Betöltés

Az inflációs átverés

szerző: Bankmonitor.hu
2015-11-07

Az utóbbi időben eltűnt az infláció Magyarországról és csak több éves időtávon érheti el a kívánt, 3% körüli szintet. Valós értéke azonban sokkal magasabb lenne, ha a mérése jobban tükrözné a mindennapi élet kiadásait. De nem ez volt az egyetlen érdekes fejlemény a héten. Többek között még az is kiderült, hogy Kína kilátásai mégsem olyan elkeserítőek, viszont a jegybankok komoly veszélybe sodorhatják az emberek megtakarításait.

Zsiday Viktor írásából kiderült, hogy a lakhatási költségek nem megfelelő figyelembe vétele miatt, hazánkban a ténylegesnél jóval alacsonyabb inflációs adatokkal szembesülnek a megtakarítók. Ahogy arra az Alapblog „Nincs infláció?” című írásában is felhívták a figyelmet, a lakhatási költségek nem kapnak elég nagy hangsúlyt az infláció számításakor, pedig a mindennapi életben az egyik legnagyobb kiadást éppen ezek jelentik. Az írásból kiderül, hogy ha mindezt megfelelő súllyal vennék figyelembe, az infláció akár 3-6%-ra adódna.

Veszélybe sodorhatják a lakosság megtakarításait a világ jegybankjai. Ezt gondolja legalábbis Roger Barris, a Merrill Lynch és a Deutsche Bank korábbi ingatlanpiaci stratégája. A szakember emellett az elektromos autókat gyártó Tesla csődjét sem tartja kizártnak. Hogy mire alapozza gondolatait, és jelenleg miért (nem meglepően) éppen az ingatlanpiaci befektetésekben lát lehetőséget, kiderül az Alapblog interjújából.

Pozitívak a kilátások ezzel szemben Kínában, ahogy ez kiderül az ING ázsiai befektetési részlegének főnökével Timothy Condonnal készült interjúból. A jelenleg Szingapúrban dolgozó közgazdász szerint Kínában jövőre 7% körüli gazdasági növekedés várható, a következő években pedig ennél magasabb értéket sem tart kizártnak. Az Alapblog interjújából ezen kívül többek között az is kiderül, hogy a feltörekvő országok közül miért csak Kínával kapcsolatban bizakodóak a piacok. 

Mindeközben Amerikában egészen más tendenciák ütötték fel a fejüket: a vendéglátást például éppen a borravaló beszüntetésével igyekeznek megreformálni New York előkelő éttereiben. Ebben látják az egyedüli megoldást arra, hogy a bérfeszültségek következtében ne a gyorséttermekben kössenek ki a város legtehetségesebb séfjei.

Az internetes rendelések robbanásszerű növekedése pedig a megrendelt tárgyak házhozszállításának betiltásához vezetett az USA egyik legnagyobb ingatlankezelőjénél, egy 59 ezer lakást kezelő vállalatnál. Hogy pontosan, mi vezetett a drasztikus döntés meghozatalához, kiderül az Alapblog „Az online kereskedelem kinőtte az amerikai lakótömböket” című cikkéből. 

Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Így hallgatnak a jegybankok

2018. 10. 13.

A fogyasztói árinfláció a jegybankok szerint rendben van. Vagyis talán ennek köszönhető, hogy ölbe tett kézzel nézik, ahogy az árak emelkednek. A 2000-es évek közepén, még a 2008-as válság előtt...

Ez a jövő vár a magyarokra

2018. 10. 06.

A 2008-ban megtapasztalt nagy egyensúlytalanságok megszűntek Magyarországon és egy hirtelen összeomlás réme elég elképzelhetetlennek látszik. Azonban a gazdasági növekedés mértékének fennmaradását sokan egyre kevésbé tudják elképzelni. Köztük van a Citadella...

A világ és benne Hazánk egy hitelminősítő szemével

2018. 09. 29.

A Fitch a 3 legnagyobb és legismertebb hitelminősítő egyike. A cég Nyugat-Európa osztályán dolgozó, a portugál és a francia hitelbesorolásért felelő vezető elemzője, Kiss Gergely Balásy Zsoltnak adott interjút. Így...

A befektetések szent grálja nem is olyan tuti?

2018. 09. 22.

A tőkepiacokon az előző évtizedek legnagyobb találmánya az ETF-ek (Exchange Traded Fund), azaz a tőzsdén kereskedett befektetési alapok voltak. Ezek egy-egy indexet, például részvényindexet követve nagyon olcsón megadták a lehetőséget...

Blogajánló

  • alapblog

    Éter fundamentális elemzés

    Négy-öt évvel ezelőtt, a bitcoin előző mániás ciklusában az árfolyam meredek emelkedése után 1200 dollárnál tetőzött, majd egy bő évnyi lejmenet után egészen 150-ig esett....

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.