Az élelmiszerhiány aggaszt minket, pedig nincs ok a félelemre

Az élelmiszerhiány aggaszt minket, pedig nincs ok a félelemre
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-07-01 Frissítve: 2021-08-06
 

Már régóta megy a riogatás azzal kapcsolatban, hogy a népességszám növekedése miatt egyszer csak eljön az idő, mikor kifogyunk az élelmiszerből, és az egyéb fontos nyersanyagokból. A helyzet azonban azt mutatja, hogy ilyen szempontból korántsem állunk súlyos válság előtt, mert a technikai fejlődés pozitív hatásai is megmutatkoznak. Az Alapblog egyik bejegyzésében éppen ezt a témát vesézgeti.

Évtizedek óta töretlenül nő a világ népessége, ami okot ad a rettegésnek, hogy előbb-utóbb a mezőgazdaság nem tudja majd élelemmel ellátni az embereket. Maga az elképzelés már az 1700-as évek végén megjelent a közgazdasági gondolkodásban, aminek Thomas Malthus elképzelései adtak táptalajt (lényegében azt mondja ki, hogy az exponenciális népességnövekedéssel nem tarthat lépést létfenntartási cikkek termelése). Ezzel összefüggésben a növekedés határainak feszegetése miatt sokat lehet hallani arról, hogy a fontos nyersanyagok,(mint amilyen az olaj is) elfogynak.

Ezzel szemben a technológiai fejlődés áldásos hatásait érezni lehet, hiszen az új kitermelési eljárásoknak köszönhetően például a kőolaj készleteket ki sem kell majd termelni. Ugyanakkor a várakozások szerint a túlnépesedési hullám is alább hagy a jövőben, aminek hatására világszerte csökkeni fognak a termékenységi ráták. A jövőben is bőséges kínálat lesz az élelmiszerekből, ráadásul a mezőgazdasági technológia fejlődésének következtében még a terméshozamok is a globális népesség növekedését meghaladóan tudnak majd bővülni. A részletekért érdemes elolvasni Vakmajom bejegyzését az Alapblogon.

Hirdetés
Hirdetés