Betöltés

Beindult az infláció, védd be magad ellene

szerző: Bankmonitor.hu
2016-12-12

Novemberben már 1,1%-os volt az infláció, a jegybank számításai szerint meg sem állunk a következő két évben a 3%-os szintig. Ezt elfogadva igazán kemény időszak előtt állunk befektetőként, hiszen az egyéves kamatozó kincstárjegy 2,25%-ot hoz most. Nem kell sokat tépelődni a kérdésen, eljött a változó kamatozású állampapírok (prémium és bónusz államkötvények) ideje.

Felszállópályán az infláció

Múlt héten mutatta be a Központi Statisztikai Hivatal, hogy 1,1% volt éves alapon novemberben hazánkban az infláció. Vagyis 2015 novembere és 2016 novembere között egy átlagos fogyasztói kosárért 1,1%-kal kellett többet fizetnünk. Ez nem is érhetett bennünket meglepetésként, már korábban mi is írtuk, hogy az aranykorszaknak vége, jön a magasabb infláció kora.

A jegybank egyik főosztályvezetője az adat kapcsán elmondta, hogy a kiskereskedelmi forgalom növekedése, a béremelkedés és az olajárak alakulása is támogatja az infláció felpörgését. A kilátások szerint a 3%-os inflációs célt 2018 közepén érhetjük el, de már 2017-ben is 2,3%-os áremelkedésre számíthatunk, vagyis korántsem lesz könnyű dolguk a befektetőknek.

Állampapírral a bizonytalanság ellen

Amennyiben a biztonság számunkra prioritást élvez, akkor biztos, hogy a betétek nem tudnak beleszólni a játékba, sokkal inkább az állampapíroknál találhatjuk meg a számításunkat. Alapesetben két megoldás között választhatunk: fix vagy változó kamatozású között.

A fixet azért választhatnánk, mert a vásároláskor tudjuk, mire számíthatunk. Az egy éves kamatozó kincstárjegy például 2,25%-ot ígér most, vagyis lejáratkor 1 millió forintra vetítve 22 500 forintot kapunk adózás előtt. Igen ám, de már most azt látjuk, hogy ennél nagyobb lehet az infláció, vagyis csak a pénzünknél leszünk. A hozamunkat ugyanis felemészti a növekvő árszint.

Ezért lehet érdemes rögtön átevezni a változó kamatozású papírok felé, ahol megvan a lehetősége, hogy jobb esetben egyre magasabb kamatot kapjunk. Ezeket tipikusan akkor éri meg vásárolni, ha az infláció és a hozamok emelkedésére számítunk. Most éppen erről van szó, ezért sem javasoljuk a kötvényalapok vételét, mert gyengén fognak muzsikálni a következő években.

A lakossági állampapírok viszont más logika szerint működnek, rájuk nem érvényes az a tétel, hogy ha nő a hozam, akkor csökken a kötvény árfolyama, hiszen kincstári árfolyamjegyzés van. A változó kamatozásnál mindössze arra legyünk figyelemmel, hogy mihez képest nőhet a kamatozása a kötvényünknek.

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A prémium állampapírnál a kamatbázis az infláció, amire futamidőtől függően 2,75% és 3,25% felárat fizet. Ez nagyon jól hangzik, viszont azt tudni kell, hogy az adott évben kifizetett kamat alapja a két évvel azt megelőző év inflációja. Elég annyit megjegyeznünk, hogy ezáltal lassabban követi le a piac alakulását.

Gyorsabb megoldást is találhatunk a bónusz állampapír személyében. Itt a bázis az egy éves átlagos kötvényhozam, amire időtávtól függően 2%, 2,5% és 2,75% felárat fizetnek. Igaz, most elég nyomott szinten található az egyéves kötvényhozam (0,35%), de azért idővel ebben is változást tapasztalhatunk majd.

Lényeg a lényegben, hogy egy egyszerű lépéssel két legyet üthetünk egy csapásra. A prémium és/vagy bónusz állampapír egyrészt védelmet ad a megemelkedő infláció esetén, másrészt ezt automatikusan teszi, tehát nekünk semmit sem kell tennünk. Felesleges is lenne évente mindig az újrabefektetéssel vesződni, ha egy többéves papírt megvásárolva ezt kivédhetjük.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

1 Hozzászólás

 1. Szász Gabriella

  Olyan állampapírom van, ami 2 nap alatt kivehető -lehet/kell ezzel valamit kezdeni?

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan lehet olcsóbb a gyermeked taníttatása?

2018. 12. 05.

Számos szülő szembesül azzal, hogy gyermekeinek felsőfokú taníttatása nagyon sok pénzbe kerül. Sokan olyan hitelfajtával oldják meg a tanulmányokkal járó költségek finanszírozását, ami vitathatatlanul drágább a jó lehetőséget biztosító diákhitellel...

Blogajánló

 • alapblog

  Egészséges paranoia

  A Walmart főnökének mobilháttérképe az elmúlt évtizedek legnagyobb kiskereskedő cégeinek listájával. Egészséges paranoia, mert a cégek-jönnek mennek a versenyben, aki pár évtizede a topon volt,...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.