Az EU-s pénz úgy kell hazánknak, mint egy falat kenyér!

Az EU-s pénz úgy kell hazánknak, mint egy falat kenyér!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-05-26 Frissítve: 2021-08-06
 

Az Európai Uniós támogatások kétségtelenül fontos szerepet játszanak a hazai gazdasági növekedés szempontjából. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy mi lesz, ha részben elzárják a csapokat, amire előreláthatólag elsősorban a kis- és közepes vállalkozások lehetnek érzékenyek. Az Alapblog írásában éppen ezt a kérdést vesézgeti.

Számítások szerint az előző hét éves EU-s költségvetési ciklusban igénybevett pénzek összesen 4-5%-os tettek a GDP növekedéshez, éves szinten pedig 0,5-1%-ot. Ez 2018-19-ben akár jóval 1% fölött lehet. Ugyanakkor ezekből a pénzekből csak korlátozott mértékben lett felzárkózás, hiszen a termelékenységet nem segítették jelentősen. Ráadásul a kis- és a középvállalkozások erősen függővé váltak ezektől a forrásoktól, ami egy erős kockázati tényező azokra az évekre nézve, amikor elfogynak.

A következő ciklusban változás várható a kifizetésekben, már csak az is, hogy nem az infrastruktúra fejlesztésre, hanem a vállalatok közvetlen fejlesztésére megy majd a pénzek nagy része. A kondíciók pontos változása még nem ismert, ráadásul még nem is alakult ki konszenzus efelől. És nem csak az alap mérete a kérdés, hanem, hogy azon belül az egyes célok mekkora támogatást kaphatnak, mint például a fiatalkori munkanélküliség kérdése. Az Alapblog „Mi lesz velünk EU pénzek nélkül?” című írásában bővebben is olvashatsz erről a témáról.

Hirdetés
Hirdetés