Az inflációs átverés

2015. 11. 07. szerző: bankmonitor

Az utóbbi időben eltűnt az infláció Magyarországról és csak több éves időtávon érheti el a kívánt, 3% körüli szintet. Valós értéke azonban sokkal magasabb lenne, ha a mérése jobban tükrözné a mindennapi élet kiadásait. De nem ez volt az egyetlen érdekes fejlemény a héten. Többek között még az is kiderült, hogy Kína kilátásai mégsem olyan elkeserítőek, viszont a jegybankok komoly veszélybe sodorhatják az emberek megtakarításait.

Zsiday Viktor írásából kiderült, hogy a lakhatási költségek nem megfelelő figyelembe vétele miatt, hazánkban a ténylegesnél jóval alacsonyabb inflációs adatokkal szembesülnek a megtakarítók. Ahogy arra az Alapblog „Nincs infláció?” című írásában is felhívták a figyelmet, a lakhatási költségek nem kapnak elég nagy hangsúlyt az infláció számításakor, pedig a mindennapi életben az egyik legnagyobb kiadást éppen ezek jelentik. Az írásból kiderül, hogy ha mindezt megfelelő súllyal vennék figyelembe, az infláció akár 3-6%-ra adódna.

Veszélybe sodorhatják a lakosság megtakarításait a világ jegybankjai. Ezt gondolja legalábbis Roger Barris, a Merrill Lynch és a Deutsche Bank korábbi ingatlanpiaci stratégája. A szakember emellett az elektromos autókat gyártó Tesla csődjét sem tartja kizártnak. Hogy mire alapozza gondolatait, és jelenleg miért (nem meglepően) éppen az ingatlanpiaci befektetésekben lát lehetőséget, kiderül az Alapblog interjújából.

Pozitívak a kilátások ezzel szemben Kínában, ahogy ez kiderül az ING ázsiai befektetési részlegének főnökével Timothy Condonnal készült interjúból. A jelenleg Szingapúrban dolgozó közgazdász szerint Kínában jövőre 7% körüli gazdasági növekedés várható, a következő években pedig ennél magasabb értéket sem tart kizártnak. Az Alapblog interjújából ezen kívül többek között az is kiderül, hogy a feltörekvő országok közül miért csak Kínával kapcsolatban bizakodóak a piacok. 

Mindeközben Amerikában egészen más tendenciák ütötték fel a fejüket: a vendéglátást például éppen a borravaló beszüntetésével igyekeznek megreformálni New York előkelő éttereiben. Ebben látják az egyedüli megoldást arra, hogy a bérfeszültségek következtében ne a gyorséttermekben kössenek ki a város legtehetségesebb séfjei.

Az internetes rendelések robbanásszerű növekedése pedig a megrendelt tárgyak házhozszállításának betiltásához vezetett az USA egyik legnagyobb ingatlankezelőjénél, egy 59 ezer lakást kezelő vállalatnál. Hogy pontosan, mi vezetett a drasztikus döntés meghozatalához, kiderül az Alapblog „Az online kereskedelem kinőtte az amerikai lakótömböket” című cikkéből. 

Címkék:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Hogy lehetne a lakásáfával kedvezni a családoknak?

2018. 05. 19.

A lakáspiacon, főként Budapesten a befektetői kereslet dominált, mielőtt a saját célra vásárlók is vásárlásba kezdtek volna. Igen ám, de ez együtt jár a lakásárak nagyfokú emelkedésével is, így a...

Ideje izgulni a következő válság miatt?

2018. 05. 12.

1980 óta 4 nagyobb gazdasági visszaesés is volt a világgazdaságban, a legutóbbi és egyben legtöbb országot érintő recesszió pedig 10 éve ütött be. Az eseményeket figyelve felmerül a kérdés, hogy...

Mégis milyen befektetést érdemes választani?

2018. 05. 05.

Egy alapkezelő szemszögéből mindig más a világ, és ezt be is bizonyította a Citadella Alap portfólió menedzserével, Zsiday Viktorral készített interjú. Ő úgy látja, hogy nagyon nehéz jelenleg a befektetési...

Fektess a kiváló cégekbe – Na de hogyan?

2018. 04. 28.

A vállalati felvásárlásokat fokozott figyelemmel szokták kísérni a befektetők, hiszen a pénzügyi logika alapján azt várjuk, hogy a létrejövő nagyobb vállalat plusz előnyöket lesz képes felmutatni. Igen ám, de a...

Blogajánló

  • alapblog

    Bullpiac vége? – 3. rész: Mi lesz veled, Facebook?

    Kollégáink, Szabó László, Szabó Dávid és Balásy Zsolt beszélgettek a világ minket érdeklő dolgairól. A harmadik részben a gyorsuló technológiai változások gazdasági hatásairól és arról is beszélgettünk, mi lesz majd...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.