Betöltés

Beindult az infláció, védd be magad ellene

szerző: Bankmonitor.hu
2016-12-12

Novemberben már 1,1%-os volt az infláció, a jegybank számításai szerint meg sem állunk a következő két évben a 3%-os szintig. Ezt elfogadva igazán kemény időszak előtt állunk befektetőként, hiszen az egyéves kamatozó kincstárjegy 2,25%-ot hoz most. Nem kell sokat tépelődni a kérdésen, eljött a változó kamatozású állampapírok (prémium és bónusz államkötvények) ideje.

Felszállópályán az infláció

Múlt héten mutatta be a Központi Statisztikai Hivatal, hogy 1,1% volt éves alapon novemberben hazánkban az infláció. Vagyis 2015 novembere és 2016 novembere között egy átlagos fogyasztói kosárért 1,1%-kal kellett többet fizetnünk. Ez nem is érhetett bennünket meglepetésként, már korábban mi is írtuk, hogy az aranykorszaknak vége, jön a magasabb infláció kora.

A jegybank egyik főosztályvezetője az adat kapcsán elmondta, hogy a kiskereskedelmi forgalom növekedése, a béremelkedés és az olajárak alakulása is támogatja az infláció felpörgését. A kilátások szerint a 3%-os inflációs célt 2018 közepén érhetjük el, de már 2017-ben is 2,3%-os áremelkedésre számíthatunk, vagyis korántsem lesz könnyű dolguk a befektetőknek.

Állampapírral a bizonytalanság ellen

Amennyiben a biztonság számunkra prioritást élvez, akkor biztos, hogy a betétek nem tudnak beleszólni a játékba, sokkal inkább az állampapíroknál találhatjuk meg a számításunkat. Alapesetben két megoldás között választhatunk: fix vagy változó kamatozású között.

A fixet azért választhatnánk, mert a vásároláskor tudjuk, mire számíthatunk. Az egy éves kamatozó kincstárjegy például 2,25%-ot ígér most, vagyis lejáratkor 1 millió forintra vetítve 22 500 forintot kapunk adózás előtt. Igen ám, de már most azt látjuk, hogy ennél nagyobb lehet az infláció, vagyis csak a pénzünknél leszünk. A hozamunkat ugyanis felemészti a növekvő árszint.

Ezért lehet érdemes rögtön átevezni a változó kamatozású papírok felé, ahol megvan a lehetősége, hogy jobb esetben egyre magasabb kamatot kapjunk. Ezeket tipikusan akkor éri meg vásárolni, ha az infláció és a hozamok emelkedésére számítunk. Most éppen erről van szó, ezért sem javasoljuk a kötvényalapok vételét, mert gyengén fognak muzsikálni a következő években.

A lakossági állampapírok viszont más logika szerint működnek, rájuk nem érvényes az a tétel, hogy ha nő a hozam, akkor csökken a kötvény árfolyama, hiszen kincstári árfolyamjegyzés van. A változó kamatozásnál mindössze arra legyünk figyelemmel, hogy mihez képest nőhet a kamatozása a kötvényünknek.

A prémium állampapírnál a kamatbázis az infláció, amire futamidőtől függően 2,75% és 3,25% felárat fizet. Ez nagyon jól hangzik, viszont azt tudni kell, hogy az adott évben kifizetett kamat alapja a két évvel azt megelőző év inflációja. Elég annyit megjegyeznünk, hogy ezáltal lassabban követi le a piac alakulását.

Gyorsabb megoldást is találhatunk a bónusz állampapír személyében. Itt a bázis az egy éves átlagos kötvényhozam, amire időtávtól függően 2%, 2,5% és 2,75% felárat fizetnek. Igaz, most elég nyomott szinten található az egyéves kötvényhozam (0,35%), de azért idővel ebben is változást tapasztalhatunk majd.

Lényeg a lényegben, hogy egy egyszerű lépéssel két legyet üthetünk egy csapásra. A prémium és/vagy bónusz állampapír egyrészt védelmet ad a megemelkedő infláció esetén, másrészt ezt automatikusan teszi, tehát nekünk semmit sem kell tennünk. Felesleges is lenne évente mindig az újrabefektetéssel vesződni, ha egy többéves papírt megvásárolva ezt kivédhetjük.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

1 Hozzászólás

  1. Szász Gabriella

    Olyan állampapírom van, ami 2 nap alatt kivehető -lehet/kell ezzel valamit kezdeni?

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

kalkuláció

Végre rövid távra is jár majd a kamatadó-mentesség!

2019. 03. 14.

Nem kell kamatadót fizetni a június 1. után kibocsátott lakossági állampapírok kamatai után. Kiszámoltuk, hogy az aktuális kamatok alapján mennyivel meg ez az elérhető hozamokat. Jelenleg 15%-os kamatadó terheli a...

50 USD

Ide tedd a havonta megtakarított pénzedet!

2019. 01. 24.

Gondot okoz, hol helyezd el a hónap végén megmaradó pénzedet? Erre többféle megoldás létezik, erre mutatunk be most néhány példát. Olyan lehetőségek következnek, melyek kis összegű, rendszeres megtakarítást tesznek lehetővé....

Egytized százalékponton múlik 2,5 milliárd forint sorsa

2019. 01. 19.

A Központi Statisztikai Hivatal néhány napja tette közzé a 2018-ra vonatkozó inflációs adatokat. A havi adatok alapján 2,8 százalék átlagos inflációt állapítottak meg a 2018-as esztendőre. Vajon helyes-e az adat...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.