Betöltés

Az új adócsomag meghozza az étvágyat – Több hitelt vehetünk fel

szerző: Szklenár Bea
2016-11-29

Változást hoz a vállalkozók életében a következő év. Némiképp csökkennek a munkáltatói terhek is, de az új adócsomag igazán a KATA-sok számára jó hír. Mit jelent ez egy hiteligénylésnél? Mire kell figyelni? Mire számíthatsz 2017-ben?

Jövedelmet márpedig igazolni kell

Az utóbbi években szigorodtak a hiteligénylés feltételei mind jövedelem elfogadás, mind ingatlan terhelhetőség szempontjából. Alkalmazott, vagy vállalkozó? Jövedelmet minden esetben igazolnod kell. Jobban megnézik kinek, mennyi lakáshitelt adnak. A mindenkori minimálbér igazolása alapfeltétel, de ez elég kis hitelösszeghez elég.

A minimálbér az csak minimálbér, függetlenül attól, hogy egyébként jól menő vállalkozásod van-e, vagy valóban minimálbérért dolgozol.

Ha vállalkozó vagy, van lehetőséged javítani a hitelképességedet. Megemelheted a saját béredet, persze ennek a negatív hozadékával is számolni kell. Adózási formát is válthatsz, ha teheted.

KATA

Most már biztos, hogy 2017-ben az eddigi 6 millió forintról 12 millió forintra emelik a KATA bevételi értékhatárát.

Ha ÁFA körös vagy, akkor azonban arra is kell figyelned, hogy az alanyi áfa mentességet 8 millió forintos bevételig használhatod ki. Amennyiben a bevételed nem éri el a 12 millió forintot, de meghaladja a 8 milliót, akkor KATA-s vagy ugyan, viszont ÁFA-t (27%) fizetned kell. Ezt természetesen a NAV felé is be kell jelenteni, valamint a következő két évben nem választhatsz alanyi adómentességet.

Az ÁFA törvény alapján adómentes tevékenységet végzőkre nem vonatkozik a 8 milliós határ.

Továbbra is megmarad azonban az a szabály, miszerint a NAV az éves árbevételből eleve 40 százalékot levon és csak a maradék 60 százalékot tünteti fel a NAV jövedelemigazolásodon. Ezért nem mindegy, hogy mekkora árbevétellel számolsz!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

 

 

12 millió forint éves árbevétel esetén a NAV által is leigazolt jövedelmed 7,2 millió forint lesz 2017-re. Ezt az igazolást azonban majd csak 2018-ban tudod felhasználni, amikor már lezártad és bevallottad a 2017. évi bevételedet.

Ez így is tisztességes jövedelem lesz egy hitelfelvételhez.

A törvényi szabályozás értelmében ennek a jövedelemnek akár a 60%-a is hiteltörlesztésre fordítható. A legtöbb bank azonban a nettó jövedelem 40 százalékát engedi hiteltörlesztésre fordítani. Így akár 240 ezer forintot is fordíthatnál hiteltörlesztésre.

240ezer_torleszto20161129

EVA (egyszerűsített vállalkozói adó)

EVA-s vállalkozások esetén általánosságban elmondható, hogy az adókkal csökkentett árbevétel 1/12 részének az 50- 80%-át veszik figyelembe elfogadható jövedelemként. Elég tág határok között mozgunk! EVA-s cégeknél gyakorta veszik ki a pénzt osztalékként. Ez leleményes megoldás, de vigyázz, mert ez a NAV jövedelemigazolásodon nem fog látszani, tehát egy esetleges hitelfelvételnél nem tudod majd jövedelemként felhasználni.

Nézzünk néhány speciális esetet!

Árbevételből generált jövedelem

Árbevételből is van lehetőség jövedelmet kimutatni, feltéve, hogy legalább a minimálbért egyébként igazolni tudod. Egyszerűbb esetben az árbevétel 1/12-ének 50%-a vehető figyelembe, megszorozva a céges tulajdoni hányaddal. Persze nagyon megnézik azt is, hogyan prosperál a céged.

Osztalék

Osztalékot is elfogadnak egyes bankok jövedelemként, de ezt 2 évre visszamenőleg kell igazolni NAV jövedelemigazolással és Szja bevallással alátámasztva.

Közeli hozzátartozó cége a munkáltató

Ebben az esetben is ugyanazokat a dokumentumokat kell beszerezni, mintha a saját cégedben dolgoznál. Többek között NAV köztartozás igazolás a cégről, és rólad, mint magánszemélyről, NAV jövedelemigazolás. Joggal merül fel a kérdés, hogy miért. Hiszen pont annyi közöd lehet a cégvezető adófizetési moráljához a szüleid cégében, mintha egy vad idegen vállalkozásban dolgoznál.

Frissen alapított cég

Hitelfelvételkor nagyon körültekintőnek kell lenned, különösen, ha nem túl régen alapítottad a vállalkozásodat. Saját vállalkozásból igazolt jövedelemnél elvárás, hogy a vállalkozás minimum egy éves legyen és rendelkezzen legalább egy lezárt TELJES üzleti évvel. Vagyis, ha január 10-én alapítottad a céget, akkor arra az adott évre nem tudsz egy teljes évet igazolni. Itt is vannak kivételek, de nagyon kevés bank tudja ezt a helyzetet kezelni.

 

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

hitelkártya

Szabadulj meg ezektől a hitelektől!

2019. 02. 22.

Sokan szeretnének könnyebben megbirkózni a hiteleik törlesztésével. Ha Te is köztük vagy, írásunk Neked is szól! Megmutatjuk, hogy milyen hiteleket érdemes most kiváltanod, hogy több pénz maradjon a zsebedben! A...

Hitel nélkül is kijöhet egy ház a falusi CSOK-ból

Konkrétumok derültek ki az úgynevezett „falusi CSOK”-ról. Megnéztük, számszerűsítve milyen előnyt jelent ez a már most is elérhető otthonteremtési támogatáshoz képest. Kikre vonatkozik a falusi CSOK? Fontos, hogy a falusi...

szerződés

Erre számíts, ha személyi kölcsönt vennél fel!

450-460 milliárd forintnyi személyi kölcsönt vettek fel 2018-ban magyarok, ami történelmi rekord. Érthető népszerűség: a kamatok alacsonyak, a bankok gyorsan folyósítanak és még hitelfedezetre sincs szükség. A Bankmonitoron keresztül ráadásul...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.