Betöltés

Beruházás, banki hitel és kockázati tőke kombinációjával

szerző: Csányi Franciska
2017-11-19

Mit lehet tenni abban az esetben, ha a szép haszonnal kecsegtető beruházási ötletünk megvalósításához nincs elegendő saját tőkénk a hitel felvételhez? … esetleg a bank teljes mértékben idegenkedik a projekt meghitelezésétől? Milyen esetekben jöhet szóba a kockázati tőke bevonás? Mikor jelenthet megoldást a banki hitel és a kockázati tőke igénybevételének kombinációja?  A két forrsás sikeres együttes igénybevételének előkészítéséhez számos fontos szempontot szem előtt kell tartania az öteltgazdának. A legfontosabbakra szeretnénk felhívni most a figyelmet.

Önerő kiegészítés hitel mellé

Banki hitelhez szükséges önerő mértéke több tényező függvénye. Általánosságban a 20%-os önerőelvárással számolhatunk, ez azonban 10% és 30 % között is mozoghat, attól függően, hogy mennyire kockázatosnak ítéli meg a bank a projektet, milyen biztosítéki elemekkel tudjuk (vagy nem tudjuk) megtámogatni a hitelt.

Abban az esetben, ha a rendelkezésre álló saját forrásunk nem elegendő önerőként a hiteligénylésnél, a nagyobb volumenű beruházások esetében a kockázati tőkealap bevonása megoldást jelenthet. A kockázati tőkealapok jórészt 100 millió forint feletti befektetési volumennel foglalkoznak, így ha beruházásunk nagysága meghaladja az 600-700 millió forintos volument, ötletünkkel bátran gondolkozhatunk kockázati tőke bevonásban is.

Amennyiben a kockázati tőke bevonás mellett döntünk, nagyon fontos, hogy előbb a kiválasztott tőkealappal kell eljutnunk legalább egy elvi megállapodás szintjére ahhoz, hogy a bank érdemben tudjon foglalkozni hiteligényünkkel.

A hitel és a kockázati tőke egyidejű igénybevételénél elengedhetetlen a futamidők egyeztetése. Alapvető banki elvárás, hogy a hitel teljes törlesztése előtt a kockázati tőke nem szállhat ki a beruházásból. A felvett hitel futamideje tehát nem lehet hosszabb, mint a kockázati tőkealap futamideje. A kockázati tőkealapok jellemző futamideje 8-10 év.  A beruházásnak tehát ebben az időintervallumban kell tudnia kitermelni a felvett hitel tőke- és kamatfizetési terhét.

A futamidő végén amennyiben a kockázati tőketársaságot  mi magunk szeretnénk kivásárolni, sikeres beruházás esetén jó eséllyel gondolkozhatunk egy újabb hitelfelvételben is, hiszen a beruházás már bizonyított.

Banki szempontok szerint nem vagyunk hitelezhetőek

Azokról az esetekről most nem beszélünk, amikor a hitelképesség olyan kockázati tényezők miatt bukik meg a bankoknál, mint a korábbi vállalkozás felszámolása, magánszemélyként vagy a vállalkozásban fennálló adó-, vagy lejárt hiteltartozás és az ehhez hasonló kvázi KO kritériumok. Ezek a kockázati tőkebefektetők szemében is kizáró feltételnek minősülnek. A fedhetetlen múlt és a magabiztos hozzáállás a kockázati tőkeigénynél is elengedhetetlen.

A klasszikusan kizárólag kockázati tőke bevonással megvalósítható beruházások esetében bizonyos kockázatviselési szabályok miatt a bank nem tudja vagy akarja az ügyletet finanszírozni. A kockázati tőkebefektetők számára azonban kezelhetőek lehetnek az adott tényezők, sőt vonzó is lehet a beruházás. Ez a helyzet állhat fenn, például ha

 • a tervezett projekt banki érdeklődési körön kívüli – jó példa erre a vidéki szálloda beruházás. Kezd ugyan visszaállni a bankok bizalma és bátorsága a válságot követően, Budapest és a balatoni régión kívül eső lokációtól azonban még mindig nagy az idegenkedés. Számos vidéki példa mutatja azonban, hogy vidéken és a Balatonon kívül is működnek sikeres és a tulajdonok számára jövedelmező szállodák, így a nyitottság a tőkealapok részéről nem meglepő.
 • a tulajdonosok nem rendelkeznek megfelelő gazdasági múlttal, illetve tulajdonosként is újak vagyunk az adott beruházási területen, netán egy új, a bankok és a piac számára még ismeretlen ötletet szeretnénk megvalósítani, a kockázati tőke alap viszont hisz a beruházás sikerességében. Jellemző esetek az IT típusú fejlesztési beruházások. Nem véletlen, hogy a kockázati tőkealapok portfóliójának jelentős hányadát az ilyen típusú beruházások teszik ki itthon, de ez igaz más országokra is.

A kockázati tőkebevonásról néhány fontos szempontja

 • Az alapítók számára a részesedési arányok optimális meghatározása esszenciális kérdés, hiszen alapvetően meghatározza az osztalék (és esetleg cégértékesítés) révén realizált megtérülésüket.
 • Az alapító tulajdonosok hozzájárulása általában érdemi mértékben meghaladja a tőkéstárs hozzájárulását (gondoljunk csak az üzleti koncepció és terv kidolgozására, a beruházás, majd az operáció menedzselése, személyes felelősség vállalásokra az esetleges hitelhez kapcsolódóan stb…), melyből adódóan
 • a tőke hozzájárulás mértéke a nem kell, hogy egyenlő legyen a tulajdonrész átadásának mértékével. Egy 65-70%-os tőke hozzájárulás esetén 20-25%-nál nagyobb tulajdonrész átadása nem javasolt (a tulajdonosi részesedések tőke hozzájárulástól történő eltérítésére számos piaci minta rendelkezésre áll)
 • az új külső tulajdonos (kockázati tőkealap) és hitel kombinációjában megvalósított finanszírozás esetén a tőkéstárs pozíciója értelemszerűen alárendelt a bankhitellel szemben.

És a legfontosabb segítség

Fentiek ismeretében sem egyszerű a kockázati tőkével kísért a hitel megszervezése. A megoldást a Bankmonitor nyújthatja (ebben az esetben is). Több mint 10 milliárd Ft értékben segítettük hitelhez a hazai cégtulajdonosokat. Amennyiben szeretnél érdemben tájékozódni, írd meg röviden hiteligényedet és elérhetőségedet a csanyi@bankmonitor.hu mail címre és Csányi Franciska kollégánk válaszokat és megoldást ad számodra is.

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:

millió Ft
millió Ft
millió Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Blogajánló

 • alapblog

  Előre a venezuelai úton!

  Miután az infláció 25%-ra ugrott szeptemberben, a török diktatúra feltalálta a csodafegyvert az áremelkedés ellen: helyi rendőrök csekkolják a boltokban a budipapír-, pelenka- meg fogkrémárakat,...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.