loading

Automatikus ingatlanértékelés jöhet a lakáshiteleknél!

Egy pénteken hatálybalépő rendeletmódosítás lehetőséget teremt az új lakáshiteleknél az ingatlanok statisztikai adatokon alapuló felértékelésére, vagyis nem lesz szükség helyszíni szemlére. Ezzel olcsóbbá és gyorsabbá válhatnak majd a jelzáloghitelek. Azonban csak bizonyos esetekben – szigorú feltételek teljesülés esetén –  lehet majd alkalmazni ezt az eljárást.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.
Egy lakáshitel bírálatakor az igénylő jövedelme mellett ugyanolyan fontos a fedezetként felajánlott ingatlan állapota, értéke is. Érthető, hiszen a bank végső esetben az ingatlan értékesítésével juthat hozzá a kihelyezett pénzéhez.

Az ingatlan állapotát, értékét egy hiteligénylés során a banktól független szakemberek – értékbecslők – állapítják meg, ez sajnos sok esetben időigényes, ráadásul az értékbecslő díját is többnyire az adós fizeti meg. (Az értékbecslés költsége minden egyes ingatlan esetében 35-40 ezer forint, ugyanakkor számos pénzintézet egy lakás tekintetében a folyósítást követően visszatéríti a díjat.)

Milyen feltételek esetén lehetne statisztikai adatok alapján felbecsülni az ingatlan értékét?

Egy kedden megjelent jogszabálymódosítás miatt a jövőbe lehetőség lesz a lakások értékének statisztikai alapon történő meghatározására – vagyis nem kell tényleges helyszíni értékbecslés -, ezzel akár több nappal is rövidülhet a hitelbírálat átlagos ideje, ráadásul az igényléshez kapcsolódó költségek is csökkenni fognak. (Várhatóan ezen értékbecslési eljárásnak is lesz költsége, de az kisebb lesz, mint a normál értékbecslések díja.)

A rendelet alapján nem lehet az összes hiteligénylésnél alkalmazni az új eljárást. Az alábbi feltételeket szükséges teljesíteni az egyszerűsített értékbecslés alkalmazásához:

 • Legyen a banknak kidolgozott szabályzata, módszertana a statisztikai értékelésre.
 • Az ingatlan lakásként legyen nyilvántartva.
 • Kizárólag Budapesten, megyeszékhelyen, megyei jogú városban, vagy Budapest Agglomeráció területén fekvő településen található ingatlanoknál alkalmazható az új módszer.
 • A hiteligénylést megelőző évben az adott településen – Budapest esetén az adott kerületben – legalább 10 darab olyan ingatlaneladás történt, melynek fajlagos árában nincs 30%-ot meghaladó eltérés.
 • A lakás alapterülete nem haladhatja meg a 150 négyzetmétert.
 • A hitelösszeg nem haladhatja meg az ingatlan – ilyen módszerrel meghatározott – hitelbiztosítéki értékének 60 százalékát. (Jelenleg normál értékbecslések esetén a jogszabály alapján egy lakáshitel a fedezeti ingatlan értékének legfeljebb a 80%-a lehetne.)

Jól látható, hogy nem fogja teljes egészében kiszorítani ez a módszer jelen formájában a tényleges értékbecsléseket. Hiszen csak bizonyos településeken lehet ezt alkalmazni, ráadásul meghatározott alapterületnél kisebb lakásoknál. Emellett a felvehető hitelösszeg is kisebb ebben az esetben.

A tényleges indulásig még várni kell

A rendelet módosításának pénteki hatálybalépése nem azt jelenti, hogy holnaptól már elérhető lesz ez az új eljárás. A statisztika értékelés bevezetésének még számos akadálya van: például az egyes banki szabályokat is módosítani szükséges, illetve az MNB előírások felülvizsgálata is elengedhetetlen hozzá.

Ha a közeljövőben szeretne valaki hitelt igényelni, akkor még a jelenleg érvényben lévő értékbecslési folyamatra kell felkészülnie. Az egyes banki ajánlatokat pedig össze tudja hasonlítani a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Kinek lehet előnyös ez az értékbecslési módszer?

Az új eljárás mindenképpen gyorsabb lesz, ráadásul várhatóan olcsóbbá is válnak az értékbecslések. Ettől függetlenül bizonyos esetekben nem éri majd meg ezt a gyakorlatot választani (nem tudni jelenleg, hogy opcionális, vagy kötelező lesz-e a statisztikai alapú értékmeghatározás):

 • Ha a fedezeti ingatlan kisebb településen van, akkor nem is lehet élni ezzel a lehetőséggel.
 • Ha az ingatlan értéke vélhetően meghaladja a környéken lévő hasonló lakások értékét, akkor nem éri meg ezt az eljárást választani. (Jobb minőségű anyagokat építettek be, vagy több extrával látták el a lakást.)
 • Ha a lakás értékéhez képest relatív magas hitelösszegre lenne az adósnak szüksége, akkor a normál értékbecslést érdemes az adósnak választania.
Kapcsolódó tartalmak
Megőrült, aki a jelenlegi helyzetben vesz fel lakáshitelt?

Megéri hitelt felvenni ilyen bizonytalan gazdasági környezetben? Az olcsó kamatok vonzereje nagyobb, mint a hiteligénylésben rejlő veszélyek? Mire érdemes figyelni, milyen kockázatokat lehet csökkenteni? A Bankmonitor szakértői ezekre a kérdésekre...

Blogajánló
 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu A Bankszövetség szerint gyorsabb és olcsóbb lesz az ingatlanhitelezés

  Hamarosan számos új jelzáloghitel-kihelyezéshez is alkalmazzák majd a bankok a statisztikai alapú értékbecslés módszerét - közölte a Magyar Bankszövetség. A szervezet felidézte, hogy az érintetteknek sok könnyebbséget hozó csomag egyik elemeként a Pénzügyminisztérium a Magyar Bankszövetséggel egyeztetve februárban kibővítette az egyszerűsített, statisztikai alapú ingatlan értékbecslés lehetőségét, és módosította annak szabályrendszerét. Ennek alapján a hitelfedezetek rendszeres felülvizsgálata során, ahol a jogszabály...