Az ingatlanvásárlás kockázatai – Mi lesz, ha beüt a krach?

Az ingatlanvásárlás kockázatai – Mi lesz, ha beüt a krach?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-03-10 Frissítve: 2021-08-06
 

Már évek óta tart az ingatlanláz hazánkban, aminek köszönhetően szinte a megfizethetőség határán túlra is emelkedtek a lakásárak. Sokan ugyanakkor az elhalasztott vételt vagy első az lakásvásárlást éppen most igyekszenek lebonyolítani. Ám nekik nagyon vigyázniuk kell és átgondolni a helyzetet. Sokak emlékezetében már a korábbi válság hatásai sem élnek, pedig a lakásvásárlásnál és hitelfelvételnél tudatában kell lenni, hogy a mostaninál jöhetnek rosszabb időszakok is. Az Alapblog egyik írásában olyan gondolatokat közöl, amit érdemes átgondolni az ingatlanláz közepette.

Az ingatlan még mindig forró téma, amire rásegítenek a CSOK-ban történő változások illetve az idén átadandó új építésű lakóházak is. Azt tapasztalható, hogy a befektetési célú vásárlók helyett már inkább a saját célra vásárlók lépnek be a piacra a magas ingatlanárak dacára. Az Alapblog szerzője szerint ott nincs is nagy baj, ahol a megspórolt jövedelmekből, akár készpénzből sikerül megvásárolni a lakást. A helyzetet azoknak a családoknak kell átgondolnia, akik némi önerővel, vagy leginkább családi segítséggel és nagyobb arányú hitellel tudnak lakáshoz jutni.

Akik a devizahitelekkel megégették magukat már sokkal óvatosabbak, ugyanakkor a fiatalabb generációk esetében hiányzik a tapasztalat, ráadásul a 2008-as válság gazdasági és ingatlanpiaci következményeit sem tapasztalták meg (aki átélte, az is gyorsan felejt). Hajlamosak vagyunk túlságosan is optimisták lenni, hiszen az aktuális munkaerőpiaci helyzetből indulunk ki. Pedig a múlt tanulságai alapján nem árt átgondolni a legrosszabb forgatókönyvet sem, mint az általános gazdasági helyzet romlása, vagy a munkahely elvesztése. Ráadásul azt senki nem tudja megmondani, hol lesznek az ingatlanárak pár év múlva.

Az alacsony hitelkamatok között különösen érdemes nagyon átgondolni a hitelfelvételt. Lehetőleg nem kicentizni a törlesztési képesség és érdemes lehet a hosszabb kamatperiódusú lakáshitelek felé elmenni. Az Alapblog „Ingatlant bármi áron?” című írásában bővebben is olvashatsz erről a témáról.

Hirdetés
Hirdetés