Betöltés

Bankkártyát csak 500 Ft-tól tudunk elfogadni

szerző: Bankmonitor.hu
2015-07-03

Idehaza hódít a bankkártyás vásárlás, főként annak érintés nélküli változata. Azonban míg vásárlói oldalon ekkora a plasztik sikere, addig elfogadói oldalon megoszlanak a vélemények. Így egyre több hazai kereskedőnél tapasztalható az utóbbi időben, hogy bizonyos összegű költés alatt (pl.: 500-1.000 Ft) nem lehet bankkártyával fizetni. A dolog akkor válik csak igazán bosszantóvá, amikor az elfogadóhelyen telepített terminál egyébként még az érintés nélküli fizetésre is alkalmas. Mégis mi állhat az ilyen típusú korlátozások hátterében? A kérdés tisztázása érdekében a Bankmonitor a hazai nagybankokat kérdezte.

Ezen cikk megjelenésének időpontjában legjobb ajánlatot képviselő bankszámla termék ma már nem elérhető. Az aktuális legjobb ajánlatunkat a Bankmonitoron itt érheted el: IGAZI 0 Ft-os bankszámla tranzakciós díj mentesen. Ha pedig szeretnéd látni az összes bankszámlát, kattints ide!

Egyre többször használjuk a bankkártyánkat vásárlásra, ehhez kétség nem fér. Ezt pedig egyre több kereskedő ismeri fel, így folyamatosan bővül idehaza a bankkártya-elfogadó hálózat. Bár az előző évek fejlődési üteméhez képest a tavalyi évben lassult a hálózat növekedése, az infrastruktúra modernizálása továbbra is töretlen volt. Ennek eredményeként jelentősen emelkedett az érintőkártyás fizetést lehetővé tevő terminálok száma, így idén március végére már az elfogadóhelyeken működő POS terminálok több mint fele alkalmas volt az érintés nélküli fizetésre. A számos kedvező tendencia ellenére mégis akad némi rendellenesség a hazai kártyaelfogadói gyakorlatban…

Anomália a hazai bankkártya-elfogadásban

Az érintőkártyás technológia az egyszerű és gyors fizetési folyamatnak köszönhetően kézenfekvő megoldást kínál a kisebb értékű vásárlások kiegyenlítésére. Mégis egyre több hazai kereskedőnél tapasztalható az utóbbi időben, hogy bizonyos összegű költés alatt (pl.: 500-1.000 Ft) nem lehet bankkártyával fizetni. Természetesen nem hagyhatjuk szó nélkül a jelenséget, ezért közvetlenül a bankokhoz fordultunk, hogy kiderítsük, mi állhat a dolog hátterében.

Elsőként arra a kérdésre kerestük a választ, hogy a korlátozás oka banki oldalon keresendő, vagy arról van szó, hogy a kereskedőnek az adott értékhatár alatt egyszerűen már nem éri meg, ha a vevő bankkártyával fizet?

A bankok egybehangzó válasza, hogy semmilyen szinten sem korlátozzák a bankkártya-elfogadást. A kereskedő ilyen esetekben önkényesen dönt úgy, hogy bizonyos összeghatárhoz köti a kártyás fizetés lehetőségét.

Bár konkrétan csak az OTP Bank, valamint a Budapest Bank tért ki rá, hogy díjszabása lineáris, kizárólag a vásárlás értékére vetített százalékos kereskedői jutalékot számítja fel a bank, közvetve a többi megkérdezett is erről számolt be. Nincsenek minimális tranzakciós díjak, és nincsenek olyan addicionális költségek, amelyek egy-egy kisebb összegű tranzakció esetében az elfogadó oldalán jelentkeznének. Összességében tehát semmi sem indokolná, hogy az alacsony összegű vásárlások esetén a kereskedők megtagadják a kártyás fizetés lehetőségét.

Ugyan egyik bank sem tett említést arról, hogy költség struktúrája a fentiektől eltérő lenne, mégis többen is úgy vélik, hogy az ilyen esetek hátterében az állhat, hogy az elfogadóhely szolgáltatója tranzakciónként fix, vagy minimum díjat alkalmazhat. Így kis összegű fizetésnél valószínűleg már nem éri meg a kereskedőnek a bankkártya elfogadása.

Több bank is üzletszabályzatára hivatkozott, miszerint a kereskedő a bankkártyás fizetést nem kötheti minimum vagy maximum összeghez, a kártyás fizetést a vásárlás értékétől függetlenül köteles elfogadni. Szintén üzletszabályzatban rögzített például az is, hogy a kereskedő a kártyás fizetésért díjat, költséget vagy egyéb fizetési kötelezettséget nem számíthat fel. Arról nem is beszélve, hogy a kártyabirokosok diszkriminációja a készpénzzel fizetőkkel szemben a kártyatársasági szabályok szerint is tilos.

Következő kérdésünk arra irányult, hogy jár-e bármilyen szankcióval, ha az ilyen típusú korlátozás ténye a bank tudomására jut, egyáltalán gyakorolhat-e ilyen magatartást a kártyaelfogadó?

A válasz a kérdés második felére az eddig leírtak alapján már mindenkinek egyértelmű: nem gyakorolhat ilyen magatartást a kereskedő.

A bankok egybehangzó válasza, hogy amennyiben ez a tudomásukra jut, akkor elsőként megpróbálják tisztázni az okokat az elfogadóhellyel. Az OTP Bank tapasztalatai alapján sok esetben hiányos információk, vélt költségek miatt korlátozzák a kereskedők az elfogadást. Amennyiben szükséges, úgy felszólítják az elfogadó helyet a szerződésszegő magatartás megszüntetésére, illetve végső esetben a bank élhet akár a szerződés felmondásának lehetőségével is.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy van-e bármi különbség a hagyományos és az érintés nélküli fizetés árazásában? Továbbá, hogy várható-e esetleg, hogy a jövőben kedvezőbb legyen az érintés nélküli fizetés jutaléka, ezzel is ösztönözve a kereskedőt, hogy ne alkalmazzon korlátozásokat?

Mint megtudtuk az árazásban nincs különbség. A kereskedőnek a gyorsabb fizetés, és adott esetben az alacsonyabb kommunikációs költség (offline tranzakciók esetén nincs kommunikáció a bankkal, ami POS beállítás kérdése) jelenthet előnyt.

A jövőbeni kilátásokat illetően az OTP Bank megítélése szerint az oktatás, tájékoztatás mellett az öntudatos vásárlói fellépés, a tudatos kártyahasználat segíthet az ilyen esetek csökkentésében, megszüntetésében. A CIB Banknál pedig folyamatosan vizsgálják ügyfeleik igényeit, és ezt figyelembe véve döntenek a szolgáltatás feltételeinek módosításáról. A többi banktól kapott válasz alapján egyelőre sajnos úgy tűnik, hogy nem ebből az irányból lesznek a kereskedők ösztönözve.

Ahogy látjuk a kereskedőknél tapasztalt korlátozások nem a kártyaelfogadásnál alkalmazott banki árképzésére vezethetőek vissza. Legalábbis nincsenek fix, illetve minimum díjak, amelyek indokolnák, hogy bizonyos értékhatár alatt visszautasítsa a kereskedő a bankkártyás fizetést. Ez viszont egyáltalán nem jelenti azt, hogy a két fizetési mód költségeinek összehasonlításakor a kereskedő nem juthat arra a következtetésre, hogy márpedig 500 Ft alatt nem éri meg neki, ha vevője bankkártyával fizet.

Aktív bankkártya-használóként egyet azért megsúghatunk: Két kereskedelmi egység között sokszor csak az alapján döntünk, hogy melyiknél lehet bankkártyával fizetni. Az pedig roppant kellemetlen emlékeket társít az elfogadóhelyhez, ha készpénz híján egy ilyen gyakorlat miatt vissza kell tennünk a megvásárolni kívánt terméket.

Nincs még esetleg bankkártyád? Vagy szívesen lecserélnéd a meglévőt? Bankszámla kalkulátorunk segítségével megnézheted, hogy melyik számlacsomaghoz, melyik bankkártya a legmegfelelőbb!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

5 Hozzászólás

 1. Header

  A bankkártyás fizetés a cégnek kb. 3×-sába kerül, mintha készpénzt fogadna el.

  A bankkártyás jutalék valahol 0,5-1% körül van, a kp feldolgozás pedig 0,2-0,4% körül.
  Ez lehet az egyik ok.
  Egyébként vidéki bolthálózattal rendelkező cégünknél a bankkártyás fizetések aránya nem éri el a 10%-ot sem.

 2. gránát

  A környékünkön szinte minden kisebb boltban van korlátozás, van ahol 2000Ft felett engednek csak csak kártyával fizetni. Sőt, kártyával már nem is merek, mert olyan érzésem lesz,mintha megkárosítanám a boltot:) többször volt, hogy szinte lehordtak, amikor 500Ft alatt akartam így venni valamit, mert hogy nekik ebből semmi hasznuk sincs.

 3. attila1967

  Németországban van olyan üzletlánc (EDEKA), melynek üzleteiben 10 Euró alatti összeg esetében csak készpénzzel lehet fizetni. A kártyák közül is csak a MAESTRO-t fogadják el, MASTERCARD-ot vagy VISA-t nem.,Németországban több üzletlánc pl. az EDEKA üzleteiben 10 Euró alatti összeg esetében csak készpénzzel lehet fizetni. A kártyák közül is csak a MAESTRO-t fogadják el, MASTERCARD-ot vagy VISA-t nem.

 4. attila1967

  Bocsánat, véletlenül nem töröltem a szöveget, amin változtattam.

 5. Agnes

  A másik oldal az, hogy Norvégiában és Izlandon az üzletek döntő többségénél nem is fogadnak el mást, mint bankkártyát, nem lehet készpénzzel fizetni.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan használd a hitelkártyádat?

2019. 02. 19.

A fejlett Nyugaton, mind Amerikában, mind Nyugat-Európában elterjedt a hitelkártyák használata. Vajon valaha idehaza is utolérjük őket ebben? Mégis mire lehet jó, ha lesz hitelkártyád? Kinek lehet érdemes használnia? Mik...

Céges megbeszélés laptoppal

Mitől ingyenes egy bankszámla?

2019. 02. 15.

A bankszámlák Magyarországon számos költségelemet tartalmazhatnak. Néha nem is olyan könnyű eligazodni az információk tengerében, ezért most bemutatjuk, milyen költségeket spórolhatsz meg, ha egy ingyenes folyószámla mellett teszed le a...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.