Betöltés

Az ingatlanárak növekedése a szakadékba taszít minket?

szerző: Singer Zoltán
2018-10-27

Az Alapblog írása szerint arról szólnak az ingatlanpiaci jelentések, hogy az új lakásokra egyre nagyobb hitelt kell felvenniük a beköltözni szándékozóknak. Az sem mellékes, hogy ezeket a hiteleket a korábban megszokottnál fiatalabb igénylők növekvő kamatkockázat mellett veszik fel. Épp ezért üdvözölendő, hogy a Magyar Nemzeti Bank lándzsát tört a legalább 5 évig fix kamatozást biztosító hitelek mellett, ami a korábbiaknál nagyobb biztonságot jelent az új lakást vásárlóknak. Éljünk a hosszabb kamatperiódus (5-10-15 évig fix vagy végig fix kamatozás) nyújtotta előnyökkel! Ne vegyük félvállról a változó kamatozású, csupán néhány évig változatlan törlesztőrészlettel rendelkező hitelek kockázatait!

A Magyar Nemzeti Bank igyekszik mindent bevetni, hogy a pénzintézetek legalább 5 évre fixált kamatozású hiteleket helyezzenek ki. Mindenképp előremutató és megsüvegelendő, hogy az adósok helyzete a jövőben várható kamatemelkedések miatt ne tudjon rövid idő alatt alapvetően rossz irányba fordulni. Már azt is szigorúbban korlátozzák, hogy az adósok a havi jövedelmük mellett mekkora törlesztőrészletet vállalhatnak. Ez segíthet abban, hogy később is minél kevesebben kerüljenek nehezen kezelhető helyzetekbe. Azt is fontos tudni, hogy a hosszabb kamatperiódus által jelentett kamatszint rögzítés a pénzintézet számára is költséges, ezért a hitelt felvevőknek nagyobb törlesztőrészlettel kell számolniuk.

A fentiek miatt sok ügyfélnek nem marad más választása, mint hogy a lakáshitelének futamidejét meghosszabbítsa. A havi nettó jövedelem ugyanis az adós törlesztőrészletét is korlátok közé helyezi, ezért sokaknak csak az jelent megoldást, ha egész életükben fizetni fognak a banknak. Ez a legfrissebb adatokból, többek közt a Duna House Barométer friss kiadványából már egyértelműen kivehető.

Országosan a lakásvásárlók többsége a 30-as és a 40-es korosztályból kerül ki, de inkább a fiatalabbak felé zajlik az átrendeződés. A hitelből vett lakások aránya is növekszik. Budapesten és környékén a lakáshitelek harmadát már 25-30 évre veszik fel, megint másik több mint harmada pedig 20 éves futamidejű. A KSH adatok szerint mindössze 4 év leforgása alatt az új lakás vásárlására felvett hitelek átlagos futamideje országszerte 14 évről 18 évre emelkedett.

A kamatok emelkedésével az első 5 év lejárta után az adósok kerülnek reflektorfénybe. Ugyanis a mindössze 5 éves kamatperiódusú lakáshiteleket választóktól, az 5. év lejártát követően a bankjuk magasabb törlesztőrészletet fog követelni, ami újabb 5 évre határozhatja meg a törlesztőrészletet. Emiatt sokan akár a lakáshitelük futamidejének növelése mellett is dönthetnek. Már csak az a kérdés, hogy az újonnan épült ingatlanok is kibírják-e addig, ameddig a rájuk felvett hitelek futamideje tart. A részletekért az Alapblogon olvasd el Apponyi „Az ingatlanboom kórképe” című bejegyzését!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

siker

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

2019. 01. 16.

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8%...

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

Lakáshitelek – Mitől függ a törlesztőrészletek alakulása?

Mitől függ a törlesztőrészletek alakulása? Miért gondoljuk, hogy az „alapkamat halott” a jelzáloghitelek szempontjából? Milyen összefüggés van az infláció és a jelzáloghitel kamatok között? Miért érdemes egy hosszútávra felvett lakáshitelnél...

Blogajánló

  • alapblog

    Theresa vakhite

    Tegnap este élő közvetítésben lehetett követni a brit parlament ülését a BREXIT szavazásról. Gondolom, más is a szokásosnál közelebbről figyelte a szavazást, de az nem...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.