Az MNB védi a forintot

 • 2014.09.24.
 • szerző: bankmonitor

Az MNB mai bejelentése szerint olyan lehetőségeket ad a kereskedelmi bankok részére, melyen keresztül a devizahitelekhez kapcsolódó elszámolások, illetve jövőbeli események nem fognak a forint gyengítésének irányába hatni. A mai bejelentés egyértelműen pozitív irányba befolyásolhatja a forint árfolyamát az euróval szemben.

A devizahiteleseknek a jövő év elején (korábbi egyoldalú kamat/díj/költségemelések és árfolyamrés miatt) visszafizetendő összegek elszámolás forint gyengítő hatással bírnának. Itt ugyanis a bank egy devizahitel összeget csökkent le, melynek során forint ellenében devizát kell vásárolnia. A nagy tömegű koncentrált devizavásárlás pedig egyértelműen forint gyengítő hatással bír.    Az elmúlt hetekben a forint új mélypontokat ért el. Ezen környezetben kifejezetten erősítheti a forint iránti befektetői bizalmat az MNB mai bejelentése, melynek tartalma leegyszerűsítve:  a devizatartalék terhére devizát biztosít a kereskedelmi bankoknak, amennyiben azt a deviza kötelezettségeik csökkentésére fordítják (azaz a devizahitelek mögötti saját forrásaikat visszafizetik). A bankok számára elérhető deviza összegszerűen 2 milliárd EUR-t tesz ki.  A mai bejelentésnek van egy lényegesen komplikáltabb eleme is, miszerint a jövőben keletkező banki devizaigényre is kedvező megoldást kínál a jegybank. (Ez azonban még nem a jelenleg bizonytalan időpontban és formában bekövetkező teljes forintosításról szól.)    A hír hatására a hazai fizetőeszköz az euróval szemben közel 1 forintot erősödött.  
Ha érdekel, hogy a hiteled érintett-e a visszatérítésben, az alábbi kalkulátorból megtudhatod!


Bankmonitor

Keress a legjobb
Lakáshitel
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ
 
Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.  

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Balkáni EU

  2025-ben a Nyugat-Balkán államai csatlakozhatnának az EU-hoz, a fő akadály, hogy több országban nem (teljesen) működik a jogállam, érdekcsoportok és bűnszövetkezetek foglya az állam, korlátozott...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.