Betöltés

Az állam elveszi az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításomat is?

szerző: Bankmonitor.hu
2014-11-26

„Úgy tűnik vége lesz a magánnyugdíj-pénztáraknak… Én önkéntes nyugdíjpénztári tag vagyok hosszú évek óta. Milyen valószínűséggel fogja az állam elvenni az itteni megtakarításokat is?” – egy igen jellemző kérdés az elmúlt napokból a Bankmonitor felhasználóitól, így megpróbálunk rá – politikamentes – választ adni.

Az önkéntes és a magánnyugdíj pénztárakban történő megtakarítás jelentős eltérésekkel bírnak. A különbség megítéléséhez szükséges egy minimális történeti hátteret adnunk.

A magánnyugdíj-pénztárak felállítása az 1990-es évek végén úgy történt, hogy a társadalombiztosítási befizetések egy részét irányították át a dedikált, név szerint nyilvántartott magánnyugdíj-pénztári számlákra. Tehát egy korábbi járulék került átcímkézésre. Az állam egy bizonyos ponton (2010 után) úgy vélte, hogy hatékonyabban biztosítható a nyugdíj ellátás, ha a járulékok kezelése visszaállításra kerül az eredeti struktúrába, azaz újra a teljes befizetés társadalombiztosítási összeggé válik. (Ennek megítélése, véleményezése jelen írás kereteiben nem célunk).

Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések minden esetben az állami járulékfizetéseken felül önálló döntés alapján, esetleg munkáltatói juttatásként valósult meg. Az itt keletkezett megtakarításhoz kapcsolódó tulajdonjog nem különbözik a bankbetétekhez kapcsolódó tulajdonjogtól. Ebből adódóan megítélésünk szerint az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások „államosításának” esélye zéró.

Kétségtelenül nem tesz jót az önkéntes nyugdíjpénztárnak, hogy az átlagemberek többsége a „nyugdíjpénztár” szó jelenléte miatt már tudatalatti elutasítással él és az elmúlt években folyamatosan csökken az önkéntes nyugdíjpénztárakban tartott megtakarítás…

Ha másként szeretnél gondoskodni nyugdíjas éveidről, töltsd ki az alábbi adatlapot és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

  • alapblog

    A menetrendszerű Brexit-pofon

    Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.