Betöltés

Az utolsó lehetőség a nagy dobásra – verhetetlen megtérülés a növekedési hitellel

szerző: Csányi Franciska
2017-01-11

A sikeres cégtulajdonosok számára (is) az egyik legnagyobb kérdés, hogy mibe fektessék pénzüket. A csillagok mai, különleges állása szerint a legkedvezőbb lehetőséget a Növekedési Hitelből történő cégvásárlás adja: olcsó hitelből alacsony árazású céget… A Bankmonitor.hu számításai szerint óvatos megközelítésben is 30 százalékos éves hozam érhető el. De már nem sokáig…

Pár év múlva visszatekintve vélhetően történelminek minősíthetjük majd a kedvező tényezők alábbi ritka együttállását:

 1. Hihetetlenül olcsón vásárolhatók meg jól működő, profitot termelő magyar cégek (az éves profit négy-ötszöröséért). Nyugat-Európában ugyanez a profitszorzó jellemzően hat-nyolcszoros, azaz ténylegesen alacsony áron vásárolhatók meg a magyar cégek.
 2. A cégvásárláshoz hosszú lejáratú, fix 2,5 százalékos kamatozású hitel érhető el a Növekedési Hitelprogram keretében.
 3. A gazdasági növekedés tartósnak mutatkozik

A Bankmonitor.hu szakértőinek számításai szerint 30 százalékos éves megtérülés érhető el cégvásárláson keresztül az alacsony vételár és olcsó hitel kombinációjából konzervatív megközelítésben is.

Hogyan érhető el az éves 30%-os megtérülés?  

A példánkban a számítások egy 250 millió forint árbevétellel, 15 százalékos működési profittal és 32 millió forint adózott eredménnyel rendelkező cég kerül megvásárlásra. A működési eredmény ötszörösét alkalmazó árazás mellett a kiszemelt társaság 188 millió forintért vásárolható meg. Egy ilyen befektetés finanszírozásánál a minimum elvárt önerő a bankok részéről 20 százalék, azonban érdemesebb egy reálisabban megcélozható 35 százalékkal (66 millió forint) számolni. A szükséges hitel így 122 millió forint. (Eltérő cégméret, árbevétel esetén – amennyiben a profitabilitás százalékos mértéke azonos – minden alábbi számítás a cégmérettel eltérésével arányosan nagyobb/kisebb eredményt ad a forintban kifejezett értékek vonatkozásában, a megtérülést illetően azonosat.)

 

 

Egy társaságot jellemzően akkor szokott egy cégtulajdonos megvásárolni, ha annak működése illeszkedik a jelenlegi cégéhez, konkrét fejlesztési elképzelései vannak a jövő vonatkozásában és választ tud adni a menedzselésével járó kérdésekre. Mindezek tükrében erősen óvatos megközelítésnek tekinthető a megtérülési számításokban, hogy stagnáló eredményt (és ebből adódóan a hitel visszafizetése után azonos cégértéket) feltételezünk a megvásárolt cégtől.

 

 

Ahogy a fenti táblázatból látható, már az első évben a befektetett saját tőkére (66 millió Ft) vetítve közel 15 százalékos osztalék kifizetési lehetőségre nyílik lehetősége az új tulajdonosnak a társaságból a hitelhez kapcsolódó kamat és tőketörlesztést követően. 15 százalékos hozam a mai zéró közeli kamatkörnyezetben kifejezetten magas… Természetesen nem is tekinthető kockázatmentesnek a részesedésvásárlás. Az éves 30 százalékos teljes megtérülés a hitel visszafizetését követően meglévő, – változatlan profitszint miatt – a vásárláskor meglévővel azonos cégértéket (188 millió forint) is figyelembe véve számszerűsíthető. Érdemes hangsúlyozni, hogy egy új cégtulajdonos jellemzően a profit növekedését várja el a frissen megvásárolt társaságtól. Ennek megvalósulása esetén pedig a megtérülés lényegesen magasabb a stagnáló profit mellett kimutatott 30 százaléknál.

Az alábbi kalkulátorral a cégtulajdonosok ellenőrizhetik, hogy megfelelnek-e a növekedési hitel alapvető kritériumainak:

[fgs_small]

 

Utolsó figyelmeztetés! A lehetőség március 31-ig elérhető…

A növekedési hitel, így annak cégvásárlásra történő felhasználása is, 2017. március 31-ig elérhető. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hitelszerződéseket ezen dátumig szükséges a bankokkal aláírni. Némi könnyebbséget jelenthet, hogy a hitel folyósítása később is megtörténhet (legkésőbb 2017.12.31–ig). Ezen időpontot követően a kedvezményes hitelek közül a Széchényi Beruházási Hitel áll majd rendelkezésre cégvásárlás finanszírozásához, de ezen hitelfajta keretében maximum 50 millió forintig érhető el. A 0%-os MFB Hitel részesedésvásárlásra nem használható fel és 2017-től már az EXIM Bank kedvezményes hitelei sem.

Miben tér el az egyes bankok gyakorlata a Növekedési Hitelt illetően?

Csakúgy, mint bármilyen hitel esetében, az egyes bankok saját hitelminősítési folyamatokat alakítottak ki a növekedési hitelre is. Ebből adódóan gyakran előfordul, hogy ugyan ’A Bank’ nem bírálja el pozitívan a Növekedési Hitel igényét egy adott cégnek, de ’B Bank’ szívesen hitelezi. Jelentős eltérés mutatkozik az egyes bankok között a részesedés vásárlás, mint hitelcél megközelítésében is: egyes bankok már 30-40 millió forinttól, más bankok csupán 150-200 millió forinttól adnak hitelt ezen speciális célra. A március 31-i határidő miatt a Növekedési Hitelben gondolkozóknak már nem maradt sok lehetőségük: ha biztosra szeretnének menni, érdemes a hiteligényt több banknál is párhuzamosan elindítani…

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 fontos kérdés, ami minden lakásvásárlót érint mostanság

2019. 03. 24.

Ha lakásvásárlásról, otthonteremtésről vagy lakáshitelről van szó, akkor mostanában minden az új családtámogatásokról szól, amelyek alapjaiban változtatják meg a döntési helyzetet. Az ingatlan esetében pedig mindig sok millió forintos tétről...

építkezés

Kapok hitelt egy még csak tervezőasztalon létező ingatlanra?

2019. 03. 20.

Az újépítésű lakások esetében az árak annál kedvezőbbek, minél hamarabb teszi le a foglalót a vásárló, egy sok tízmilliós ingatlannál pedig minden kedvezmény számít. Ezért szerződéskötéskor sokszor még egyetlen kapavágás...

Blogajánló

 • alapblog

  Altruizmus haszna

  „Sok korrelációs kutatás kimutatta, hogy a mások megsegítésére fordított idő érzelmi előnyökkel jár az adományozó számára. A kutatási eredmények igen szoros kapcsolatot fedeztek fel az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.