Befektetés: így kerülheted el a látszat csapdáját

Befektetés: így kerülheted el a látszat csapdáját
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-01-13 Frissítve: 2021-08-06
 

Az alacsony hozamok között bárkivel előfordulhat, hogy a magas hozam reményében az első megérzéseire, gyors következtetésre hagyatkozva választ befektetést. Ugyan a reálhozam ma már negatív, amennyiben kockázatmentes befektetésre hagyatkoznánk, viszont a magas szintű árazások miatt a kockázatmentes eszközök sem igazán vonzóak. Arra, hogy mégis mi lehet a megoldás az Alapblog írásából kapunk választ.

A viselkedési közgazdaságtan vizsgálatai alapján, ha döntéshozatalról van szó, rendszerint beleesünk a „csak az létezik, amit látsz” csapdájába. Vagyis gyorsan előhívható információk alapján döntünk és nem fontoljuk meg eléggé az adott kérdést, szinte az első benyomás határoz meg mindent. Nincsen ez másként a befektetések világában sem, főként a mai alacsony hozamkörnyezetben.

A rövidtávú 1-2 százalékos negatív reálhozamok mellett, rendkívül könnyen jön a sugallat, hogy most csak a kockázatvállalással lehet nagyobb hozamot elérni. Azonban nem árt vigyázni, mert jól látszik, hogy a részvény és ingatlanpiacok is túlárazottak már (nem hiába vannak a mindenkori csúcsaikon), éppen ezért inkább a kilátásokra célszerűbb alapozni. Megvan az esélye annak, hogy az inflációs emelkedése hamarosan beköszöntsön és így a kamatok is magasabb szinte kerüljenek véget vetve a kockázatos eszközök jó szériájának.

Márpedig, ha figyelembe vesszük, hogy a részvények 20-30%-ot is eshetnek, éppen ezért felértékelődik a bankbetét és állampapír szerepe, mert ezzel elkerülhető a veszteség, és bármikor befektethető máshol a pénz. Az Alapblog „A WSYIATI csapdájában” című írásából bővebben is olvashatunk erről a témáról.

Hirdetés
Hirdetés