Betöltés

Az ingyenes készpénzfelvétel rezsicsökkentő hatása

szerző: Bankmonitor.hu
2013-10-14

Az alapszámla elbukott, helyette inkább két ingyenes készpénzfelvételt (150 ezer forint erejéig), és ingyenes kártyás vásárlást hozhat a hét eleje. Ha megszavazza az Országgyűlés az új tervezetet, akkor normál számlahasználati szokások mellett átlagosan 418 forinttal kevesebb havi bankköltséggel számolhatunk a jövőben. De lehet negatív hatása is az új szabálynak: eltűnhetnek az ATM-ek a közelünkből.

Múlt hét közepén foglalkoztunk az alapszámla ötletével. Bemutattuk, hogy szinte mindenki jobban jár egy már a piacon lévő számlával, mint az új alapszámla-tervezettel. Úgy tűnik, hogy a kormány sem támogatja ezt a kezdeményezést. Inkább a meglévő számlákat tenné olcsóbbá. Kormányzati kommunikáció szerint a bankoknak ingyenessé kell tenni havi két készpénzfelvételt összesen 150 ezer forintig, illetve a kártyás fizetések utáni tranzakciós adót is eltörölnék. Erről akár már a hét elején is megszülethet a döntés. Nézzük meg milyen költségcsökkenést jelent ez átlagos bankhasználati szokások mellett!

atlagosszokas20131014.jpg

Láthatjuk, hogy még mindig található olyan számlacsomag, ahol ezek a tételek teljesen ingyenesek. Amelyik számlánál pedig van díjuk, ott az esetek felében a készpénzfelvételt sújtó tranzakciós adóval megegyező díjat (300 forint) számítanak fel a bankok. Átlagosan 418 forintot spórolnánk tehát, ha a jelenlegi tervet fogadná el az Országgyűlés. 

De mi a helyzet azzal, aki eddig is levette a teljes jövedelmét két részletben? Hogyan változik a bankköltsége az új szabályozásnak köszönhetően? 

150beki20131014.jpg

Látható, hogy valóban drasztikusan csökkennének a várható bankköltségek. Akár 0 forintra. Néhány évvel ezelőtt ez még elképzelhető volt, sőt létezett is a piacon, ám mára az ilyen számlacsomagok, főként a törvényi szabályozás (bankadó, tranzakciós illeték) miatt eltűntek a piacról. Nem tartjuk valószínűnek, hogy ilyen mértékű bevételcsökkenést elviselnének a bankok.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Akkor mi várható?

Több forgatókönyvet is el tudunk képzelni. Mivel a számla havi díjat nem lehetne megemelni, így drágulhatnak a kártyák éves díjai, illetve egyéb díjtételek, mint az SMS értesítés, vagy az utalások után fizetendő díj. 

Ezen kívül az is megeshet, hogy a készpénzhez jutás nehezedik meg azáltal, hogy drasztikusan csökken az ATM-ek száma. Ne felejtsük el, hogy a készpénzt, amit leveszünk, azt őrizni kell, fel kell tölteni az automatát, oda kell szállítani a pénzt, stb. Ezek mind költséget jelentenek a banknak. Ha ennek az önköltséget sem terhelheti az ügyfeleire a pénzintézet, akkor az ATM-ek veszteséget fognak termelni, amit nem fognak hosszú távon finanszírozni a bankok. Emiatt mind több ATM-et szerelnek majd le.

Érdeklődve várjuk, hogy megszavazzák-e az új szabályozás-tervezetet. Ha jelenlegi formájában fogadják el, akkor a kártyás vásárlások rovására továbbra is készpénzes ország maradunk. Ha csak a kártyás vásárlások utáni díjat törölnék el, már akkor nagyot lépnénk az olcsóbb bankolás felé. Hiszen, ha díjmentesen jóváírják a fizetésünket, amit vásárlásra és megtakarításra használunk, akkor már csak az utalások díját és a számlavezetés havi díját kell megfizetnünk (ha más szolgáltatást nem veszünk igénybe). Ha viszont az ingyenes készpénzfelvételt is megszavazzák, akkor annak összegét előbb-utóbb meg fogjuk találni a számlakivonatunkban egy másik tételsor alatt…

Kérjük, hogy mondd el véleményedet a Bankmonitorról! Szeretnénk figyelembe venni javaslataidat és kritikáidat, hogy minden pénzügyi kérdésedre megtaláld nálunk a választ. Töltsd ki kérdőívünket, a válaszadók között 3 darab 5 ezer Ft-os Shopline vásárlási utalványt sorsolunk ki.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Olcsó bankszámla megoldás egyéni vállalkozóknak

2018. 07. 17.

Amikor egyéni vállalkozóvá válunk, fontos dolgoknak kell utánajárnunk. Sokan azt hiszik, hogy kötelező vállalkozói számlát nyitniuk, pedig ez sok esetben nincs így. Számos esetben elegendő a már meglévő lakossági számlánk...

Elemző munkatársat keresünk!

Elemzőt keresünk, aki napi szinten a pénzügyi összefüggéseket kutatja és tárja közérthető nyelven (lebontva a felesleges misztikumot a pénzügyekről) a nagyközönség elé. A munka elsődleges célja, hogy a piaci változásokat...

Akár százezreket is megspórolhatsz a meglévő hiteleden!

Mikor éri meg elgondolkozni a hitelkiváltáson, azaz a meglévőhitelünk helyett olcsóbbat keresni? Praktikus információk és a leggyakoribb hibák.  A számunkra elérhető hitel kamatszintjét és egyéb kondícióit alapvetően az igazolt jövedelem...

Blogajánló

  • alapblog

    FANG: az évtized sztárbefektetései

    Legyőzhetetlen technológiai részvények? Bár az amerikai részvények általánosságban is szárnyalnak az elmúlt években, a FANG-részvények kiemelkednek a piacon. Bátran állíthatjuk, hogy a FANG-részvények, vagyis a...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.