Betöltés
loading

Bankbetét körkép: ezek most a legmagasabb kamatok!

A bankbetétek manapság nem tartoznak a legelterjedtebb befektetési formák közé. Ebben a cikkben utánajártunk, hogy melyek most a piacon elérhető legjobb ajánlatok, és hogy tud-e infláció feletti hozamot elérni az, aki bankbetétbe fektet a jelenlegi környezetben.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Mit jelent a bankbetét fogalma?

A bankbetét egy olyan pénzösszeg, melyet meghatározott (vagy előre nem rögzített) időszakra helyezünk el a bankban azzal a céllal, hogy kamatot kapjunk rá, tehát az időszak végén az elhelyezett összegnél nagyobb összeget vehessünk ki a bankból. A bankbetéteknek számos különböző típusa létezik: vannak forint alapú és deviza alapú betétek, egy összegű vagy rendszeres megtakarításra szolgáló betétek, továbbá a lekötés futamideje is fontos tényező lehet. Ebben a cikkben kizárólag a forint alapú, egy összegben lekötött betétekkel foglalkozunk.

Mi alapján érdemes összehasonlítani a bankbetéteket?

Bankbetétet mindegyik bank kínál, és az egyes ajánlatok összehasonlítása nem mindig egyszerű. Ennek oka, hogy a kamatszámítás módjai között jelentős eltérések lehetnek. A könnyebb döntéshozatalban segíthet az Egységesített Betéti-kamatláb Mutató (röviden: EBKM), amelyet minden bankbetét mellett kötelező feltüntetni. Ez éves szinten, százalékban fejezi ki a betétek tényleges nettó hozamát. Fontos azonban, hogy az EBKM nem tartalmazza a pénz elhelyezésének és felvételének esetleges költségeit.

Melyek most a legjobb bankbetét-ajánlatok?

A legtöbb pénzintézet az alacsony kamatkörnyezethez hűen jelenleg 0,01%-os kamatot kínál a betétesei számára. Ennek ellenére némelyik banknál találkozhatunk akár sokkal magasabb EBKM-értékekkel is. A pillanatnyilag elérhető legjobb ajánlatokat az alábbi táblázat tartalmazza, 6 és 12 hónapos lekötés esetén. (A bankbetét idő előtti feltörése a táblázatban szereplő kamatok részleges vagy teljes elvesztésével járhat!)

A jelenlegi legjobb banki ajánlatok 1 millió forintos lekötött betétre.

Láthatjuk, hogy a Gránit Bank az egyetlen szereplő, ahol évi 1%-nál magasabb kamatokat érhetnek el a befektetők – az első négy helyezést ez a bank viszi el. A többi betét 0,15-0,50%-os éves EBKM-et kínál, amelyek a piac többi ajánlatánál még mindig jelentősen magasabbnak számítanak.

Mennyire kielégítőek ezek a hozamok?

A bankbetétek nagy előnye, hogy biztonságot nyújtanak az ügyfelek számára, de az elérhető hozam legalább ennyire fontos szempont. Reális elvárás a befektetők részéről az, hogy szeretnének minimum az inflációval megegyező hozamra szert tenni: ennek hiányában a pénzük veszítene a reálértékéből. Az alábbi ábra azt mutatja, hogy mennyire versenyképesek a bankbetétek, ha az inflációt vesszük összehasonlítási alapul.

Az 1 éves futamidejű lekötött betétek EBKM-e

Jól látszik, hogy még a legjobb bankbetét kamata sem éri el a 2019. évi inflációt: a 3%-os EBKM elmarad a 3,4%-os árnövekedéstől. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bankbetéteket választó befektetőknek jelenleg mindenképpen reálveszteségük keletkezik. Ráadásul a kapott kamat adóköteles (15%-os levonás sújtja az így elért „nyereséget”), és további költségek is felmerülhetnek, például a kötelező kártyahasználat feltétele miatt. Mindezek alapján érthető, hogy a bankbetétek mostanság miért nem tartoznak a legnépszerűbb befektetési formák közé.

Hogyan lehet mégis nyerni a bankokon?

Ha a bankbetétek nem is a legjobb befektetés, mégis van lehetőség arra, hogy egy átlagos ügyfél jelentős összegeket nyerhessen a bankok szolgáltatásain. Ennek egyik legjobb módja az, ha a régóta meglévő bankszámláját lecseréli egy kedvezőbb díjszabású csomagra. Mivel a legtöbben hosszú éveken keresztül ugyanazt a bankszámlát használják, könnyedén találhatnak maguknak jóval olcsóbbat, sőt akár teljesen ingyenest is!

Ha valaki eddig havi 2 000 forintot fizetett bankszámlával kapcsolatos költségekre, akkor évente 24 000 forintot költött el fölöslegesen. Ez az összeg egyenértékű a második legjobb bankbetét éves kamatával, 1 millió forintos tőke esetén! Egy ingyenes bankszámlára való váltással kezdőtőke nélkül is szert tehetünk ugyanekkora pénzügyi előnyre. Érdemes tehát megtalálni a legjobb alternatívát, amiben segítséget nyújthat a Bankmonitor bankszámla-kalkulátora.

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Megéri 75 000 forint adót fizetnem, ha katás vagyok?

A katások tudni szokták, hogy rendkívül alacsony állami nyugdíjra számíthatnak, ezért más jövedelemforrást kell találniuk idősebb korukra. Gyakori kérdés, hogy megéri-e az emelt összegű (75 000 forintos) adót fizetniük, az...

2021-ben is lesz ingyenes bankszámla!

Egy bankszámla éves költsége akár több tízezer forint is lehet, de szerencsére már léteznek ennél lényegesen olcsóbb, vagy akár teljesen ingyenes csomagok is. A CIB ECO számla például - kizárólag...

Töretlen a bizalom az önkéntes nyugdíjpénztárakban!

Az önkéntes nyugdíjpénztár egy népszerű megtakarítási forma a nyugdíjas évekre tudatosan készülők között. 2020-ban a koronavírus-válság ellenére tovább emelkedett a pénztári tagok létszáma, valamint az egy főre jutó megtakarítás is...

Blogajánló
  • alapblog Joe Biden „német kiadásban”: Armin Laschet

    A meghatározó német kormánypárt új elnöke amolyan személyi garanciája annak, hogy folytatódjék a Merkel-korszak. Németország – földrajzi, geopolitikai, politikai, világgazdasági és pénzügyi értelemben egyaránt– maga...

  • KonyhaKontrolling Lesz még Föld a gyerekeinknek?

    Sokszor találkozom azzal az állásponttal, hogy elértük a föld teljesítőképességének határát, innentől kezdve csak rosszabb, sötétebb és szomorúbb jövő vár ránk. Mégis, amikor körbenézek, azt látom, hogy pár kivételtől eltekintve a világ egyre jobb hely. Jogos az ún. klímaszorongás, vagy nincs mitől félni? Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj le egy bejegyzésről Tovább olvasom "Lesz még Föld a gyerekeinknek?" →