loading

Aranybefektetés: kis kockázatból nagy bukó

A hét közepén munkába igyekezvén hallgatom a Gazdasági Rádiót. A téma: aranybefektetés, megszólaló: az egyik aranybefektetésre specializálódott cég vezetője. Szerinte már meg lehetne próbálni kis kockázattal aranyat vásárolni, hiszen az év második felében jellemzően „jól szokott teljesíteni az arany”. De azért csak óvatosan: „használjunk szűk stopot”.

Nézzük meg az eredményt péntek reggelre: 90 dollárt esett az arany ára, ami 6,5%-os bukta egy két nap alatt… Na persze a szűk stop…

Több alkalommal írtunk róla, hogy ne higgyük el; a válság idején biztos befektetés az arany. Ne higgyük el egy olyan időszak után, ahol megtízszereződött a nemesfém ára. Ráadásul a 2000 dolláros csúcsról fokozatosan, kisebb-nagyobb esésekkel 1300 dollárig lecsorgó árfolyamnak van egy olyan következménye, hogy nagyon sokan égették meg magukat most már azzal, hogy magasabb szinten vásároltak. Számukra kényelmetlen lehet a befektetés tartása. 

De mi is történt a befektetési piacokon hirtelen? Az amerikai jegybank elnökének nyilatkozata új szelek érkezését hozta, jelezve, hogy a monetáris enyhítés sem tart örökké. A kötvényhozamok elkezdtek emelkedni, lassan újra lehet pénzt keresni hagyományos befektetéssel, nem feltétlenül kell olyan dologba fektetni (arany), melynek az árát egyetlen tényező mozgatja, a hit, hogy mindenki ezt fogja vásárolni.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Miért megfoghatatlan és értelmezhetetlen az átlagember számára (bár vélhetően nem is nekik szólt a tanács): a fektessünk aranyba szűk stoppal? Kezdjük azzal, hogy a „stop” jelentése nem más, mint a befektetés megvalósításakor azonnal adunk egy megbízást arra, hogy ha számunkra kedvezőtlenül alakul az árfolyam (esik), akkor még limitált vesztességgel (pl. 1-3%-kal) eladjuk a befektetésünket. Ez a stratégia kizárólag nagyon aktív befektetési stílus mellett lehet megvalósítható. Ami viszont rögtön egyet is jelent azzal, hogy spekulálunk és nem hosszú távra fektetünk be. A pénzünk egy bizonyos részével ezt is tehetjük, a fontos, hogy csak megfelelően kis részével, 10-15%-kal tegyük. 

Legyünk tisztában azzal, hogy a „stop” nem csodaszer. A profi befektetőknek kötelező használni, a magánbefektetőknek sem ártalmas. De ne higgyük azt, hogy mindentől megvéd. Ha csak úgy próbálkozgatok pl. aranybefektetéssel, kétnaponta veszek egy kicsit és mindig 1%-os veszteségnél eladom (azaz stopot alkalmazok), akkor szépen megfizetem a tranzakcióhoz tartozó költségeket és elveszítek 1%-ot minden alkalommal. Amennyiben mindezt koncepciótlanul teszem, úgy 10 sikertelen próbálkozás után 15-20%-os veszteségnél fogok tartani. 

A vérbeli befektetők hitvallása, hogy stop nélkül nem lehet élni. És igazuk is van. Egy veszteséges pozícióban szenvedni és nézni, hogy a veszteség folyton csak nő, nagyon fájdalmas és egészségtelen (pénzügyileg is).

Állításunk ezen a ponton csupán annyi, hogy azért mert létezik stop, a veszteség minimalizálására, azért még ne hajtsunk végre olyan befektetést, ami „hátha bejön” megalapozottsággal bír.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankmonitor
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Kapcsolódó tartalmak
siker
Nagyon jó hír érkezett a Revolut számlásoknak!

Múlt hónapban A Revolut e-mailben értesítette a magyar felhasználókat arról, hogy módosítják a bankautomaták használatáért és a nemzetközi átutalásokért felszámított díjakat. Most egy új levélben arról tájékoztatnak, hogy elmarad a...

Blogajánló
  • alapblog Nőuralom a kultúrában

    Terézvárosban irodalmi pályázatot hirdettek gyerekeknek. A 12 nyertesből 11 lány lett, és csak egyetlen fiú. Már a jelen is ilyen, de a jövő még ilyenebb...

  • KonyhaKontrolling Megélni minimálbérből?

     A mai bejegyzésben szeretném bemutatni a saját életszínvonalam összetételét. Ugyan valamivel magasabb életszínvonalon élek, mint a minimálbér, de a bejegyzésben arra is kitérek, hogy hol lehetne spórolni, hogy abba is beleférjek. Iratkozz fel a youtube csatornámra, ott hétről-hétre tudod követni a kiadásaimat. (Valamint ha kicsit több időm van, akkor a bejegyzések is felkerülnek.) Azt gondolom, Tovább olvasom "Megélni minimálbérből?" →...

  • Haszon.hu Vigyázz, mihez nyúlsz, önkielégítős álvideókkal támadnak a zsarolók

    A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet riasztást adott ki az interneten terjedő, magyar nyelvű, zsaroló levelekkel kapcsolatban. Kormányzati intézményekre támadnak a csalók. Az elmúlt napokban ismételten megnövekedett az olyan zsaroló hangvételű levelek száma, amelyek állami és önkormányzati szerveket, közintézményeket és magánszemélyeket céloznak.A levelek szövegezése egyforma, tartalma szerint a címzett készülékét megfertőzték egy trójai vírussal, amely segítségével az áldozat adatait átmásolták...