Befektetési alap mikulásra, avagy mit hoztak a legjobb befektetési alapok?

szerző: Bankmonitor.hu
2013. 12. 04.

A hét végén minden családhoz megérkezik a Mikulás. Van, aki virgácsra számít, van, aki azt várja, hogy Miklós napján kiemelkedő hozamot lásson a befektetési alapjai mellett. Hogyan állnak a hét elején a legjobbak? Van-e még 50% feletti hozam? Lelőjük a poént: nincs, csak majd 46%…

Beléptünk az év utolsó hónapjába. Ha elérjük a december 31-ét, akkor az ebben az évben elért hozam (YTD) és az elmúlt 12 hónap hozama meg fog egyezni a befektetési alapoknál. Az addig hátralévő néhány napban még eltérő értékeket találunk ebben a két oszlopban. Nézzük meg a konkrét hozamértékeket a legnépszerűbb befektetési kategóriákon belül!

legjobbalapok20131204

Pénzpiaci alapok

A mai napig igen népszerű befektetési alap kategória éllovasa már régóta a
Generali Cash Befektetés alapja, ami 4,98%-ot hozott az év eleje óta, amíg az elmúlt tizenkét hónap hozama 5,66% volt. A negyedév elején még 6,08% volt az egy éves visszatekintő hozama. Nem véletlen: ettől a kategóriától a lekötött betétek kamatszintje körüli hozamokat várhatunk. Mivel csökkentek a betétek hozamai a jegybanki kamatvágással párhuzamosan, így a pénzpiaci befektetés alapok hozamai is mérséklődtek. Ahogy csökkent a második és harmadik legmagasabb hozammal rendelkező 
Pioneer Magyar Pénzpiaci Alap (5,18%) és
AEGON Pénzpiaci alapja (4,94%) hozamai is. Ettől függetlenül pénzpiaci alapoknak is van létjogosultsága a portfóliókban.

Kötvény alapok

A kötvényalapoknál viszont hozamemelkedés történt a legutolsó piaci körképünk óta. Legjobban az
Erste Nyíltvégű Abszolút Hozamú Kötvény Alapja teljesített, ami 9,91%-ot teljesített az év eleje óta (negyedév elején 8,11%-on állt). Az alap elmúlt 12 hónapos hozama 11,37%.  A dobogó további fokain (a nyíltvégű befektetési alapok közül) az
OTP Maxima Alapját (9,04%) és a
Raiffeisen 2016 Kötvény Alapját (8,91%) találjuk.

Abszolút hozamú alapok

Az abszolút hozamú alapok előnye, hogy olyan piaci szituációban is, mint a jelenlegi (minden részpiac csúcson van), tudnak jelentős hozamot elérni. Befektetési politikájukból adódóan az alapkezelő bármibe befektethet, amiben fantáziát lát. Az alapkezelők közül a Concorde alapkezelői jósolták meg legjobban a piac alakulását. Ugyanis az első és a második helyen is egy–egy általuk kezelt alapot találunk (
Rubicon 24,6%-os teljesítménnyel, és
Columbus 18,66%-kal). A dobogó legalsó fokán a
Generali IPO alapját találjuk 16,52%-os teljesítménnyel. 

Részvény alapok

Az egyik legkockázatosabb kategóriában nem csalódunk, ha a hozamokat nézzük. A dobogó legfelső fokán az
OTP Klímaváltozás alapja áll (45,95%-kal). Érdemes megemlíteni, hogy az alap korábbi 50% feletti teljesítménye csökkent a jelenlegi szintre. Ráadásul egy olyan alapról beszélünk, amelyik korábban rendkívül nagy veszteségeket könyvelt el. Ám nem az alapkezelő volt alulteljesítő: a klímaváltozásra építő alapok ideje még úgy tűnik nem jött el. 

A képzeletbeli dobón rajta kívül az
OTP Trend Nemzetközi részvényalapját és a
Concorde Részvény Befektetési Alapot találjuk, előbbit 31,52%-os, utóbbit 31,28%-os teljesítménnyel.

A fenti hozamokból egyértelműen látható, hogy a lekötött betétek kamatainak csökkenése nem hagyta érintetlenül a pénzpiaci alapok hozamát sem. Viszont a rendkívül népszerű abszolút hozamú befektetési alapok még mindig bőven két számjegyű hozammal csábítják a befektetőket. A kötvényalapok és részvényalapok tovább tudták növelni nyereségüket. Ha megnéznéd a további befektetési alap kategóriák élmenőit, akkor használd a befektetési alap keresőnket!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.05.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -1,20% 5,44% 4,81% 8,16% 1
  OTP Supra Alap 2,88% 7,22% 4,19% 15,81% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,12% 4,04% 4,88% 7,96% 3
  OTP Fundman Alap 3,65% 6,42% n.a. 5,08% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,19% 2,88% 4,05% 5,41% 5
  OTP Föld Kincsei Alap -1,50% 14,13% 9,29% 6,97% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -0,82% 0,37% 3,69% 4,23% 7
  OTP Trend Alap 12,82% 7,67% 15,27% 14,14% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Rém egyszerű trükkel növelheted a hozamod

2018. 05. 13.

Míg sok időt töltünk a megfelelő befektetés megtalálásával, sok esetben elfeledkezünk arról, hogy mennyibe kerül is nekünk az értékpapírszámla fenntartása. Az általunk készített összeállításból kiderül, hogy a nagyobb bankok és...

Lakástakarékkal a 10%-os hozam sem elérhetetlen

2018. 03. 22.

Számtalanszor hallhattunk már arról, hogy valaki részvénnyel miként csinálta meg a szerencséjét. De annak sem kell megelégednie az alacsony hozammal, aki nem akar óriási kockázatot felvállalni. A lakástakarék ugyanis nagy...

Blogajánló

 • alapblog

  Független-e a magyar jegybank?

  Természetesen nem az a kérdés, hogy politikailag vagy törvényileg független-e, hiszen ez nem kérdés, hanem az, hogy a nemzetközi folyamatoktól független-e? Erre pedig az az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.