Az idei év legjobb befektetési alapjai, akár 20% feletti hozamokkal

2013. 10. 04. szerző: bankmonitor

Az elmúlt három negyedév arról szólt, hogy egyre többen választanak befektetési alapot a bankbetétek helyett. A bankbetéti kamatok csökkenésével jó ötletnek tűnhetett akár egy pénzpiaci alapot is választani. Nem is beszélve az abszolút hozamú alapok sokszor bőven két számjegyű hozamairól! De hogyan állnak most a befektetési alapok hozamai? Van-e még 30%-ot is meghaladó teljesítmény?

Októberben beléptünk az év az utolsó negyedévébe. Az év elején még 5,75%-os alapkamatunk, mára 3,6%-ra zsugorodott. Ennek megfelelően már a legjobb egy éves betéti kamatok sem igen érik el a 4,5%-os szintet. Sokan ezért lekötött betétek helyett befektetési alapba helyezték a pénzüket. De hogyan állnak a befektetési alapok hozamai?

Megnéztük a legnépszerűbb kategóriák legjobban teljesítő alapjainak ebben az évben elért hozamait. Természetesen az elmúlt háromnegyedév hozamait ugyanúgy évesítve mutatjuk be, hogy könnyebben összehasonlíthatóak legyenek az elmúlt tizenkét hónap hozamával. Lássuk a listát!

befalaphozamok20131004.jpg

Pénzpiaci alapok

A pénzpiaci alap volt az a kategória, amit az év elejétől folyamatosan elég sokan választottak bankbetétek helyett. A gondolatmenet általában a következő volt: kapok 5% körüli kamatot bankbetétben, miközben a pénzpiaci alap hozama 6-7%. Miért ne válasszam a nagyobb hozamot, mikor a kockázata alig nagyobb a bankbetétnél? (A pénzpiaci alapok főként bankbetétekbe, és éven belüli lejáratú állampapírba fektetnek.) A gondolatmenet hibája most kezd kidomborodni: a bankbetét a jelen pillanattól egy jövőbeni garantált hozamot mutatott, míg a befektetési alap hozama mindig az elmúlt időszakra vonatkozik. 

Táblázatunkból remekül látható, hogy ugyan az elmúlt tizenkét hónapban 6,08% volt a legjobb befektetési alap (
Generali Cash) hozama, míg az elmúlt három negyedév alapján ez a hozam 4,12%… A csökkenés egyértelmű. Akik a fenti logika alapján választották a pénzpiaci alapokat, azok csalódni fognak. Két dolgot tehetnek: Az egyik, hogy elfogadják, hogy a pénzpiaci alappal nem lehet a betéti hozamszintektől igazán elszakadni.  A másik, hogy növelik a befektetési időtávjukat (ameddig meg kívánják tartani a befektetési alapjukat), és többlet hozam reményében többlet kockázatot vállalnak. Természetesen nem kell egyből mindenféle egzotikus alapra gondolni. Elég csak a következő kockázati kategóriáig, a kötvényalapokig ellátni.

Kötvény alapok

A kötvény alapok ennél sokkal nagyobb hozamadatokkal büszkélkedhetnek. Az év eleje óta legtöbb hozamot elérő alap az 
ERSTE Nyíltvégű Abszolút Hozamú Kötvény Alapja az év eleje óta 8,11%-ot telesített, míg az elmúlt tizenkét hónap hozama 12,55%. Itt is megfigyelhető némi csökkenés, de látható, ahogy még mindig a betéti kamatokat jelentősen meghaladó hozamokról beszélhetünk. 

Abszolút hozamú alapok

Az abszolút hozamú alapok is igencsak népszerűek lettek hazánkban. Ez a folyamat több okra is visszavezethető. Ezek közül az egyik leglényegesebb momentuma a bőven két számjegyű hozam volt. Gyakran még a 30% feletti hozam tartományban is tartózkodott egy-egy alap.Az év eleje óta elért hozamok alapján a legjobb teljesítményt az
OTP Trend Nemzetközi Részvény Alap A sorozata nyújtotta 25,86%-os hozammal. Ugyanennek az alapnak az elmúlt tizenkét hónapban 37,56% volt a teljesítménye. A további helyezettek teljesítménye, már inkább a 20% alatti tartományban helyezkednek el. Ez a két számjegyű, 20%-ot el nem érő hozamszint a jövőben is sokkal reálisabb hozamelvárás az legjobban teljesítő abszolút hozamú alapoktól, mintha a múlt 30% feletti hozamait várnánk el az alapkezelőktől. Aki ilyen magas hozamra vágyik, annak egy kockázatosabb kategóriát (például részvény alapot) érdemes választania.

Részvény alapok

A részvényalapoknál volt a legkisebb hozamvisszaesés, ami betudható a részvénypiacok nyári uborkaszezonjának is. Itt a legjobban teljesítő
OTP Klímaváltozás 130/30 alapja teljesített. Mind az év eleje óta elért hozama, mind a tizenkét hónapos hozama 46% feletti számmal vezeti a listánkat, míg az élmezőny is szignifikánsan 20%-os hozamszint felett található. De ne feledjük ez a kategória már jelentős kockázatot hordoz. Az ilyen kategóriájú alapoknál nem ritka esemény egy átmeneti veszteséges időszak.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy akik bankbetét helyett befektetési alapot választottak, azok hozama erőteljesen függött a kiválasztott alap kategóriájától.  Ezen kívül az sem volt mellékes körülmény, hogy a kategórián belül végül melyik alapot választottuk. Többen csak az év végi számlakivonatukban fognak szembesülni a befektetési alapjaik hozamával. Hogy ne érjen meglepetés ellenőrizd le alapod hozamát, vagy ha vásárlás előtt állsz, akkor hasonlítsd össze a különböző alapokat, és válaszd a leginkább hozzád illőt a befektetési alap keresőnk segítségével!

Kérjük, hogy mondd el véleményedet a Bankmonitorról! Szeretnénk figyelembe venni javaslataidat és kritikáidat, hogy minden pénzügyi kérdésedre megtaláld nálunk a választ. Töltsd ki kérdőívünket, a válaszadók között 3 darab 5 ezer Ft-os Shopline vásárlási utalványt sorsolunk ki.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Mégiscsak boldogít a pénz?

2018. 05. 21.

A mondás úgy tartja, hogy a pénz nem boldogít. Mindenki felhozhatja a saját érveit a téma mellett és ellen, ugyanakkor kétségtelenül van egy pont, ameddig a pénz jelentősen növeli a...

Nem érdemes esésre várni a lakáspiacon!

2018. 05. 20.

Az ingatlanárak az elmúlt két évben a fővárosban 40%-kal, míg országos szinten 24%-kal is feljebb kerültek. Ilyen körülmények között egyre nehezebb is ingatlanhoz jutni, hiszen az átlagbérekből kiindulva, a lokációtól...

Heti termés: minden célra más lakástakarék jó?

Mennyi CSOK-kal kalkulálhatsz, adott célra melyik lakástakarék a legjobb, és hogyan férhetsz hozzá az egyes megtakarításokhoz. Többek között ezekkel a témákkal foglalkoztunk a héten, és most összefoglaljuk a lényeget! Használd hitelkalkulátorunk az...

Blogajánló

  • alapblog

    Észt tervek

    Csökkentsük az állami alkalmazottak számát 50%-kal, a köztársasági elnököt csak egy ciklusra lehessen megválasztani, legyen még függetlenebb a bíróság. 28 ismert észt üzletember összeállt és...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.