Bankszámlák a diákévekre – Ezekkel jársz a legjobban!

szerző: Bankmonitor.hu
2014. 08. 28.

Már a diákévek alatt is jelentősen megkönnyíti az életünk, ha rendelkezünk bankszámlával és bankkártyával. Főként, hogy mára a felsőoktatási intézmények bankszámlára utalják az ösztöndíjat. Így a bankszámlához kapcsolódó bankkártya, net-, vagy mobilbank segítségével kényelmesen, készpénz használata nélkül intézhetjük napi pénzügyeinket.

De mégis hogyan válasszunk bankszámlát? Milyen szempontokat vegyünk figyelembe? Mire érdemes figyelni, hogy a költségek ne szökjenek az egekbe? Gyakorlati jó tanácsok és a legjobb számlacsomagok egy helyen!

Ennyi idősen (18-24 év) abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy kedvünkre válogathatunk a bankok diákoknak kínált számlacsomagjai között (ilyet a 14 nagybank közül 7 kínál ügyfeleinek), vagy éppen dönthetünk bármelyik normál, lakossági számlacsomag mellett is.

Ez utóbbiak esetében a kedvezmények köre jellemzően igen széles, viszont ezekért általában olyan feltételeket támasztanak a bankok, amelyeknek a diákévek alatt nem valószínű, hogy eleget tudunk tenni (pl.: magasabb jövedelmet szükséges a számlára érkeztetni, vagy nagyobb összegű és számosságú tranzakciók szükségesek). Persze a diákszámláknál is előfordulhatnak feltételek (pl.: meghatározott összegű átutalás érkezzen a számlára), de ezek természetesen úgy kerültek kialakításra, hogy a korosztályra jellemző bankhasználati szokások mellett könnyen teljesíthetőek legyenek. Érthető is, hiszen a diákévek alatt nem jellemző, hogy komoly bankkapcsolattal rendelkeznénk. Leginkább ösztöndíj és/vagy a szülőktől kapott zsebpénz érkezik a számlánkra, amit általában a bankkártyával el is költünk, vagy éppen készpénzben felveszünk. Néha történik egy-két utalás, de ezzel nagyjából ki is merül a számlahasználat. Nos, ilyen szokások mellett az alábbi számlacsomagok közül érdemes szemezgetni.

tabla_20140828

A kifejezetten
diákoknak kínált számlacsomagok legnagyobb előnye, hogy különösebb erőfeszítés nélkül
számos banki szolgáltatást díjmentesen, vagy kedvezményesen vehetünk igénybe. Több banknál nem kell fizetnünk a számlavezetésért, többnyire a bankkártya is ingyenes (legalább az első évben). A legtöbb bankkártya alkalmas az érintés nélküli fizetésre (PayPass), sőt akár az interneten is vásárolhatunk a segítségével. A díjmentes netbanknak és mobilbanknak köszönhetően otthonról, vagy akár útközben is tudunk átutalásokat indítani, a számlamozgásokról pedig akár SMS-ek útján is lehet tájékozódni.

Ahogy a táblázatban látjuk
diák- és diákszámla között is jelentős különbségek lehetnek a költségek tekintetében. Míg a legolcsóbb diákoknak kínált bankszámla havi fenntartási költsége 294 Ft, addig a legdrágább esetben 786 Ft-ot kell fizetnünk havonta. Tehát a fenti példánál maradva közel 6.000 Ft-ot dobunk ki évente az ablakon egy rossz választás eredményeként. Sőt, azzal az érdekes helyzettel találkozunk, hogy a diákszámlákhoz kapcsolódó számos díjmentes és kedvezményes szolgáltatás ellenére esetünkben még jobban is járunk, ha egy normál számla mellett döntünk. Persze azt is látnunk kell, hogy komoly ára lehet, ha rosszul választunk. 

Amit feltétlenül tartsunk szem előtt ahhoz, hogy megtaláljuk az ideális számlacsomagot:
Mindig saját szokásaiknak és igényeiknek megfelelően válasszunk! Ehhez mindössze annyit szükséges tennünk, hogy alaposan átgondoljuk, mire is fogjuk a számlát használni, milyen szolgáltatásokat szeretnénk majd igénybe venni. Amint ezeket tisztáztuk magunkban könnyen megtaláljuk a legmegfelelőbbet a bankok kínálatában!

Ezek után nincs is más teendő, mint felkutatni a legjobb számlacsomagot!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz


Persze néhány hasznos tudnivalóval érdemes még felvértezni magunkat!

 • Ne kérjünk a számláról postai értesítőt (kivonatot), mert általában díja van, a net-, valamint mobilbankon pedig bármikor díjmentesen tudjuk ellenőrizni a számlán történt mozgásokat!
 • Net-, vagy mobilbankon utaljunk, mert így ússzuk meg a legolcsóbban! 
 • Kártyával vásároljunk, ne készpénzzel és csínján bánjunk a készpénzfelvételekkel! Ügyeljünk, mert a díjmentes felvételek száma véges!
 • Ne feledjük, hogy saját bankunk ATM-je jellemzően olcsóbb, mint az idegen (persze ennek csak a jogszabályi díjmentes készpénzfelvételi lehetőség(ek) kihasználását követően van jelentősége)!
 • Ha nem muszáj, ne igényeljünk dombornyomott kártyát, mert általában drágább, mint elektronikus testvére.
 • Ne igényeljünk olyan szolgáltatást, amire nincs is szükségünk (pl.: utasbiztosítás a kártyához, ha nem is készülünk a közeljövőben külföldre)! 
 • Ha valamit vállalunk, azt teljesítsük is! Tehát, ha egy olyan bankszámlát választunk, ami feltétel(ek)hez köti a kedvezményeket, akkor figyeljünk oda, hogy a feltételek maradéktalanul teljesüljenek, ellenkező esetben sokkal többe fog kerülni a  bankolás, mint azt gondoltuk volna.
 • Alkalmazkodjunk a számlához nyújtott kedvezményekhez! Például, ha havonta kétszer utalhatunk díjmentesen a net-, vagy mobilbank segítségével, akkor a keret kimerítését követően a többi utalást lehetőség szerint ütemezzük a következő hónapra.

Azt pedig egy pillanatra se felejtsük, hogy a banki szerződések nem egy életre köttetnek! Ha nem vagyunk elégedettek a szolgáltatásokkal, akkor mi sem egyszerűbb, mint bankot váltani!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Így készülj fel a diákévekre!

2017. 08. 18.

Lassan, de biztosan vége lesz a nyárnak, és kezdődnek a szorgos hétköznapok. Sokak számára ezek az utolsó igazán szabad napok. Szeptemberben elkezdődik a főiskolai vagy egyetemi lét és minden, ami...

Lakástakarék: Milyen számlával igazolhatod a lakáscélt?

2016. 09. 25.

Amennyiben valaki a 30%-os állami támogatásból építkezne, fürdőszobát újítana fel, netán egy szaunával lepné meg magát, a megfelelő összegről a megfelelő számlákat kell hozzá bemutatnia a lakástakaréknak. Kinek a nevére,...

Így válhat rémálommá az álom bankszámla

2016. 08. 05.

Napjainkban az egyik legkedveltebb lakossági számlacsomag az Erste Privilégium „L” bankszámla. Teljesen érthető a számlacsomag iránti fokozott érdeklődés, hiszen ha a bank által elvárt 150 ezer Ft a bankszámlára érkezik,...

Diákmunka? Ezekkel a bankszámlákkal jársz a legjobban…

2016. 06. 27.

Diákmunka vállaláskor majdhogynem elkerülhetetlen a bankszámlanyitás. Ha nem szeretnél elcsúszni már rögtön az első banánhéjon, akkor nem tudod le a dolgot annyival, hogy besétálsz az első útba eső bankfiókba. Míg...

Blogajánló

 • alapblog

  Tények – különkiadás

  – Kínai tőzsde kétéves minimumon: – A BUX index 4 nagy komponense közül kettő egyértelmű hosszú távú eső trendben (Mtelekom, Richter), kettő gyanúsan tapad az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.