Bejelzett a mutató: újabb baljós jel a tőzsdéken

Bejelzett a mutató: újabb baljós jel a tőzsdéken
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-10-21 Frissítve: 2021-08-06
 

A különféle mutatóknak nagy szerepe van abban, hogy meg tudjuk ítélni milyen formában is vannak az egyes gazdaságok és ezek jól mutatják a tőkepiaci kilátásokat is. Ilyen a gazdasági növekedés, az infláció, a munkanélküliség, de nagy jelentőséget kell tulajdonítani a gazdasági hangulatot mérő indexeknek is. Az Alapblog írásai közül szemezgettünk, ahol Zsiday Viktor befektetési szakember egy olyan mutatóra hívja fel a figyelmet, ami a tőzsdei emelkedés végét is jelezheti.

A lakosság várakozásai különösen fontosak lehetnek, ha a gazdasági és végső soron a tőkepiaci kilátásokat szeretnénk megítélni. A szabály elég egyszerű: amikor a lakosság meg van ijedve, rossznak látja a kilátásokat, addigra már jellemzően egy fontos gazdasági mélypont környékén vagyunk, és érdemes részvényeket venni.

Az USA-ban a lakosság részvénypiaci várakozásait is megnézik, vagyis, hogy az emberek hány százaléka vár részvényár-emelkedést egy éves távon. A mutató alapján az szűrhető le, hogy soha nem volt a lakosság ennyire optimista a tőzsdével kapcsoltban. Persze egy hosszú távú indikátor, így pár hetes távon nem jelent semmit. De Zsiday Viktor véleménye szerint arra hívja fel a figyelmet, hogy a tőzsdei emelkedés legvégén tartunk. „tőzsdei meccs második félidejének vége felé járunk, és bár lehet, hogy a bíró elrendel még pár perc hosszabbítást, de nagyon úgy tűnik, hogy 2018-19-ben falba ütközhet a bika…” Erről a témáról az Alapblog „Egy újabb jó ábra” című írásából bővebben is olvashatunk.

Hirdetés
Hirdetés