Betöltés

Aranybefektetés: kis kockázatból nagy bukó

szerző: Bankmonitor.hu
2013-06-21

A hét közepén munkába igyekezvén hallgatom a Gazdasági Rádiót. A téma: aranybefektetés, megszólaló: az egyik aranybefektetésre specializálódott cég vezetője. Szerinte már meg lehetne próbálni kis kockázattal aranyat vásárolni, hiszen az év második felében jellemzően „jól szokott teljesíteni az arany”. De azért csak óvatosan: „használjunk szűk stopot”.

Nézzük meg az eredményt péntek reggelre: 90 dollárt esett az arany ára, ami 6,5%-os bukta egy két nap alatt… Na persze a szűk stop…

Több alkalommal írtunk róla, hogy ne higgyük el; a válság idején biztos befektetés az arany. Ne higgyük el egy olyan időszak után, ahol megtízszereződött a nemesfém ára. Ráadásul a 2000 dolláros csúcsról fokozatosan, kisebb-nagyobb esésekkel 1300 dollárig lecsorgó árfolyamnak van egy olyan következménye, hogy nagyon sokan égették meg magukat most már azzal, hogy magasabb szinten vásároltak. Számukra kényelmetlen lehet a befektetés tartása. 

De mi is történt a befektetési piacokon hirtelen? Az amerikai jegybank elnökének nyilatkozata új szelek érkezését hozta, jelezve, hogy a monetáris enyhítés sem tart örökké. A kötvényhozamok elkezdtek emelkedni, lassan újra lehet pénzt keresni hagyományos befektetéssel, nem feltétlenül kell olyan dologba fektetni (arany), melynek az árát egyetlen tényező mozgatja, a hit, hogy mindenki ezt fogja vásárolni.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Miért megfoghatatlan és értelmezhetetlen az átlagember számára (bár vélhetően nem is nekik szólt a tanács): a fektessünk aranyba szűk stoppal? Kezdjük azzal, hogy a „stop” jelentése nem más, mint a befektetés megvalósításakor azonnal adunk egy megbízást arra, hogy ha számunkra kedvezőtlenül alakul az árfolyam (esik), akkor még limitált vesztességgel (pl. 1-3%-kal) eladjuk a befektetésünket. Ez a stratégia kizárólag nagyon aktív befektetési stílus mellett lehet megvalósítható. Ami viszont rögtön egyet is jelent azzal, hogy spekulálunk és nem hosszú távra fektetünk be. A pénzünk egy bizonyos részével ezt is tehetjük, a fontos, hogy csak megfelelően kis részével, 10-15%-kal tegyük. 

Legyünk tisztában azzal, hogy a „stop” nem csodaszer. A profi befektetőknek kötelező használni, a magánbefektetőknek sem ártalmas. De ne higgyük azt, hogy mindentől megvéd. Ha csak úgy próbálkozgatok pl. aranybefektetéssel, kétnaponta veszek egy kicsit és mindig 1%-os veszteségnél eladom (azaz stopot alkalmazok), akkor szépen megfizetem a tranzakcióhoz tartozó költségeket és elveszítek 1%-ot minden alkalommal. Amennyiben mindezt koncepciótlanul teszem, úgy 10 sikertelen próbálkozás után 15-20%-os veszteségnél fogok tartani. 

A vérbeli befektetők hitvallása, hogy stop nélkül nem lehet élni. És igazuk is van. Egy veszteséges pozícióban szenvedni és nézni, hogy a veszteség folyton csak nő, nagyon fájdalmas és egészségtelen (pénzügyileg is).

Állításunk ezen a ponton csupán annyi, hogy azért mert létezik stop, a veszteség minimalizálására, azért még ne hajtsunk végre olyan befektetést, ami „hátha bejön” megalapozottsággal bír.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankmonitor
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ha nem akarsz bukni a pénzeden, akkor ezt tedd!

2018. 07. 19.

Az árszínvonal nagyobb megemelkedése ellenére továbbra is nagyon sokan tartják a pénzüket lekötetlenül, szimplán készpénzben vagy bankszámlán. Sokkal jobb helyet is lehetne találni a megtakarításunknak, ezt mutatja be friss videónk...

Addig vegyünk fel lakáshitelt, amíg olcsón adják!

2018. 07. 18.

Nagyot változott a lakáshitelek kamata az utóbbi három hónapban. A hozamok emelkedése május és július között a hitelkamatok emelkedését eredményezte. A hiteligénylőknek ez komoly próbatételt jelenthet. A CashMester új részében...

Blogajánló

  • alapblog

    FANG: az évtized sztárbefektetései

    Legyőzhetetlen technológiai részvények? Bár az amerikai részvények általánosságban is szárnyalnak az elmúlt években, a FANG-részvények kiemelkednek a piacon. Bátran állíthatjuk, hogy a FANG-részvények, vagyis a...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.