A választást azonban megnehezíti, hogy a rövidebb kamatperiódussal kínált kölcsönök mindig alacsonyabb kamattal érhetőek el, mint a hosszabbak. Így ha ma egy 3 hónapos periódusú kölcsönt veszünk fel és az elkövetkezendő időszakban folyamatosan emelkedésnek indulnak a kamatok, azt a bank három havonta érvényesíteni fogja, így a törlesztőrészleteink emelkedni fognak. Aki viszont egy 10 éves periódust választ, az ezt a kedvezőtlen változást kivédi. Ugyanez fordítva is igaz: ha a jövőben kamatcsökkenés következne be, az járna jól ez alatt az időszak alatt, aki a rövidebb ciklust választotta.

Mi az, amin változtathatok a futamidő alatt?

10-20 év alatt sok minden változhat az életünkben: elválunk, kevesebbet keresünk, megházasodunk, még többet keresünk, miközben a szülők türelmetlenül várják, hogy a fedezetül bevont családi házról lekerüljön a jelzálog. Ezekben az esetekben is van mozgásterünk.

Módosíthatunk a futamidőn, ha hosszabbat, vagy rövidebbet szeretnénk. Ez utóbbi esetben ismételt jövedelemvizsgálatra számíthatunk. Továbbá visszafizethetjük hamarabb a hitel akár egy részét (előtörlesztés, vagy részleges előtörlesztés), akár teljes egészét (végtörlesztés, vagy teljes előtörlesztés). Ezen túlmenően változtathatunk az ingatlan fedezeten (fedezet csere, vagy több fedezet esetén azok csökkentése, azaz fedezet kiengedés, amelyek ismételt értékbecsléssel járnak), az adós, adóstárs személyén (adós kiengedés, vagy új adóstárs bevonása), amelyek szintén újabb jövedelemvizsgálatot követelnek meg.

Azonban minden esetben a bank szabályainak megfelelően élhetünk ezekkel a lehetőségekkel. A szerződésmódosításoknak, visszafizetésnek természetesen költségvonzata is van, amelyektől a bankok akció, illetve bizonyos feltételek esetében eltekinthetnek, vagy jogszabály biztosít számunkra díjmentes változtatási lehetőségeket.

A hitel felvételénél számos dolgot kell mérlegelnünk, amelyek során elveszettnek érezhetjük magunkat, amikor döntést kell hoznunk. Bármilyen kedvező ajánlattal is találkozunk, minden esetben tartsuk szem előtt az alábbiakat, így elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket:

 • ha a jövőben kedvezőtlen változásokra számítunk a kamatok tekintetében, vagy a lehető leghosszabb ideig ki akarjuk védeni a törlesztőrészlet változását, hosszabb kamatperiódust válasszunk,
 • a bevállalható törlesztésnél gondoljuk végig, milyen terhet jelent majd a törlesztőrészlet, ha például két fős kereső család esetén az egyik jövedelem akár csak átmenetileg is kiesik,
 • ezekre az esetekre már a legtöbb banknál igényelhetők olyan biztosítások, amelyek átmeneti keresőképtelenségre, baleseti rokkantságra, munkanélküliségre, vagy az adós halálára nyújtanak fedezetet; tájékozódjunk ezekről a lehetőségekről,
 • tervezzünk a már előrelátható költségekkel is, amelyek a későbbiekben egész biztosan jelentkeznek és tovább terhelik a háztartás jövedelmét (például gyermek iskoláztatása),
 • ne csak az induló költségeket vizsgáljuk a hitel felvételénél! Ezeket egyébként sok esetben akció keretében elengedik, de ne hagyjuk figyelmen kívül azt sem, hogy minél elkötelezettebbek vagyunk a választott bank iránt, annál több kedvezményt biztosítanak számunkra, amelyet a futamidő végégi megkaphatunk.

A lakáshitelek útvesztőiben történő eligazodást megkönnyítendő, már elérhető lakáshitel kalkulátorunk, amellyel egyszerűen vadászhatjátok le a legjobb ajánlatokat!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Új hitelre van szükséged?
millió Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

1 Hozzászólás

 1. Lapis laszlo

  Jo napot! Az en helyzetem az hogy lakast szeretnék vásárolni! Már megtörtént a foglaló 1 millió fizetem ki a tulajnak. A lakás értéke butorozva 7 millió 900 ezer.. volt kint az értékbecslo a Budapest banktol viszont csak 6 millióra becsülte fel.. van egy gyermekem is akire felakartam volna venni a csokot 600 ezret… sajnos nem tudom mert a páromnak volt egy lakása amit eladtunk milliórt, abbol forgattunk 1 milliot az uj házba es nekünk a bankaba csak az értékbecslés után mondták h nem kapjuk meg a csokot a gyerekre 6 millió az ingatlan értéke nem kaptuk meg a 7.9 milliót… Az otp-hez fordultam ott elo értékbecslést kértem..Remélem ott az ertekbecslo felbecsüli 7.9 millióra mert ha itt is 6 millióra becsülik nekem végem..minden pénzem benne van 2 millió kene akkor hozza de annyim nincs es itt leszek lakas nélkül a 6 hónapos babammal es az is lehet h bukom a foglaló azaz a 1 milliót.. Mit csináljak önök szerint;? A szerződés ugx szól ha ön hibamon kívül nem kapom meg a hitelt vissza jar a foglaló, viszont hitelt kapok csak nem7.9 millió 80% -at hanem lehet h csak a 6 millió 80% -at.. mit csinálják most önök szerint??

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Drágábbak most a lakáshitelek, mint egy éve?

Jó ideje minden arról szól, hogy hamarosan emelkedni fognak a kamatok. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megnéztük, mi is történt az elmúlt egy évben. Felemás eredménnyel jártunk, ami kifejezetten előnyös lehet...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.