Betöltés

Bazi nagy bankszámla mustra

szerző: Nagy Ildikó
2018-08-09

Átlagosan havi 300 forintba kerül ma egy bankszámla az első évben bankkártyával, és pár átutalással, amely a második évtől 600 forint körül alakul. Létezik 0 forintos ajánlat, és olyan is, amelynek második évtől ötszörösére emelkednek a költségei!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Átlagos számlahasználat mellett, azaz havi 150 ezres számlára érkező bér, 2-2 netbanki utalás és csoportos beszedés, valamint gyakori bankkártyás vásárlás mellett vizsgáltuk meg az aktuálisan elérhető bankszámla ajánlatokat. Összehasonlításunkban azt is részletezzük, hogy a havi összes költségen belül mely tranzakciókra, szolgáltatásokra kell költeni a számlahasználat során, és ez hogyan alakul a számlanyitástól számított első, illetve az azt követő évben.

Szó szerint nullás bankszámla ajánlat az első évben csak egy banknál van – ilyen számlahasználat mellett – egy Bankmonitor akciónak köszönhetően. A CIB ECO bankszámla esetén egyedi kondíciókat lehet élvezni egy évig, amely csak a Bankmonitoron keresztül megvalósult számlanyitás esetén érhető el.

Alább lesz látható, hogy a tízes listában 3 kivételtől eltekintve minden esetben drágább a második évtől a bankolás, amely az első éves bankkártya díj akcióknak tudható be (díja az Egyéb oszlopban jelenik meg). Két esetben, az MKB Bank Digit@ll és a MagNet Bank Diamond számlacsomagja esetén változatlan a második éves költség, míg a Raiffeisen csomagja azért lesz olcsóbb, mert az első évben a bankkártya díja mellet még kibocsátási díjat is felszámol a bank.

A kártyahasználat nem kerül semmibe, mivel a kártyás vásárlásnak szerencsére nincs költsége, a vizsgált profilban pedig készpénzfelvétellel nem számoltunk, de az egyébként is díjmentes bármely bankszámlánál, bármely ATM-nél maximum havi kétszer, összesen 150 000 forintig.

Sok a „nulla forintos” bankszámla

A számlavezetésért önmagában kevés helyen számolnak fel díjat ilyen számlahasználati szokások mellett: első évben kizárólag a K&H Bank alkalmazza a Minimum plusz számlacsomagnál, második évtől pedig az UniCredit Tripla számlacsomagja esetén jelenik meg egy masszív tétel. A többi ajánlatnál így megtévesztő lehet, ha elhangzik a „nulla forintos számlavezetés”, ezért érdemes az egyéb díjtételekre is fókuszálni a választáskor.

A drágulás a második évtől átlagosan duplázódást jelent, azonban még ekkor is párszáz forintból fenntarthatók a legolcsóbb ajánlatok. Az utalásoknak, beszedéseknek szinte mindenhol van költsége. Egyedül a CIB ECO esetén ingyenesek az első évben, az UniCredit Tripla számlacsomagja esetén, de itt a második évtől nagyon drága lesz a fix díj, valamint a Raiffeisen Bank DíjNullázó Plusz csomagja esetén.

Eltérő szokások esetén a rangsor is másként alakulhat, ezért a saját számlahasználattal érdemes megnézni a listát a bankszámla kalkulátorunk segítségével!

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

8 Hozzászólás

 1. Szatmári Veronika

  Az OTP adatok nem korrektek. Sokkal többet kérnek – százalékos számítással a tranzakciónál.

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Veronika,
   Ellenőriztük és az adatok korrektek. Így kell kiszámolni: netbankos utalás díja 10 000 * 0,3% (max. 6 000 Ft) * 2 = 60 Ft, csoportos beszedés díja 2 * 24 Ft, bankkártya éves díja a második évtől 2 254 Ft, egy hónapra eső része 188 Ft. Azaz első évben 108 Ft, második évben 296 Ft a számla havi költsége.

 2. Szabó Tamás

  A Raiffeisen Banknál nem ingyenes a kártyahasználat! Minden alkalommal ú.n. autorizásiós díjat számolnak fel, ami annyit jelent, hogy minden használatkor ellenőrzik a kártya érvényességét és egyenlegét. Ez havonta akár 1.000 Ft feletti összeget is jelenthet. Az állandó átutalásoknak is van díja. egyébként Díjnullázó számlacsomagom van, az SMS értesítésekkel együtt kb. 1.500-1.800 Ft a havi számlaköltségem.

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Tamás,
   A cikkben szereplő profilban sem állandó utalás, sem SMS szolgáltatás nincs (egyébként a táblázatban alul, és a szövegben is szerepel, hogy mivel számoltunk). A kártya előzetes fedezet-ellenőrzése abban az esetben történik meg, amennyiben a számlához igényeltek Mobil Banking Kártyainfó szolgáltatást.

  2. dönci4

   Érdekes
   Nekem is ott van számlám, semmiért egyetlen forintöt sem fizetek!!!
   Aminek díja van az az értékpapír számla negyedévenként, és az időnkénti kártya csere.

 3. Tóth Józsefné

  Sokkal többet számol fel az OTP. Egy tranzakcióért 281-Ft-ot vont le, pénzfelvétdíj 376-Ft, pedig max. 2-szer veszek le. Mindig van valami plussz költség, amit hónap végén levon. Sajnos kis település vagyunk és csak ez az egy pénzintézet van. Azt fontolgatom, hogy megszüntetem a számlám és inkább postán fizetem a csekkeket. Éves szinten sokat megspórolnék.

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Tóth Józsefné,
   Akkor Önnek vagy nem Smart számlájra van az OTP-nél, vagy a cikkben bemutatott profiltól eltérően használja. Bankon belül is válthat olcsóbbra, érdemes megkérdeznie a lehetőségeket.

 4. István

  Kedves Tóth Józsefné!
  Az ingyenes készpénzfelvétel kedvezmény sehol sem automatikus. Önnek kell igényelnie a bankjánál és a rákövetkező hónaptól jár!

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Csak én nem értem a bankszámlakivonatomat?

2019. 05. 06.

A magyarok egy sor olyan banki díjat fizetnek, amelyek külföldön jószerivel ismeretlenek, ráadásul ezek nagy részével az emberek többsége nincs is tisztában. Sokaknak még az is gondot okoz, hogy eligazodjanak...

A legtöbb bankszámla olcsóbb lett 2019-re

2019. 05. 02.

Nemrég körbejárt a médiában a hír, miszerint drágulnak a bankszámlák. Kíváncsiak voltunk, hogy mi történt a banki költségekkel az elmúlt egy évben, többet vagy éppen kevesebbet kell fizetnünk? Az egyes...

Blogajánló

 • alapblog

  Mivel fizetünk a jövőben?

  Az MNB-vel és az Inforádióval közös, Párbeszéd a gazdaságról című műsorunk tegnapi adásában Varga Lóránt, az MNB fősztályvezetője, valamint Szabó Dávid, a HOLD Alapkezelő alapkezelője...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.