Az optimális befektetés EHO-mentes megtakarításhoz

 • 2013.07.30.
 • szerző: bankmonitor

Tegnap arról írtunk, hogy nem érdemes kizárólag arra fókuszálni, hogy adómentes, EHO-mentes legyen a befektetésünk. Fontos, hogy jól válasszuk ki a befektetést hozam és költség vonatkozásban is, hiszen egy-egy rosszul teljesítő, hozamot nem produkáló, vagy nagyon magas költségű befektetésen egyszerűen nem lesz mit kivonni az adó alól, ugyanis nem tudunk vele keresni. A legkézenfekvőbb megoldást a befektetési alapok kínálják, így mai írásunkban áttekintjük az elmúlt egy év hozamai alapján a legjobb alapokat, hogy megkönnyítsük olvasóink tájékozódását az EHO bevezetést megelőző utolsó napok hajrájában.

Szemet gyönyörködtető manapság a befektetési alapok hozamait nézegetni. Szépen teljesítettek az elmúlt egy évben, mely alapvetően a következő tényezőknek köszönhető. Egyrészt jó volt a befektetési környezet (mind a kötvény, mind a részvény piacok nagyon kedvezően alakultak), másrészt néhány alapkezelő még a kedvező környezetet is megfejelte kiemelkedően jó befektetési döntéseivel, szakértelmével. 

A magyar befektetők és megtakarítók több mint 1000 befektetési alap közül tudnak választani, mely meglehetősen nehéz feladat egy átlagember számára. A múltbeli időszak hozamainak áttekintése (a Bankmonitor befektetési alap keresőjének használatával) jelentős segítséget nyújthat. Érdemes keresni a hosszú időtávon az adott kategóriában átlag felett teljesítő alapokat.

Pillanatfelvételként az elmúlt egy évben elért teljesítményeket mutatjuk be az alábbiakban. Táblázatunk kizárólag a forintban jegyzett alapok teljesítményét tartalmazza euró alapon még nagyobb hozamokat lehetett elérni. Egy kicsit torzít is a kép, hiszen a legjobb teljesítmény a tőkevédett alapoknál látszik, az első három szereplő 28-38% közötti hozamot ért el. Ez pedig nem egy átlagos jelenség, a tőkevédett alapok általában nem tudnak kiugróan magas hozamot produkálni. 

befalap_hozam

Mint látható nem véletlen lett az elmúlt évek egyik legkedveltebb befektetési kategóriája és vonzott kiemelkedően sok friss pénzt az abszolút hozamú alapok kategóriája. Az élvonalbeli szereplők 24-33%-os hozamot produkáltak a befektetőiknek. Itt azonban érdemes egy pillantást vetni a hozam mellett feltűntetett szórás mutatóra. A tudományos magyarázattal senkit nem untatnánk: minél magasabb a szórás (a hozam ingadozása) annál magasabb az adott alap kockázata. A szórás alapján jól látható, hogy a feltüntetett három abszolút hozamú alapnak jelentősen eltér a kockázata.

Vegyes alapokból két külön csoportot is feltüntettünk, az első mérsékelt kockázattal bír (magasabb a befektetéseken belül a rövid futamidejű kötvények aránya), míg a másik már közepes kockázatot hordoz (magasabb a hosszú kötvények és részvények aránya a befektetésen belül). 

Az ingatlan alapok átlag feletti kockázat ellenére kevésbé jól teljesítettek. nem felejthetjük el azonban, hogy ez egy 5 évre ajánlott befektetés és az ingatlanpiac egyelőre nem muzsikált olyan jól mint a kötvény és a részvénypiac. Talán nem véletlen, hogy az elmúlt időszakban több olyan elemzés és szakértői vélemény is napvilágot látott, hogy az ingatlanpiac lehet az a szegmens, mely a közeljövőben átlag felett teljesíthet. Erről lásd részletesebb írásainkat:
Interjú a Duna House elemzési vezetőjével és
Mennyit kereshetsz ma Ingatlan befektetéssel?

Amit semmiképpen ne hagyj ki: TBSZ

Onnan indultunk, hogy EHO-mentes befektetést keresnek ma a legtöbben. Ha kiválasztottuk a számunkra szimpatikus (és nem utolsó sorban elviselhető befektetési kockázatot képviselő) befektetési alapot, akkor fontos, hogy TBSZ számlán valósítsuk meg a befektetést. Fontos, hogy nézze meg mindenki milyen költséggel jár ez a számla, mert jelentős eltérések vannak az egyes szolgáltatóknál. Érdemes tudni, hogy a TBSZ-en történő befektetésnél 2016 végén már csak 10% kamatadót kell fizetnünk, 2018 végétől pedig adómentesen férhetünk hozzá befektetésünkhöz. Ez nagyon hosszú idő, de az EHO mentesség akkor is biztosított, ha pl. jövő év közepén szükségünk van a pénzre… 

Javasoljuk befektetési alap keresőnk használatát a megfelelő EHO mentes megtakarítás célpontjának kiválasztásához: 

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Évértékelő és demográfia

  Orbán Viktornak demográfiailag teljesen igaza volt évértékelőjében. A demográfia a nagyon hosszú távú gazdasági-társadalmi folyamatok egyik legfontosabb meghatározója, és ha már pályára állt, akkor nehéz...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.