loading

Bankszámla: egyáltalán nem mindegy hogyan adod meg a megbízásaidat

Nem mindegy milyen módon adjuk meg banki megbízásainkat – személyesen, telefonbankon, netbankon keresztül, vagy épp mobilalkalmazást használva – a díjak ugyanis jelentős mértékben eltérhetnek. Sőt az eltérő szokások miatt nem biztos, hogy ugyanaz lesz mindenkinek a legolcsóbb bankszámla.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Ma már sok embernek van bankszámlája, egyáltalán nem mindegy hogyan használjuk azt: a számunkra legkedvezőbb számla felkutatásával rengeteg időt és pénzt spórolhatunk meg. Néha azonban a saját számlán felülvizsgálata mellett érdemes a saját szokásainkat is átgondolni. Akár kis változtatásokkal is rengeteget spórolhatunk.

Hogyan adjuk meg az átutalási megbízásokat?

Egyáltalán nem mindegy például milyen módon adjuk meg az átutalási megbízásokat: telefonbankon, netbankon keresztül, vagy épp személyesen a bankfiókban. Példaként vegyük azt, hogy havonta 4 átutalást szeretnénk indítani összesen 40 ezer forint értékben. A különböző számlák és megbízási módok között bizony akár 30 ezer forint is lehet évente a különbség. (Még akkor is, ha a legolcsóbb bankszámlák között keresgélünk.)

A bankszámlák éves költségének alakulása különböző megbízási módok esetében

Természetesen nem csak az átutalási megbízások díja lényeges, a teljes számlaköltséget érdemes összehasonlítani. Az pedig magába foglalja az alapdíjakat, a bankkártya kibocsátási és tagsági díjat is.

Az már elsőre szembetűnő, hogy azonos megbízási módot választva is jelentősek lehetnek a különbségek: az 5 legolcsóbb bankszámla ajánlat éves díja között 2 ezer – 15 ezer forint is lehet a különbség. Vagyis egyáltalán nem mindegy melyik bankot választjuk.

De legalább ugyanilyen lényeges az is, hogy milyen módon adjuk meg a megbízást. Ha telefonbankon keresztül, vagy személyesen adjuk meg a megbízást, akkor a legolcsóbb bankszámlák éves költsége meghaladja a 15 ezer forintot. Ha netbankon, vagy mobilalkalmazáson keresztül intéznénk a banki ügyetek, akkor találhatunk két évig teljesen ingyenes számlát is.

Ha a gyorsaság számít, akkor is érdemes az elektronikus csatornát választani

Természetesen nem minden esetben a költség lesz a legfontosabb szempont. Ugyanakkor a kényelmi szempontokat alapján is az elektronikus csatornák – netbank, mobilalkalmazás – a nyerők. Ez érthető, hiszen otthonról, kényelmesen el lehet intézni az egyes átutalásokat. Nem szükséges sorban állni a bankfiókban.

Előfordulhat, hogy gyorsaság a legfontosabb: elfelejtettünk valamit időben elutalni és már csak pár napunk, óránk van a határidőig. Ebben az esetben is a netbank a legjobb választás: az azonnal fizetési rendszer bevezetésével a legtöbb elektronikus csatornán keresztül megadott átutalás néhány másodpercen belül megérkezik a kedvezményezett bankszámlájára.

Ha nem ismerjük ki magunkat a technikai eszközökön, nyugodtabbak vagyunk, ha személyesen segít valaki az átutalási megbízás megadása során, akkor természetesen a személyes bankfióki ügyintézés maradhat továbbra is az ideális, de tisztában kell lennünk ennek költségvonzatával is.

Bankmonitor tipp: Érdemes időközönként felülvizsgálni, hogy a  jelenlegi bankszámlánk a legolcsóbb számunkra. Ezt a feladatot a Bankmonitor bankszámla összehasonlító kalkulátorával könnyen meg lehet tenni, csupán bankolási szokásunk szükséges megadni. A Bankmonitor szakértői szerint érdemes azonban még azt is megvizsgálni, hogy szokásaink minimális változtatásával – más módon adjuk meg a megbízást, kevesebb készpénzt veszünk fel – mennyit spórolhatnánk.

Kapcsolódó tartalmak
Te tudod, mennyit fizetsz egy utalásért a bankodnak?

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mennyibe kerül pénzt utalni a bankszámlájukról. Pedig 100 ezer forint elutalása bankfiókban akár 1500 Ft-ba is kerülhet, ha ebből havonta csak egy van, az már...

Blogajánló
  • alapblog Majd a robotok megmentik a nyugdíjasokat!

    Archívumunkból (2017): Igaz, előbb elveszik a munkájukat A társadalom elöregedése napjaink egyik legaggasztóbb kérdése. Mi lesz a nyugdíjjal? Mi lesz a nyugdíjasokkal? Egyelőre a fiókomba...

  • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

    Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

  • Haszon.hu A Bankszövetség szerint gyorsabb és olcsóbb lesz az ingatlanhitelezés

    Hamarosan számos új jelzáloghitel-kihelyezéshez is alkalmazzák majd a bankok a statisztikai alapú értékbecslés módszerét - közölte a Magyar Bankszövetség. A szervezet felidézte, hogy az érintetteknek sok könnyebbséget hozó csomag egyik elemeként a Pénzügyminisztérium a Magyar Bankszövetséggel egyeztetve februárban kibővítette az egyszerűsített, statisztikai alapú ingatlan értékbecslés lehetőségét, és módosította annak szabályrendszerét. Ennek alapján a hitelfedezetek rendszeres felülvizsgálata során, ahol a jogszabály...