Az elnéptelenedés miatt fellegzett be az ingatlanbefektetésnek?

 • 2017.05.13.
 • szerző: bankmonitor.hu

Köztudott tény, hogy a nyugati világban már évtizedek óta tart a népesség fogyása, ami többek között hazánkat is érinti. Első megérzésre azt mondanánk, hogy semmilyen kapcsolat nem áll fent a népességcsökkenése és a hozamok mérséklődése között, pedig logikusan átgondolva találunk párhuzamot. Az Alapblog írásában felfedi az okot, ami miatt az elkövetkező néhány évtizedben az ingatlanbefektetésen, de még a részvényekkel elérhető reálhozam is 0%-ra csökkenhet.

Az ingatlanpiaci statisztikákat figyelve sokaknak feltűnhet, hogy míg a fővárosban szárnyalnak a lakásárak, addig a vidéki régiókban csak szerény növekedés mérhető. Sőt egyes területeken mélyen a piaci érték alatt forognak az ingatlanok, és még csak esély sincs rá, hogy a jövőben drágábbá váljanak. Ez többek között az elnéptelenedés hatása miatt van, ami az egy vidéki településeken az utóbb évtizedben jelentősen felgyorsult. Márpedig ez a jövőben drámai hatásokkal jár az ingatlanokra nézve is, hiszen azokban a térségekben, ahol csökken a lakkosság, egy idő után már nem lesz lehetséges a lakáskiadás, sőt az érdeklődés hiánya miatt, még az ingatlanok értéke is nullára csökkenhet 20-30 éven belül.

Persze nem ez a helyzet a nagyvárosokkal, ahol a demográfiai folyamatok alakulása nem ilyen kedvezőtlen. Itt már jelenleg is rendkívül magas szinten tartózkodnak a lakásárak, sőt az elkövetkező pár évben is folytatódhat a tendencia. A legfontosabb ármeghatározó tényezők a bérnövekedés/gazdasági növekedés, és a kamatszint/hitelek elérhetősége és mivel a következő 2-3 évben ezek még jó eséllyel pozitívak lesznek, ezért gond nélkül nőhetnek tovább az árak. Ráadásul az ingatlanpiaci buborék kialakulására is reális esély van, mert a negatív reálkamatszint és a befektetési lehetőségek hiánya miatt folyamatosan özönlik a pénz az ingatlanokba. Márpedig ennek hosszabb távon nagy súlyos gazdasági következményei lehetnek. A részletekről az Alapblog „Népességcsökkenés=hozamcsökkenés” című írásában olvashatunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Hétvégi cikkajánló

  Aktív-passzív, Dropbox, autók és meteoritok világa is az e heti ajánlónkban. Jó szórakozást! Hogy tűnnek el a könnyű választások egyre gyorsabban? Ben Graham módszere még...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.