BAR listás vagyok, de csak az ingatlanomat adom

szerző: Bankmonitor.hu
2014. 08. 31.

Sokszor előfordul, hogy lakásvásárlásnál nincs elegendő önerőnk. Jó megoldás lehet, ha a szülők/nagyszülők felajánlják a saját ingatlanjukat kiegészítő fedezetként. De vajon tudják-e, hogy velük szemben is vannak banki elvárások?

Több lehetőségünk is van a helyzet megoldására

 1. Várunk és gyűjtögetünk szorgalmasan.
  Ez általában a legutolsó, amit szeretnénk. Lakásokat nézegetünk, gondolatban már be is rendeztük és ott ébredünk reggelente.
 2. Családi segítséget veszünk igénybe.
  Nem mindenkit tudnak támogatni kisebb-nagyobb összeggel a szülők. Tehát tovább kell gondolkodnunk!
 3. Ugyan pénzzel nem tudnak segíteni a szülők, van viszont ingatlanjuk.
  Ez az a megoldás, ami azonnali segítséget nyújthat abban az esetben, ha nincs elegendő önerőnk. A szülőket anyagilag nem terheljük meg, mégis tudnak nekünk segíteni.

Nem elegendő azonban, ha a szülők csak az ingatlanjukat ajánlják fel a hitel mögé fedezetként. Nem is gondolnánk, hogy rájuk nézve is vannak bizonyos elvárások, amiknek meg kell felelni.

Nézzük meg picit közelebbről milyen feltételeket kell teljesíteni a fedezet tulajdonosainak!

Minden személy, aki a fedezetül felajánlott ingatlannak tulajdonosa bevonásra kerül a hitelügyletbe. Ha a kölcsönügyletben szereplő személy a fedezetül szolgáló ingatlannak tulajdonosa, vagy tulajdoni várományosa (azaz az ő nevére kerül majd az ingatlan), ám jövedelmével nem felel a jelzáloghitel visszafizetéséért, akkor csak zálogkötelezettként fog részt venni az adott ügyletben. Ez azt jelenti, hogy mind a kölcsönszerződés, mind a közjegyzői okirat aláírásakor jelen kell lennie neki is.

Zálogkötelezettek esetén is fontos a KHR lista kérdése. Azonban van olyan bank, amely a zálogkötelezett KHR státuszát egyáltalán nem vizsgálja, illetve létezik olyan pénzintézet is, amely a zálogkötelezett adatait ellenőrzi ugyan a KHR rendszerben, ám akkor sem utasítja vissza a hitelkérelmet, ha az illető passzív státuszban szerepel a listán.

Vannak esetek, amikor különbséget tesznek a zálogkötelezettek között attól függően, hogy a hitel célja lakásvásárlás, vagy szabadfelhasználás. Vásárlás esetén ugyanis a fedezet tulajdonosát az adott bank adóstársként is bevonja (ebben az esetben pedig kötelezően lekérik az adatait a KHR-ből), szabadfelhasználás esetén ezt nem teszik meg.

A lényeg azonban, hogy mielőtt a szülőket teljesen belelkesítjük, és ők igent mondanak, érdeklődjük meg, hogy szerepelhetnek-e esetleg a KHR-ben!

Persze arról se feledkezzünk meg, hogy dupla fedezet ide, vagy oda, adósként a jövedelemvizsgálatot nem kerülhetjük el.

Kalkulátorunk segítségével megtudhatod, hogy mekkora hitelt tudsz felvenni.

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor


Ismétlés képpen

Hogyan kerülhetünk fel a KHR-be?


1., Hitelmulasztás


Azaz, ha valamely banktól felvett hitelünket nem törlesztjük megfelelően, és 90 napon keresztül folyamatosan legalább a minimálbér összegét elérő tartozásunk van. A hitel összes, adóssal azonos jogú szereplője (kezes, adóstárs) szintén felkerülhet a KHR-be a zálogkötelezett kivételével, mivel ő csak a felajánlott fedezetével (pl. ingatlan) felel a tartozásért.

Aktív KHR listásoknak egyik pénzintézet sem nyújt hitelt. Addig maradunk aktív státuszúak, ameddig:

 • a teljes tartozást ki nem fizettük, vagy 
 • a pénzintézet érvényesíti követelését a fedezeten (elárverezés), 
 • a szerződés átütemezése megtörténik (pl. futamidő hosszabbítása, törlesztés módjának megváltoztatása).

Ekkor passzív státuszba kerülünk, amely 1 évig tart és ennek leteltével törölnek a negatív adóslistáról. Ezen időszak után ismét makulátlanul hitelképesek lehetünk. 

A behajthatatlan tartozások (melyeket például a bank már leírt) továbbra is 5 évig maradnak a rendszerben!

2., Bankkártyával (vagy hitelkártyával) való visszaélés

 • Jogosulatlan adathasználat: amikor a kártyát nem a tulajdonosa vagy jogosultja használja, vagyis lopott vagy talált kártyát használ.
 • Kártyahasználat miatti jogerős ítélet: ha a kártya felhasználójával kapcsolatban jogerős bírósági határozat van, miszerint a bankkártyával bűncselekményt követett el.

3., Valótlan adatok közlése

Ha bármely pénzügyi termék (bankszámla, hitel, stb.) szerződéskötésénél valótlan adatokat közöltünk, hamis vagy hamisított okiratot (pl. bankszámlakivonat) használtunk fel. Ebben az esetben sincs aktív vagy passzív státusz. Az adatokat 5 évig tartják nyilván a KHR-ben, ennek leteltéig nincs mód arra, hogy a KHR-ről való lekerülést meg lehessen gyorsítani, de 5 év után a felkerülésre vonatkozó adatok visszavonhatatlanul törlődnek a rendszerből.

Ezekben az esetekben nincs aktív vagy passzív státusz. Az elkövető felkerül a KHR listára és ennek ténye, illetve a felkerülés körülményei a KHR-ben 5 évig nyilván vannak tartva. Ennek leteltéig nincs mód arra, hogy a KHR-ről való lekerülést meg lehessen gyorsítani, de 5 év után a felkerülésre vonatkozó adatok visszavonhatatlanul törlődnek a rendszerből.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan hat rád az MNB hitelpiaci szigorítása?

2018. 06. 19.

Októbertől változik a lakáshitelezés szabálya Magyarországon. Az MNB tegnapi bejelentése értelmében az igazolt jövedelem csak kisebb mértékben terhelhető majd meg hiteltörlesztéssel. Mit jelent mindez az átlagos hitelfelvevő számára? Mennyivel csökken...

Elszálltak a hozamok, mi lesz a hitelemmel?

Joggal vetődik fel a lakáshitelesekben a kérdés, és mivel sok tévhit kering a témáról, gyorsan összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a hozamemelkedés hatásairól. A legfőbb megállapítás, hogy aki fix kamatú hitelt...

Kevesebb lakáshitelt vehetsz fel októbertől

2018. 06. 18.

Az MNB átalakítja a lakáshitelezési szabályokat, melynek egyenes következménye, hogy októbertől kevesebb hitelt vehet fel a magyar lakosság. Ez alól csak egy kivétel lesz: ha legalább 10 éves kamatrögzítést választasz,...

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Blogajánló

 • alapblog

  Tények – különkiadás

  – Kínai tőzsde kétéves minimumon: – A BUX index 4 nagy komponense közül kettő egyértelmű hosszú távú eső trendben (Mtelekom, Richter), kettő gyanúsan tapad az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.