Betöltés
loading

Átlagbérből ingatlant vennél? Most minden neked kedvez!

Nettó 242 800 Ft volt tavaly októberben családi kedvezmények nélkül az átlagbér Magyarországon, ami 11,6%-os növekedés egy év alatt. A családi kedvezményekkel is számolva az átlagkeresetek még nagyobb mértékben, 11,7%-kal haladták meg az egy évvel korábbit, kicsivel átlépve a 250 ezer forintot. A jövedelmek ilyen mértékű emelkedése azt jelenti, hogy a felvehető lakáshitel összege is jóval nagyobb lehet. Ez akkor, amikor sok elemző a használt lakások árának stagnálására, esetleg csökkenésére számít, remek hír a vásárlást tervezőknek. Már csak azért is, mert az elmúlt időszakban a hitelek is olcsóbbak lettek!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Ha lakást vennél a közeljövőben, akkor ehhez remek most a csillagállás. Három okot is mutatunk, hogy miért!

1. Magasabb jövedelem, nagyobb hitelösszeg

Jelentősen nőttek a bérek Magyarországon az elmúlt egy évben, így jó esetben te is többet viszel haza. Ez azt jelenti, hogy ha a vásárláshoz lakáshitelt is igényelnél, akkor nagyobb hitelösszegre lehetsz jó a bankoknál, hiszen a havi törlesztő maximális értéke mindig az igazolt jövedelemtől függ.

A JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) a legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú jelzáloghiteleknél 50%-ig engedi elmenni a havi törlesztőt, így a családi kedvezmények nélküli átlagbér (242 800 Ft) jelenleg maximálisan 121 400 Ft-os hiteltörlesztőt bír el, ami a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor szerint akár 21,2 millió forint hitelösszeget is jelenthet 20 éves futamidő esetén. A családi kedvezményekkel számolt átlagjövedelem esetében a felvehető hitel maximuma 700 ezer forinttal több, 21,9 millió forint. Csak érdekességképpen a 2018. októberi átlagkeresethez képest ez kedvezménnyel és anélkül egyaránt 2,7 millió forinttal nagyobb kölcsönösszeget jelent.

2. Olcsóbbak lettek a hitelek

Az elmúlt egy év egyértelműen a hosszú kamatperiódusú lakáshitelek árcsökkenéséről szólt, a 13 hazai pénzintézet ajánlatát összehasonlító Bankmonitor lakáshitel kalkulátor szerint egy 20 millió forintos – 20 éves futamidejű, 10 éves kamatperiódusú – lakáshitel havi törlesztője például 11 ezer Ft-tal alacsonyabb, mint egy éve, míg a teljes visszafizetés összege 2,8 millió forinttal lett kevesebb. Egy 40 millió forintos lakáshitelnél még jelentősebb a pénzügyi előny, itt a két évtized alatt összegében 5,3 millió forinttal kell kevesebbet visszafizetnie az adósnak akkor, ha most köt szerződést, nem pedig egy évvel korábban.

3. Megállni látszik a lakások drágulása

Nagy visszhangja volt a napokban megjelent hírnek, miszerint megállni látszik az ingatlanok drágulása, sőt a Duna House adatai szerint a negyedik negyedévben szinte mindenhol csökkentek az átlagos négyzetméterárak a megelőző három hónaphoz képest. A legnagyobb visszaesés a nyugat magyarországi panellakásoknál volt, itt 9,2%-os volt az árzuhanás egy negyedév alatt, de a kelet magyarországi házgyári lakások is 7,3%-kal kevesebbe kerülnek. Nagyon úgy tűnik, hogy az áremelkedés Budapesten sem tart örökké, sőt a budai panel és tégla lakások egyaránt 6,1%-kal kerültek kevesebbe.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog A Hold azé, aki megműveli?

    A Hold státuszáról szóló alapvető jogforrás a „Szerződés az államok tevékenységét szabályozó elvekről a világűr kutatása és felhasználása terén, beleértve a Holdat és más égitesteket”... The post A Hold azé, aki megműveli? appeared first on alapblog.