Az MNB mai döntésével eltolta felfelé a kamatfolyosó felső határát

Az MNB mai döntésével eltolta felfelé a kamatfolyosó felső határát
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-08
 

A forint árfolyamának gyengélkedése és a pénzpiaci -, állampapír hozamok erőteljes emelkedése új színezetet adott az MNB mai döntésének. Végül nem módosult a jegybanki alapkamat mértéke, ettől függetlenül egy nagyon fontos változást meglépett a jegybank.

A jegybanki alapkamat mértékén nem változtatott az MNB, annak mértéke továbbra is 3,4%. A mai napon alapesetben nem is merülhetett volna fel a jegybanki alapkamat módosítása, azonban az elmúlt napok hazai pénzügyi eseményei miatt egyes elemzőkben felmerült az alapkamat soron kívüli emelésének lehetősége.

Milyen események miatt merült fel a jegybank beavatkozása?

A forint árfolyama az elmúlt hetekben jelentősen gyengült az euróval szemben. A múlt hét eleji 369 Ft/EUR szintről olyan mértékben esett a forint, hogy a tegnapi nap folyamán már egyetlen euróért közel 400 forintot kellett fizetni. (Fontos kihangsúlyozni, hogy a forint árfolyama visszapattant a 400-as szintről, jelenleg 386 Ft/EUR körüli értéken mozog az árfolyam. A piac azonban szigorúbb lépésre számíthatott, a forint ugyanis újra gyengülésnek indult az MNB bejelentését követően.)

A pénzpiaci és állampapírhozamok is jelentős mértékben emelkedtek az elmúlt napokban:

  • A BUBOR értéke február 28-a óta 0,8-1,0 százalékpontot emelkedett.
  • Az állampapír referencia hozamok ugyanezen időszak alatt 0,25-1,10 százalékponttal emelkedtek.

Ezek a lépések indokolttá tették az MNB beavatkozását, amely a múlt hét csütörtökön 0,75 százalékponttal meg is emelte az irányadó kamatot. (Az MNB egyhetes betétje ugyanis 5,35 százalékos kamat mellett lett meghirdetve.) Ez mondhatni váratlan lépés volt, ugyanis ezen eszközének kamatát is havi szinten tervezte változtatni a jegybank. A mai napon újabb komoly, váratlan lépés elmaradt, ettől függetlenül fontos döntés született.

Hirdetés

Hirdetés

Eltolták a kamatfolyosót felfelé

A jegybank ugyanis megemelte az egyhetes fedezett hitel kamatát 5,4 százalékról 6,4 százalékra. Ezzel a lépéssel lehetőséget teremtett, hogy csütörtökön – vagy akár később – az MNB egyhetes betéti kamata az 5,35 százalékos szintről tovább emelkedjen.

Jelenleg az MNB egyhetes betéti kamata tekinthető irányadónak, ugyanis a bankok rövid futamidőre nem fognak kölcsönt adni ennél olcsóbban egymásnak sem, inkább lekötik a pénzüket a jegybanknál. Az egyhetes fedezett hitel kamata azonban felső korlátja a betét kamatának is. (Magasabb betéti kamat esetén ugyanis az egyhetes hitelként felvett összeget egyből lekötnék a pénzintézetek betétbe.)

Vagyis az egyhetes fedezett hitel kamatának emelése mozgásteret adott az MNB kezébe, kvázi bármikor élhetnek az irányadó kamatok további emelésével.

Milyen hatása lehet ennek a lépésnek?

Várhatóan további szigorítások, kamatemelések jönnek, sőt ilyen lépésre akár már csütörtökön is sor kerülhet. Márpedig az irányadó kamatok emelkedése igen komoly hatást gyakorol a pénzpiaci hozamokra és ezen keresztül a hitelkamatokra is. 

A múlt csütörtöki emelés – 5,35% az irányadó kamat – igen gyorsan beépült a BUBOR értékébe, közel 500 ezer családot pedig csak a kamatstop menti meg átmenetileg attól, hogy a BUBOR emelkedése megjelenjen a törlesztőrészletekben is. (Jelenleg 470 ezer családnak van változó kamatozású lakáshitele.)

Ne legyenek kétségeink, a hosszú futamidejű bankközi kamatokba – ilyen például a BIRS mutató – is beépül az irányadó kamatok emelkedése. Ez pedig igen gyorsan az új hitelek további kamatemelkedéséhez fog vezetni. Vagyis a hitelfelvétel előtt állók is egyre nehezebb helyzetbe kerülhetnek.

Bankmonitor tipp

A meglévő, változó kamatozású kölcsönnel rendelkezőknek érdemes minél előbb lecserélni a hitelüket. Jelenleg igen olcsón – a kamatstop szintjénél magasabb, de már a jelenlegi normál kondícióknál kedvezőbb feltételek mellett – találni fix kamatozású konstrukciókat, ezzel pedig a későbbi kamatemelkedést előzhetik meg az adósok.

A hitelfelvétel előtt állók közül sokan hezitálnak, ez érthető is, a jelenlegi háborús környezet nagyon bizonytalan. A kivárás jelen helyzetben logikus lépés, viszont számolni kell ennek következményeivel is, sokan érdemben magasabb kamatok mellett fognak tudni hitelt felvenni néhány hónap múlva, mint napjainkban.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés