Betöltés

Azt hitted olcsó bankszámlád van? Megmutatjuk, hogy spórolhatsz a bankköltségeken

szerző: Bankmonitor
2017-03-10

Ahhoz, hogy olcsó bankszámlát találjunk, jól kell ismernünk a saját számlahasználati szokásainkat. Ugyanakkor ma már olyan új típusú bankszámlákat is elérünk, ahol mi válogathatjuk össze, hogy milyen banki szolgáltatásra tartunk igényt. Így tulajdonképpen tőlünk függ, hogy mennyit fizetünk. Azonban nem mindenkinek előnyös egy ilyen számla: könnyen elképzelhető, hogy átlagos igények mellett találhatunk olcsóbb számlacsomagot is.

Ezen cikk megjelenésének időpontjában legjobb ajánlatot képviselő bankszámla termék ma már nem elérhető. Az aktuális legjobb ajánlatunkat a Bankmonitoron itt érheted el: IGAZI 0 Ft-os bankszámla tranzakciós díj mentesen. Ha pedig szeretnéd látni az összes bankszámlát, kattints ide!

Igényeinkre szabott bankolás a moduláris számlákkal

A számunkra leginkább megfelelő bankszámla kiválasztása különösen bonyolult művelet lehet, hiszen a legjobb választás érdekében számos tényezőt figyelembe kell vennünk. Azonban a szóba jöhető számlák körét lapvetően meghatározza, hogy milyen bankhasználati szokásokkal rendelkezünk.

Ez pedig nem mást takar, mint például, hogy milyen rendszerességgel utalunk, használunk-e csoportos beszedési megbízásokat, illetve milyen nagyságú jövedelem és hány részletben érkezik havonta a számlánkra. Tehát az optimális számla kiválasztásához mindenképp tudnunk kell, hogy pontosan mire szeretnénk azt használni, mert más-más számla lehet a legolcsóbb, különböző bankhasználati szokások mellett.

Ugyanakkor az elmúlt pár év a bankszámlák frontján is változást hozott és a fix feltételekkel elérhető számlacsomagok mellett ma már ún. moduláris számlacsomagokat is választhatunk. Ezek lényege, hogy az igényeinknek, pénzügyi szokásainknak megfelelően válogathatjuk össze a banki szolgáltatások körét. Ráadásul egy hagyományos folyószámlával ellentétben az igényelt kedvezmények körét is mi szabhatjuk meg, hiszen a számlán belül különböző kedvezménycsomagok közül választhatunk.

Például, ha sokat utalunk, összeállíthatunk olyan csomagot, ahol kedvezményes díjak mellett tudunk utalni, vagy ha a közüzemi számláik zömét csoportos beszedési megbízással fizetjük, választhatunk ehhez illeszkedő csomagot is.

Viszont attól még, hogy moduláris számlánk van, nem biztos, hogy a legalacsonyabb költségek mellett tudunk bankolni. A következő kalkulátor segítségével és pillanatok alatt kiderül, hogy melyek a legolcsóbb bankszámlák:

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Figyeljünk arra, hogy összességében mennyit fizetünk a számláért!

Sokak számára vonzó lehet, hogy saját használati szokásai szerint állíthatja össze a bankszámláját. Azonban mielőtt egy moduláris számla mellett tennénk le a voksunk, nézzük át a lehetőségeket, mert könnyen meglepetések érhetnek minket.

Ugyan az egyes szolgáltatások kedvezményes díjak mellett érhetők el, de összességében mégis sokba kerülhet egy moduláris számla fenntartása. Éppen ezért mindig a bankszámla teljes költségére figyeljünk az egyes részköltségek helyett.

Jelenleg a piacon 2 bank is van, aki saját igényeink szerint összeállítható számlát kínál, ezek pedig az OTP Bank a Simple és a Bázis számlával, illetve az Erste az EgySzámla csomagjával. Azonban az egyes moduláris bankszámlák költségei között nagy különbségek lehetnek, így éves szinten több ezer forintot is kidobhatunk az ablakon a nem megfelelő választással.

Megnéztük, hogy egy átlagos bankszámla használati szokással rendelkező egyén milyen havi költségek mellett tudna moduláris illetve hagyományos számlát fenntartani. Az összehasonlításunkból nagyon jól látszik, hogy jelenleg a saját igények szerint összeállítható bankszámlák nem képesek felvenni a versenyt a legalacsonyabb díjjal rendelkező hagyományos számlacsomagokkal.

A 3 legjobb hagyományos számlacsomag átlagos költsége havi 240 forintra jön ki, míg a moduláris számláknál az OTP Simple számlája esetében a legkedvezőbb a számlaköltség (havi 341 forint). Viszont az Erste banknál kifejezetten drágának mondható a moduláris számla, azonban itt a Privilégium „L” képében olyan hagyományos számlacsomagot is elérünk, amely havi szinten 112 forint költséggel jár.

Mindenképp fordítsunk nagy figyelmet a bevállalt feltételekre is, ugyanis ha ezeket nem teljesítjük az már több ezer forintunkba is kerülhet havi szinten. Továbbá mindig tartsuk szem előtt azt is, hogy milyen szolgáltatáscsomagot állítunk össze, ugyanis ha valamit feleslegesen veszünk igénybe az szintén többletköltséget jelent.

Fontos, megemlíteni, hogy a legjobb számlacsomagok nem minden esetben ugyanazok, ráadásul a bankszámla használati szokásaink kis változása is eredményezheti, hogy egy másik számla lesz a számunkra legkedvezőbb.

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Még az arany sem mindig fénylik!

2018. 12. 08.

Az arany mindenkinek mást jelent. Egyesek régi idők fizetőeszközének és napjaink valódi pénzének, mások befektetésnek, míg sokan biztosítéknak, kockázatok elleni védelemnek tekintik. A jegybank szemüvegén keresztül pedig stratégiai, stabilizáló eszköz....

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.